Οι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

0
348

Καλοκαίρι, με τον καύσωνα και τον ήλιο να καεί, θες κάτι να σε δροσίζει και να σε προστατεύει. Τόσο το δέρμα όσο και η υγεία σου κινδυνεύει από τις ακτίνες του ήλιο στην διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που λειτουργούν ως ασπίδα ανάμεσα σε σένα και τον ήλιο. Όπως:

–        Εσπεριδοειδή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C, που είναι πολύ δυνατό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τον ήλιο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C λειτουργεί σαν αντηλιακό στρώμα προστασίας για την επιδερμίδα, γιατί μπορεί και προλαμβάνει τα δερματικά προβλήματα όπως πανάδες και κοκκινίλες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Βοηθάει και στην φυσική ίαση του οργανισμού, οπότε μην παραλείπεις στην καθημερινή διατροφή σου να προσθέτεις πορτοκάλια, λεμόνια ή όποιο εσπεριδοειδή φρούτο επιλέξεις.

–        Σολωμός, γιατί είναι τροφή πλούσια σε λιπαρά ω3, τα οποία μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι σου τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα για να επωφελείσαι και από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.    

–        Σοκολάτα και συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα, περιέχουν ουσίες που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έρευνες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση κακάο για χρόνια, εμποδίζει την ερυθρότητα του δέρματος που οφείλεται σε φλεγμονή είτε σε συμφόρηση των τριχοειδών αγγείων και κάνει πιο απαλή την επιδερμίδα. Αρκετά καλοί λόγοι για να μην αντισταθείς σε ένα ακόμα κομμάτι σοκολάτας!

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε μετά το φαγητό!

–        Καρπούζι, το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, όπως έχουμε πει. Είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που μειώνει έως και στο μισό, την συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών στο δέρμα.  

–        Ντομάτα, καθώς και εδώ θα βρεις υψηλά επίπεδα λυκοπενίου.

–        Καρότα που περιέχουν την Β καροτίνη και σταματούν τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι Κορεάτες ερευνητές λένε ότι όσοι καταναλώνουν 6 καρότα ημερησίως, έχουν πιο ανθεκτικό δέρμα στις βλάβες του ήλιο και αποφεύγουν την φωτογήρανση.

–         Αμύγδαλα που η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε και σελήνιο είναι πολύ υψηλή, για να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και την βλάβη τους. Σταματούν την γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων.

–        Κεράσια που είναι πλούσια σε μελατονίνη και βιταμίνη C, για να προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου και να βοηθάει στην δημιουργία νέων κυττάρων.

–        Πράσινο τσάι  που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην επιδερμίδα. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Αν η κατανάλωση του είναι καθημερινή, μπορεί να βελτιώσει και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

8 τροφές που καίνε γρήγορα το λίπος