Skip to main content

Το καλοκαιράκι με την ζέστη, η όρεξη σου για φαγητό μειώνεται. Θες να απολαύσεις κάτι δροσερό, ελαφρύ, να σε τονώσει και χωρίς πολλές θερμίδες, που να μπορείς να το φας όλες τις ώρες της ημέρας. Φυσικά μιλάμε για το καρπούζι. Είναι γλυκό, ζουμερό, τρώγεται φρέσκο, αλλά και μαγειρεμένο(!), ως γλυκό του κουταλιού αλλά και ως γρανίτα.

Ιστορία:

Καταρχήν, το αγαπημένο αυτό φρούτο προέρχεται από την νότια Αφρική ενώ εμφανίζεται και σε ιερογλυφικά στην αρχαία Αίγυπτο. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργήθηκε στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίστηκε στην Ευρώπη. Η λέξη καρπούζι προέρχεται από την τούρκικη λέξη karpuzό που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “υδροπέπων” (water melon).

Περιεκτικότητα:

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β6 και ανόργανα συστατικά, χωρίς χοληστερόλη και λίπη ώστε να δροσίζει δίχως να παχαίνει. Δεν περιέχει πολλά σάκχαρα, παρόλο που είναι γλυκό ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε μην το καταναλώνεις αμέσως μετά το φαγητό γιατί δυσκολεύει την πέψη. Όσο για θερμίδες, ένα φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι έχει μόλις 40!

Info: Στην Κίνα και την Ιαπωνία προσφέρεται ως δώρο σε ένδειξη αγάπης και φιλίας!

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε;

Ιδιότητες:

Έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό σε βοηθάει, αν το καταναλώσεις με άδειο στομάχι, να καθαρίσεις τον οργανισμό σου από τοξίνες. Είναι ιδανικό «φάρμακο» για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και του ήπατος. Σε βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες λόγω των βιταμινών που περιέχει και έτσι αισθάνεσαι καλύτερα όταν το τρως. Περιέχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, το λυκοπένιο, που είναι υπεύθυνο για την πρόληψη πολλών καρδιακών νοσημάτων, ακόμα και διάφορων μορφών καρκίνου. Οι σπόροι του έχουν ουσίες που βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορείς ακόμα να φυτέψεις τους σπόρους και με λίγη φροντίδα και πότισμα να έχεις τις δικές σου καρπουζιές!

Κατανάλωση:

Μπορείς να το καταναλώσεις μόνο του ή συνδυάζοντας το ποικιλοτρόπως. Ταιριάζει πολύ με φέτα ή μπλε τυρί. Συνδυάζεται επίσης με δημητριακά, γιαούρτι και ο χυμός του δημιουργεί υπέροχες γρανίτες και ποτά.

Info: Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο ζυγίζει 108 κιλά και καλλιεργήθηκε στο Tennessee των ΗΠΑ την δεκαετία του 90′ και κατέχει θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 25 χρόνια!

Όσα μπορούμε να φάμε στην παραλία!​