Η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας σου!

0
530

Η επιστήμη ανακάλυψε ακόμη έναν σπουδαίο λόγο για να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά μέσα στη μέρα μας, αφού όπως αποδεικνύεται η άφθονη κατανάλωση μπορεί να μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους, σύμφωνα με μια πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη.

 

Τα 5 απαγορευμένα ποτά πριν την προπόνηση!

Περισσότεροι από 12.000 συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν το 2007 και ύστερα ερωτήθηκαν ξανά το ίδιο, το 2009.

Κατά τη διάρκεια και των δυο μελετών, οι συμμετέχοντες επίσης βαθμολόγησαν κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους από το 1 μέχρι το 10. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχε αλλάξει τα επίπεδα της ευτυχίας των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων και επίσης ανακάλυψαν πως όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν, τόσο πιο ευτυχισμένοι αισθανόντουσαν.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έτρωγε 2 παραπάνω μερίδες φρούτων καθημερινά το 2009 από όσο συνήθιζε να τρώει το 2007, τότε τα επίπεδα της ευτυχίας του θα αυξανόντουσαν περίπου κατά .07 στα 10.

Βασιζόμενοι σε αυτή τη δυνατή συσχέτιση, οι ερευνητές υπολόγισαν πως αν κάποιος έτρωγε 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, ενώ πριν δεν έτρωγε καθόλου, τότε θα αυξανόντουσαν τα επίπεδα της ευτυχίας του κατά .24 στα 10.

Ίσως να μην σου ακούγεται πολύ μεγάλη η διαφορά, αλλά η συγκεκριμένη αύξηση της ευτυχίας είναι τόσο μεγάλη, όσο όταν βρίσκεις δουλειά ενώ είσαι άνεργος για χρόνια, δηλώνει ο Dr. Andrew Oswald, καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick της Αγγλίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης κατά πόσο η ευτυχία συνδέεται με άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως το εργασιακό στάτους. Σε έναν μέσο όρο, η ανεργία είχε συνδεθεί με μείωση της ευτυχίας κατά .21 στα 10.

Παρ΄ όλο που οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι με ποιο τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, ωστόσο θα μπορούσε να κάνει με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε αποδείξει πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των βιταμινών Β που εμπεριέχονται στο σπανάκι, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στα πορτοκάλια, όπου παράγουν σεροτονίνη, μια από τις χημικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος όταν είναι χαρούμενος.

Μια πρόσφατη μελέτη επίσης ανακάλυψε πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής περιεκτικότητας σε καροτενοειδή, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο δίνει στις τροφές, όπως τα καρότα και οι ντομάτες, το έντονο χρώμα τους, αυξάνοντας την αισιοδοξία.

Ακόμη και αν ήδη καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά, προσπάθησε να αυξήσεις τις καθημερινές σου ποσότητες για να ενισχύσεις την ευτυχία σου! Φρόντισε να καταναλώνεις 8 μερίδες την ημέρα, μια μερίδα είναι σχεδόν μισό φλιτζάνι από φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το  American Heart Association.

 

3 Πράγματα που δεν ήξερες για την πολυσυζητημένη πρωτεΐνη!