Skip to main content

Η χρόνια φλεγμονή είναι ίσως μια φράση που βλέπεις συχνά στο διαδίκτυο αφού είναι μια σοβαρή πάθηση όπου εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από αυτή. Επίσης πολλοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτες, την έχουν συνδέσει με πολλές θανατηφόρες ασθένειες όπως τα καρδιακά προβλήματα, ο διαβήτης, το Alzheimer, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος.

 

3 Πράγματα που δεν ήξερες για την πολυσυζητημένη πρωτεΐνη!

 

Με όλες αυτές τις παθήσεις που ακούμε αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε μήπως φταίει η διατροφή μας και οι ανθυγιεινές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι για την υγεία μας.

Πολλά φαγητά όμως είναι πλούσια σε φλεγμονώδη συστατικά  και γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τα αποφεύγεις για να βελτιώσεις την υγεία σου και να περιορίσεις τον κίνδυνο παθήσεων.

Ρίξε μια ματιά παρακάτω στις 4 πιο φλεγμονώδη τροφές της καθημερινής μας διατροφής.

 

1. Τηγανιτές πατάτες

Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία πυροδοτεί την δημιουργία των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Ο οργανισμός σου αντιμετωπίζει αυτές τις χημικές ενώσεις ως ξένα σώματα και αντιδράει δημιουργώντας φλεγμονή. Ουσιαστικά η φλεγμονή είναι η απλή αντίδραση του οργανισμού σου μόλις αντιληφθεί την ύπαρξη λοίμωξης.

Οπότε σκέψου καλύτερα την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να φας τις πολυαγαπημένες τηγανιτές πατάτες!

 

Η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας σου!

 

2. Φυτικό λάδι

Ίσως να σου ακούγεται λίγο περίεργο αν σκεφτείς πώς γίνεται ένα προϊόν που περιέχει λαχανικά να είναι τόσο βλαβερό για την υγεία μας; Και όμως, όλα τα φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο κλπ., εμπεριέχουν επικίνδυνες ποσότητες από φλεγμονώδη ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία του οργανισμού.

Για το λόγο αυτό προτίμησε να καταναλώνεις μόνο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει ωφέλιμα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

3. Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί περιέχει πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπου ο οργανισμός σου τους επεξεργάζεται και τους μετατρέπει σε γλυκόζη με μεγάλη ταχύτητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου και διαταράσσοντας το ζάχαρο του αίματος σου. Όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται στον οργανισμό, δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη φλεγμονής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition το 2012, ανακάλυψε πως η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες για φλεγμονή, συγκριτικά με το λευκό ψωμί.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις το πιο υγιεινό ψωμί!

 

4. Αγελαδινό Γάλα

Το αγελαδινό γάλα είναι μια από τις πιο φλεγμονώδεις τροφές και γι΄αυτό ευθύνονται 2 παράγοντες όπου είναι η λακτόζη του γάλατος και οι πρωτεΐνες του. Φυσικά και τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά είναι ιδανικά για τα μωρά, αφού τα βοηθάει να πάρουν γρήγορα κιλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τείνουν να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με την κατανάλωση γάλατος αφού το σώμα τους φαίνεται πως αντιδράει με τη δημιουργία φλεγμονών.

Επίσης η διαδικασία αποβουτύρωσης δεν βοηθάει ιδιαίτερα,  αφού στην πραγματικότητα φαίνεται πως το κάνει περισσότερο φλεγμονώδη.

 

Ελαιόλαδο: Μερικές απίστευτες χρήσεις-έκπληξη ενός από τα σπουδαιότερα δώρα της μεσογειακής φύσης!