5 Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να μην αρρωστήσεις!

0
598

Όπως αποδεικνύεται σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένα φαγητό το οποίο θα δημιουργεί κάτι βλαβερό στον ανθρώπινο οργανισμό όπως διάρροια, ναυτία ή ακόμη και πιο θανατηφόρες μολύνσεις όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και ο νοροϊός. Ούτως ή άλλως πολλοί άνθρωποι μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τους ιούς στις τροφές αυτές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των φαγητών καθώς τα βακτήρια των τροφών μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαία ταχύτητα όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

 

4 Ποτά που πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους!

 

Αν και η ελάχιστη κατανάλωση βακτηρίων δεν μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο αν οι τροφές βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να διπλασιάσουν των αριθμό των βακτηρίων μέσα σε μόλις 20 λεπτά και αν καταναλώσεις αρκετά από αυτά μπορούν να σου δημιουργήσουν διάρροια, πυρετό ή ακόμη και πιο σοβαρές ασθένειες αν το ανοσοποιητικό σου είναι ιδιαίτερα αδύναμο, συμβουλεύει ο Dr. Craig Hedberg, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ερευνητής πάνω από 30 χρόνια πάνω στο ζήτημα των τροφικών μολύνσεων.

Τα κρύα και καλομαγειρεμένα φαγητά τα οποία έχουν προετοιμαστεί και αποθηκευτεί κατάλληλα, συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αν όμως θέλεις να περιορίσεις τον κίνδυνο να αρρωστήσεις ρίξε μια ματιά παρακάτω στις 5 τροφές που πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω για το καλό της υγείας σου.

 

Χθεσινό ρύζι

Το ρύζι που μαγείρεψες εχθές μπορεί να έχει αναπτύξει μια τοξίνη μέσα του, την ονομαζόμενη Bacillus cereus, ένας τύπος βακτηρίων ο οποίος αναπτύσσεται στου σπόρους του ρυζιού και μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μετά το μαγείρεμα.

Η κατανάλωση λίγων κόκκων πιθανόν να μην προκαλέσουν κάποια συμπτώματα αλλά η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να σου δημιουργήσει διάρροια μέσα σε 15 ώρες από την τελευταία σου μπουκιά, ή ναυτία και εμετό μισή ώρα μετά την κατανάλωση.

Προσπάθησε να τρως το ρύζι σου μόνο όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο και φρόντισε ό,τι  περισσεύει να το διατηρείς στο ψυγείο μόνο μέχρι το τέλος της ημέρας. Την επόμενη μέρα πέτα το.

 

Σαλάτες με πατάτα, τόνο και αυγό

Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος τείνουν να αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον και μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν μέσα σε μπουφέδες. Γι΄ αυτό καλύτερα θα ήταν να αποφύγεις την κατανάλωση σαλάτας σε θερμοκρασία δωματίου που δεν εμπνέουν φρεσκάδα.

 

Φρουτοσαλάτες

Οι φρουτοσαλάτες που δημιουργούνται από διάφορους ανθρώπους, όπου καθαρίζουν τα φρούτα, τα κόβουν και τα σερβίρουν, τείνουν να είναι εκτεθειμένες σε περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια μπορούν να αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς όσο τα φρούτα κάθονται έξω από το ψυγείο για ώρες.

Οι φρουτοσαλάτες επίσης περιέχουν φρούτα από διάφορους παραγωγούς και οπωρώνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για εξάπλωση των μολύνσεων.

 

Ντομάτες