Home Fitness Διατροφή 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρωτεϊνη!

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρωτεϊνη!

Ώρα να λύσεις μερικές από τις απορίες που έχεις καταλάβει λάθος σχετικά με συστατικό που σε βοηθάει να χτίσεις τους μύες σου!

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τους περισσότερους διατροφολόγους και γυμναστές να αναφέρονται στη σπουδαιότητα της πρωτεΐνης για την καλύψει διατροφικών αναγκών, ώστε να αναπτύξεις το μυϊκό σου σύστημα, να ρυθμίσεις την πίεση του αίματος και πολλά άλλα οφέλη. Όμως σίγουρα ακόμα και αν αυτά όντως ισχύουν, υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η πρωτεΐνη είναι φτιαγμένη από αμινοξέα, τα οποία είναι και το δομικό υλικό του σώματος και των μυών του ανθρώπου. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε όχι μόνο να αναπτύξουμε τη μυϊκή μας μάζα, αλλά ούτε και ολόκληρο τον συνδετικό ιστό του σώματος, τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, την σωστή παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών, ακόμα και τα κύτταρα του αίματος.

Και παρά την τόσο μεγάλη σπουδαιότητα της πρωτεΐνης στον οργανισμό, πολλοί είναι ακόμα αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν κάποια θεμελιακά στοιχεία της δράσης της στο σώμα και ακόμα αναπαράγουν μύθους γύρω από αυτό το τόσο επίμαχο θέμα!

Παρακάτω θα δείτε τους 5 βασικότερους από αυτούς:

Γυμνάζεσαι; Διατροφικά λάθη που ΔΕΝ πρέπει να ξανακάνεις αν θες να έχεις αποτέλεσμα

Μύθος 1: Πρέπει να καταναλώνεις όλη την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεσαι καθημερινά μόνο μέσα σε ένα γεύμα

Αυτός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους με πολύ κόσμο να πιστεύει ότι είναι ok να προσλαμβάνει όση ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζεται ο οργανισμός μόνο μέσα σε ένα γεύμα, ας πούμε να τρώει μία μεγάλη μπριζόλα για βραδινό. Όμως η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να απλωθεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό είναι πολύ μικρά και καταναλώνονται πολύ γρηγορότερα σε σχέση, ας ΄πούμε, με το λίπος ή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες. Οπότε χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια της μέρας το “ντεπόζιτο” πρωτεΐνης στο σώμα σας να είναι συνεχώς γεμάτο και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν θέλετε να την καταναλώσετε μόνο σε ένα γεύμα κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας, αλλά να σκορπίσετε την πρόσληψή της σε μικρά και συχνά γεύματα όλες τις ώρες.

Μύθος 2: Πρέπει να καταναλώνουμε μόνο ζωική πρωτεΐνη αν θέλουμε να λάβουμε επαρκή ποσότητα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η φυτική πρωτεΐνη δεν είναι αρκετή όση ποσότητα λαχανικών ή οσπρίων και αν καταναλώσει κάποιος, όμως αυτό δεν ισχύει. Όλες οι μη ζωικής προέλευσης τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με ακριβώς τα ίδια ή και περισσότερα αμινοξέα που θα το κάνει η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Τροφές όπως φασόλια, σπανάκι, ξηροί καρποί, μαυρομάτικα φασόλια, ή αμύγδαλα είναι ιδανικές πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης.

Μύθος 3: Δεν μπορείς να καταναλώσεις όση πρωτεΐνη θέλεις

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν κάτι τέτοιο, όμως δεν ισχύει. Οποιαδήποτε δομικό συστατικό μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, αλλά αυτό όμως θα οδηγήσει στην αποθήκευσή του σαν λίπος, με συνέπεια το παραπανίσιο βάρος. Αυτο σημαίνει ότι ναι μπορείς να καταναλώνεις πολύ πρωτεΐνη, όμως αν δεν γυμνάζεσαι αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε λίπος. Όμως αν γυμνάζεσαι συστηματικά δεν έχεις καθόλου πρόβλημα με την κατανάλωσή της. Γενικά η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι περίπου 1.5 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Για να βρεις τα συνολικά γραμμάρια καθημερινής κατανάλωσης πρωτεΐνης μπορείς να διαιρέσεις τα κιλά σου με το 2.2.

Μύθος 4: Χρειάζεσαι ένα shake πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση για να χτίσεις μύες

Μέχρι τώρα όντως ίσχυε ότι αμέσως μετά την άσκηση η πρωτεΐνη του σώματος καταναλώνεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης αμέσως μετά από την έντονη κόπωση είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντισταθμίσει την απώλεια. όμως νέα μελέτη ήρθε να αλλάξει όλα όσα πιστεύαμε! Ακόμα και 2 ολόκληρες ώρες μετά την άσκηση μπορείς να αναπληρώσεις την χαμένη πρωτεΐνης και αυτό μπορείς να το επιτύχεις και με την καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας κατανάλωση της!

Μύθος 5: Είναι δύσκολο να καταναλώσεις πολύ τη συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα

Και όμως είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις αρκεί να κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς στο γεύμα σου. Προσέθεσε ας πούμε ηλιόσπορους ή αμύγδαλα μέσα σε γιαούρτι, Προσέθεσε λίγη σκόνη πρωτεΐνης μέσα στην ομελέτα, ή το κέικ σου. Φάε λαχανικά με κάθε σου γεύμα και έτσι θα είσαι σίγουρο ότι κάθε στιγμή που γευματίζεις καταναλώνεις και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη!

΄Ωρα να αλλάξεις συνήθειες! Πέντε τροφές που τρως… λανθασμένα!

Δείτε επίσης