Home Fitness Διατροφή 4 Έξυπνοι τρόποι για να καταπολεμήσεις τις λιγούρες σου!

4 Έξυπνοι τρόποι για να καταπολεμήσεις τις λιγούρες σου!

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στο να αντισταθείς στη θέα μιας σοκολάτας, τότε πίστεψε με δεν είσαι ο μόνος. Οι περισσότεροι άντρες καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα απ΄όσο θα έπρεπε σύμφωνα με το American Heart Association.

 

5 τροφές που σε εμποδίζουν να αποκτήσεις το 6-pack

Ενώ είναι δελεαστικό το γεγονός να ρίξεις το φταίξιμο για τις λιγούρες σου στο πόσο νόστιμες είναι οι συγκεκριμένες τροφές, ωστόσο υπάρχουν πολλοί και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες ή ακόμη και συναισθηματικοί οι οποίοι εντείνουν τις λιγούρες σου.

1. Οι ορμόνες σου αγαπούν τη ζάχαρη

Όταν πεινάς, οι ορμόνες στο στομάχι σου όπως η γλυκαγόνη, η ινσουλίνη και η γκρελίνη ουσιαστικά σε παρακαλάνε να πάρεις ενέργεια καταναλώνοντας φαγητό. Οι συγκεκριμένες ορμόνες στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο σου για να ελέγξουν τη πείνα σου, τις λιγούρες σου αλλά και το πόσο χορτάτος αισθάνεσαι μετά από ένα γεύμα.

Οι γλυκαντικές ουσίες όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη είναι σαν τη βενζίνη, καίγονται γρήγορα για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό σου. Αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης τότε ο οργανισμός σου εθίζετε όλο και περισσότερο σε αυτές τις γλυκές τροφές.

Εμπλούτισε τα γεύματα σου με τροφές που καίγονται σε αργούς ρυθμούς από τον οργανισμό σου, όπως οι πρωτεΐνες. Αν η ζάχαρη είναι σαν να ρίχνεις την εφημερίδα στη φωτιά, η πρωτεΐνη είναι σαν να ρίχνεις κούτσουρο.

Με την κατανάλωση των σωστών τροφών οι ορμόνες θα στείλουν τα μηνύματα στον εγκέφαλο σου για να αισθάνεσαι περισσότερο χορτάτος, με αποτέλεσμα να έχεις λιγότερες λιγούρες.

2. Ο εγκέφαλος σου έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν καύσιμο

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν καύσιμο περίπου το 95% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 5% προκύπτει από την γλουταμίνη ένα αμινοξύ. Μπορεί να λιγουρεύεσαι τη ζάχαρη επειδή ο εγκέφαλος σου έχει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και σου ζητάει να καταναλώσεις περισσότερες γλυκές τροφές.

Μπορείς να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο σου τρώγοντας γλουταμίνη από ένα ειδικό συμπλήρωμα των 500 mg, αντί να καταναλώσεις κάτι γλυκό. Όταν αισθάνεσαι τη λιγούρα, άνοιξε την κάψουλα από το συμπλήρωμα και ρίξε τη σκόνη που περιέχει κάτω από τη γλώσσα σου έτσι ώστε να πάει κατευθείαν στο κυκλοφορικό σου σύστημα.

3. Καταναλώνεις γλυκά όταν είσαι συναισθηματικά ευάλωτος

Και όμως δεν είναι η φαντασία σου πως μια σοκολάτα μπορεί να σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα σου. Τα γλυκά παράγουν μια ηδονική αντίδραση στον υποθάλαμο όπου ενεργοποιείται η ντοπαμίνη και απαλύνει τον συναισθηματικό πόνο.

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ενεργοποιούν την ίδια ντοπαμίνη και γι΄αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτά. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως οι συμμετέχοντες που ήταν ευάλωτοι συναισθηματικά και τους δόθηκε η επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα γλυκό και σε ένα αλμυρό φαγητό, θέλησαν να καταναλώσουν τις γλυκές τροφές περισσότερες φορές σε αντίθεση με τους συμμετέχοντες που δεν βίωναν αρνητικά συναισθήματα.

Μάθε να τρως σωστά και όχι βάσει των συναισθημάτων σου προγραμματίζοντας τη διατροφή σου για την επόμενη μέρα ή ακόμη και για όλη την εβδομάδα. Όταν έχεις ήδη προγραμματίσει τα γεύματα σου τότε τείνεις περισσότερο να μένεις στον στόχο σου και να αντιστέκεσαι στα γρήγορα και έτοιμα φαγητά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

 

4. Οι παιδικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για τις λιγούρες σου

Αν οι γονείς σου συνήθιζαν να σε επιβραβεύουν όταν ήσουν μικρός με γλυκά ή αν σου στερούσαν τη σοκολάτα ως τιμωρία για κάποια ζημιά που έκανες, τότε είναι πιθανόν ο εγκέφαλος σου να έχει συνδυάσει τα απαγορευμένα γλυκά με την απόλαυση. Σε άλλες περιπτώσεις ο εγκέφαλος συνδέει τα γλυκά με την οικογενειακή θαλπωρή, την αγάπη και την φροντίδα. Σε νευρολογικό επίπεδο, τα νευροχημικά που απελευθερώνονται με την κατανάλωση γλυκών βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα της διάθεσης σου.

Ξεκίνησε να αντικαθιστάς τις γλυκές τροφές με πιο υγιεινές επιλογές ή με κάτι που θα σου προσφέρει χαλάρωση ως επιβράβευση όπως ένα ωραίο μασάζ μετά τη προπόνηση σου. Όταν παρατηρήσεις την εμφάνιση λιγούρων, τότε απέσπασε τον εαυτό σου και κάνε κάτι άλλο για να ξεχαστείς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Bowling Green, οι άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ για 15 λεπτά βελτίωναν σημαντικά τη διάθεση τους.

 

Τα 7 καλύτερα πράγματα για να πιεις και να φας μετά την προπόνηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ