3 Τροφές που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία σου!

0
857

Αν και η ελάχιστη κατανάλωση βακτηρίων δεν μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο αν οι τροφές βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να διπλασιάσουν των αριθμό των βακτηρίων μέσα σε μόλις 20 λεπτά και αν καταναλώσεις αρκετά από αυτά μπορούν να σου δημιουργήσουν διάρροια, πυρετό ή ακόμη και πιο σοβαρές ασθένειες ειδικότερα όταν το ανοσοποιητικό σου είναι ιδιαίτερα αδύναμο, συμβουλεύει ο Dr. Craig Hedberg, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ερευνητής πάνω από 30 χρόνια πάνω στο ζήτημα των τροφικών μολύνσεων.

 

Tα 6 χορταστικά σνακ χαμηλών λιπαρών που θα σε κρατήσουν χορτάτο μέχρι το επόμενο γεύμα!

Τα κρύα και καλομαγειρεμένα φαγητά τα οποία έχουν προετοιμαστεί και αποθηκευτεί κατάλληλα, συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αν όμως θέλεις να περιορίσεις τον κίνδυνο να αρρωστήσεις ρίξε μια ματιά στις παρακάτω 3 τροφές που πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω για το καλό της υγείας σου.

 

1. Ντομάτες

Η παραγωγή ντομάτας μπορεί εύκολα να μολυνθεί από βακτήρια επειδή αναπτύσσονται στο έδαφος το οποίο περιβάλλεται από διάφορα ζώα και κοπριά και τα οποία ποτίζονται με νερό από σωληνώσεις που μπορούν πολύ εύκολα να μολυνθούν. Οι ντομάτες όμως μαζεύονται σε μια δεξαμενή με νερό για να ταξινομηθούν με βάση το μέγεθος και το χρώμα και αν αυτό το νερό είναι μολυσμένο, οι ντομάτες απορροφούν μέσα τους το νερό αυτό με αποτέλεσμα να μολυνθούν και αυτές.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η κάθε ντομάτα μπορεί να σε αρρωστήσει, ωστόσο φρόντισε να τις πλένεις καλά πριν την κατανάλωση και να τις τοποθετείς στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν τις κόψεις, για να μετριάσεις την ανάπτυξη των βακτηρίων. Και ας ελπίσουμε πως το ίδιο κάνουν και τα εστιατόρια.

 

2. Μαρούλι

Οτιδήποτε μεγαλώνει δίπλα στο έδαφος όπου η βρωμιά και το χώμα μπορεί να συγκεντρωθεί στα φυλλώδη λαχανικά, είναι επικίνδυνο να μολυνθεί από διάφορα βακτηρία και παθογόνους μικροοργανισμούς. Το μαρούλι ανήκει σε αυτή τη κατηγορία αφού σίγουρα τα φύλλα του περιέχουν μια μικρή ποσότητα μικροβίων μέχρι να φτάσει από το χώμα στο μανάβικο. Τα βακτήρια μπορούν να εγκλωβιστούν στις μαυρισμένες περιοχές των φύλλων και να παραμείνουν εκεί ακόμα και μετά το πλύσιμο.

 

3. Ρύζι

Το ρύζι που μαγείρεψες εχθές μπορεί να έχει αναπτύξει μια τοξίνη μέσα του, την ονομαζόμενη Bacillus cereus, ένας τύπος βακτηρίων ο οποίος αναπτύσσεται στου σπόρους του ρυζιού και μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μετά το μαγείρεμα.

Η κατανάλωση λίγων κόκκων πιθανόν να μην προκαλέσουν κάποια συμπτώματα αλλά η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να σου δημιουργήσει διάρροια μέσα σε 15 ώρες από την τελευταία σου μπουκιά, ή ναυτία και εμετό μισή ώρα μετά την κατανάλωση.

Προσπάθησε να τρως το ρύζι σου μόνο όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο και φρόντισε ό,τι  περισσεύει να το διατηρείς στο ψυγείο μόνο μέχρι το τέλος της ημέρας. Την επόμενη μέρα πέτα το.

 

4 «Υγιεινές» τροφές που χαλάνε τη διατροφή σου και αυξάνουν το βάρος σου!