3 Καλοκαιρινές τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να προστατέψεις την υγεία σου!

0
687

Μερικά από τα καλύτερα parts του καλοκαιριού σου περιλαμβάνουν φαγητό που μπορούν  να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων από συγκεκριμένες τροφές μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό σου και το πεπτικό σου σύστημα με πολλούς και διάφορους τρόπους.

 

6 τροφές ιδανικές για να καταπολεμήσεις το άγχος σου!

 

Για το λόγο αυτό, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στις καλοκαιρινές σου ατασθαλίες και να περιορίσεις ή να αποφύγεις εντελώς τις παρακάτω τροφές.

 

1. Κρέας και ψάρι στα κάρβουνα

Ακόμη και αν είναι το μεγαλύτερο μπάρμπεκιου του καλοκαιριού, οι πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στο κρέας και έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες κυρίως σε ψησταριές με κάρβουνα, αναπτύσσουν χημικά και τοξίνες τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Παρ΄όλο που το είδος της πρωτεΐνης και ο χρόνος μαγειρέματος καθορίζουν το βαθμό του κινδύνου, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τονίζουν πως όσο περισσότερο καταναλώνεις κρέατα ή ψάρια μαγειρεμένα στα κάρβουνα τόσο πιο επιβλαβή είναι για την υγεία σου.

Φυσικά δεν χρειάζεται να καταναλώνεις κρέας σε καθημερινή βάση, αφού μπορείς πολύ εύκολα να πάρεις την καθημερινή απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σου από διάφορες άλλες τροφές.

Αντίθετα, προτίμησε να καταναλώνεις ψητά λαχανικά τα οποία δεν μεταμορφώνονται σε τοξίνες με οποιοδήποτε τρόπο και αν τα μαγειρέψεις. Και αν δεν μπορείς με τίποτα να φανταστείς το καλοκαίρι σου χωρίς μπιφτέκια στα κάρβουνα, προτίμησε πιο άπαχα κρέατα για να αποφύγεις το κάψιμο που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία στα λιπαρά σημεία και φρόντισε να μαγειρεύεις μικρότερα και λεπτότερα κομμάτια κρέατος για να μειώσεις τον χρόνο μαγειρέματος.

Επίσης καλό είναι μαρινάρεις το κρέας σου πριν το ψήσιμο, το οποίο όπως αποδεικνύεται περιορίζει την δημιουργία των χημικών τοξινών, σύμφωνα με το The American Institute for Cancer Research.

Επιπλέον φρόντισε να διατηρείς τη θερμοκρασία του ψησίματος κάτω από τους 300 βαθμούς, γυρίζοντας το κρέας συχνά από τη κάθε μεριά και βγάζοντας το από τη φωτιά αμέσως μόλις φτάσει την κατάλληλη θερμοκρασία: 145 βαθμούς για ψάρια και μπριζόλες, 160 βαθμούς για μπιφτέκια και χοιρινό κρέας και 165 βαθμούς για τα πουλερικά.

 

2. Hot Dogs

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο στα hot dogs ίσως είναι ακόμη πιο επιβλαβή για την υγεία σου από τα κρέατα που έχουν μαγειρευτεί στα κάρβουνα. Το WHO (World Health Organization), αποδεικνύει πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του ορθοκολικού καρκίνου και της κατανάλωσης του λουκάνικου που εμπεριέχεται στα hot dogs. Επίσης υπάρχει κάποια πιθανή σύνδεση μεταξύ των επεξεργασμένων κρεάτων και του καρκίνου στο στομάχι.

Εκτός από τα hot dogs, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν το οποίο έχει αλατιστεί, καπνιστεί ή μαγειρευτεί σε φυτικά έλαια, οπότε όλα τα λουκάνικα, τα σαλάμια, τα διάφορα αλλαντικά από χοιρινό ή γαλοπούλα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον οργανισμό σου.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στα ζωικά προϊόντα που ισχυρίζονται πως δεν εμπεριέχουν νιτρικό άλας (nitrate-free),  τα οποία είναι διατηρημένα με διαφορετικά συστατικά, όπως ο χυμός από σέλερι, ακόμη και αν κανένας δεν γνωρίζει απόλυτα πως οι συγκεκριμένες τροφές έχουν κατασκευαστεί με πολύ πιο ασφαλές διαδικασίες συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Και την επόμενη φορά που σκοπεύεις να βάλεις στο μπάρμπεκιου τα λουκάνικα του hot dog, να θυμάσαι πως τα επεξεργασμένα κρέατα κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο και τον καπνό, οπότε μπορείς να καταλάβεις την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Αντίθετα, προτίμησε να τρως μη επεξεργασμένα κρέατα, όπως βιολογικό στήθος από κοτόπουλο ή φιλέτο ψαριού, αφού οι φρέσκιες ακατέργαστες πρωτεΐνες τείνουν να είναι η πιο ασφαλές επιλογή σου.

 

3. Καλαμπόκι

Με το να δαγκώνεις το καλαμπόκι σου μπορούν πολύ εύκολα να σφηνώσουν οι σπόροι ανάμεσα από τα δόντια σου και να δημιουργήσεις μόλυνση στα ούλα σου συσσωρεύοντας πλάκα στα δόντια σου. Το καλαμπόκι έχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης υδατανθράκων και θερμίδων και περιέχει λιγότερες βιταμίνες Β, σίδηρο, φυτικές ίνες και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συγκριτικά με άλλες αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες.

Αντίθετα προτίμησε να τρως ποπκορν, διότι ο κάθε σπόρος καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο μπολ σου, οπότε μια μερίδα μπορεί να σου φανεί διπλάσια ενώ στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερους σπόρους καλαμποκιού, με αποτέλεσμα λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες συγκριτικά με ένα κανονικό καλαμπόκι.

Αρκεί φυσικά να αποφεύγεις τα ποπκορν εκείνα με  διάφορες γεύσεις και να επιλέγεις μόνο βιολογικές ποικιλίες χωρίς γεύση. Για έξτρα γεύση μπορείς να προσθέσεις στο ποπκορν σου έλαιο αβοκάντου, κανέλα, πιπέρι καγιέν, ή σκόρδο, για να το εμπλουτίσεις με περισσότερα καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά.

Και αν στο μενού υπάρχει μόνο το κανονικό ψητό καλαμπόκι, τότε φρόντισε να βγάλεις τα σπόρια πριν τα φας και περιόρισε οποιοδήποτε κρεμώδη συνοδευτικό υπάρχει δίπλα, όπως συνδυασμούς από βούτυρο, μαγιονέζα ή τυρί.

 

Πιες μηλόξυδο κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς για αυτούς τους 10 απίστευτους λόγους!