Όπως αποδεικνύεται σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει ένα φαγητό το οποίο θα δημιουργεί κάτι βλαβερό στον ανθρώπινο οργανισμό όπως διάρροια, ναυτία ή ακόμη και πιο θανατηφόρες μολύνσεις όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και ο νοροϊός. Ούτως ή άλλως πολλοί άνθρωποι μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τους ιούς στις τροφές αυτές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των φαγητών καθώς τα βακτήρια των τροφών μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαία ταχύτητα όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
4 Ποτά που πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους!
Αν και η ελάχιστη κατανάλωση βακτηρίων δεν μπορεί να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο αν οι τροφές βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν να διπλασιάσουν των αριθμό των βακτηρίων μέσα σε μόλις 20 λεπτά και αν καταναλώσεις αρκετά από αυτά μπορούν να σου δημιουργήσουν διάρροια, πυρετό ή ακόμη και πιο σοβαρές ασθένειες αν το ανοσοποιητικό σου είναι ιδιαίτερα αδύναμο, συμβουλεύει ο Dr. Craig Hedberg, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ερευνητής πάνω από 30 χρόνια πάνω στο ζήτημα των τροφικών μολύνσεων.
Τα κρύα και καλομαγειρεμένα φαγητά τα οποία έχουν προετοιμαστεί και αποθηκευτεί κατάλληλα, συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αν όμως θέλεις να περιορίσεις τον κίνδυνο να αρρωστήσεις ρίξε μια ματιά παρακάτω στις 5 τροφές που πρέπει να προσέχεις λίγο παραπάνω για το καλό της υγείας σου.
Χθεσινό ρύζι
Το ρύζι που μαγείρεψες εχθές μπορεί να έχει αναπτύξει μια τοξίνη μέσα του, την ονομαζόμενη Bacillus cereus, ένας τύπος βακτηρίων ο οποίος αναπτύσσεται στου σπόρους του ρυζιού και μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μετά το μαγείρεμα.
Η κατανάλωση λίγων κόκκων πιθανόν να μην προκαλέσουν κάποια συμπτώματα αλλά η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να σου δημιουργήσει διάρροια μέσα σε 15 ώρες από την τελευταία σου μπουκιά, ή ναυτία και εμετό μισή ώρα μετά την κατανάλωση.
Προσπάθησε να τρως το ρύζι σου μόνο όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο και φρόντισε ό,τι περισσεύει να το διατηρείς στο ψυγείο μόνο μέχρι το τέλος της ημέρας. Την επόμενη μέρα πέτα το.
Σαλάτες με πατάτα, τόνο και αυγό
Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος τείνουν να αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον και μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλωθούν μέσα σε μπουφέδες. Γι΄ αυτό καλύτερα θα ήταν να αποφύγεις την κατανάλωση σαλάτας σε θερμοκρασία δωματίου που δεν εμπνέουν φρεσκάδα.
Φρουτοσαλάτες
Οι φρουτοσαλάτες που δημιουργούνται από διάφορους ανθρώπους, όπου καθαρίζουν τα φρούτα, τα κόβουν και τα σερβίρουν, τείνουν να είναι εκτεθειμένες σε περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια μπορούν να αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς όσο τα φρούτα κάθονται έξω από το ψυγείο για ώρες.
Οι φρουτοσαλάτες επίσης περιέχουν φρούτα από διάφορους παραγωγούς και οπωρώνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για εξάπλωση των μολύνσεων.
Ντομάτες
Η παραγωγή ντομάτας μπορεί εύκολα να μολυνθεί από βακτήρια επειδή αναπτύσσονται στο έδαφος το οποίο περιβάλλεται από διάφορα ζώα και κοπριά και τα οποία ποτίζονται με νερό από σωληνώσεις που μπορούν πολύ εύκολα να μολυνθούν. Οι ντομάτες όμως μαζεύονται σε μια δεξαμενή με νερό για να ταξινομηθούν με βάση το μέγεθος και το χρώμα και αν αυτό το νερό είναι μολυσμένο, οι ντομάτες απορροφούν μέσα τους το νερό αυτό με αποτέλεσμα να μολυνθούν και αυτές.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η κάθε ντομάτα μπορεί να σε αρρωστήσει, ωστόσο φρόντισε να τις πλένεις καλά πριν την κατανάλωση και να τις τοποθετείς στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν τις κόψεις, για να μετριάσεις την ανάπτυξη των βακτηρίων. Και ας ελπίσουμε πως το ίδιο κάνουν και τα εστιατόρια.
Μαρούλι
Οτιδήποτε μεγαλώνει δίπλα στο έδαφος όπου η βρωμιά και το χώμα μπορεί να συγκεντρωθεί στα φυλλώδη λαχανικά, είναι επικίνδυνο να μολυνθεί από διάφορα βακτηρία και παθογόνους μικροοργανισμούς. Το μαρούλι ανήκει σε αυτή τη κατηγορία αφού σίγουρα τα φύλλα του περιέχουν μια μικρή ποσότητα μικροβίων μέχρι να φτάσει από το χώμα στο μανάβικο. Τα βακτήρια μπορούν να χωθούν στις μαυρισμένες περιοχές των φύλλων και να παραμείνουν εκεί ακόμα και μετά το πλύσιμο.