Skip to main content

Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων έχει γίνει βασικό κομμάτι των σύγχρονων σχέσεων – από το φλερτ μέχρι και τη μακροχρόνια συμβίωση. Όμως, αυτός ο εύκολος και άμεσος τρόπος επικοινωνίας μπορεί να κρύβει παγίδες που φθείρουν σταδιακά τη συναισθηματική σύνδεση.

Πίσω από μια καθυστέρηση στην απάντηση ή μια “ψυχρή” απάντηση μπορεί να κρύβονται πολύ περισσότερα απ’ όσα φαίνονται στην οθόνη. Παρακάτω θα δούμε τρία βασικά red flags στην επικοινωνία μέσω μηνυμάτων που, αν επαναλαμβάνονται, αξίζει να μην τα αγνοήσεις.


1. Χρόνια αδιαφορία ή παθητική απόσυρση

Μηνύματα που δεν απαντιούνται ποτέ, “διαβάστηκε” χωρίς συνέχεια ή μονολεκτικές/τυπικές απαντήσεις (π.χ. “οκ”, “ναι”, “καλά”) μπορεί να σημαίνουν πως το άτομο δεν επενδύει πια ουσιαστικά στην επικοινωνία.

🟠 Τι μπορεί να κρύβεται:

  • Συναισθηματική απομάκρυνση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος
  • Έλλειψη σεβασμού προς τον χρόνο και τις ανάγκες σου

🟢 Τι να προσέξεις: Αν αυτή η συμπεριφορά είναι συστηματική και όχι απλώς θέμα φόρτου εργασίας ή περιστασιακής κούρασης.


2. Χρήση ειρωνείας, έμμεσων “καρφιών” ή παθητικής επιθετικότητας

Όταν το χιούμορ γίνεται πικρό, το “αστειάκι” κρύβει μομφή ή το μήνυμα υπονοεί κάτι αρνητικό χωρίς να το λέει ευθέως, τότε η επικοινωνία γίνεται τοξική χωρίς καν να το καταλάβεις.

🟠 Παραδείγματα:

  • «Μάλλον είσαι πολύ απασχολημένος για να απαντήσεις»
  • «Άλλη μία φορά που δεν κατάλαβες τι εννοούσα»
  • Emojis ή gifs που χρησιμοποιούνται ειρωνικά

🟢 Τι να κάνεις: Μίλα ανοιχτά για το πώς σε επηρεάζει αυτός ο τρόπος. Αν συνεχιστεί, είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού ή ανωριμότητας.


3. Χρήση μηνυμάτων για αποφυγή ουσιαστικής επικοινωνίας

Όταν δύσκολες συζητήσεις (π.χ. διαφωνίες, συναισθηματικά ζητήματα, ανάγκες) γίνονται μόνο μέσω γραπτού λόγου, μπορεί να είναι σημάδι αποφυγής της αληθινής, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής.

🟠 Πρόβλημα:
Η απόσταση και η απουσία μη λεκτικών σημάτων (τόνος φωνής, βλέμμα, γλώσσα σώματος) ενισχύει παρεξηγήσεις και εντάσεις.

🟢 Υγιής στάση: «Ας το συζητήσουμε από κοντά» ή «Προτιμώ να το πούμε προφορικά». Οι σχέσεις χρειάζονται φωνή και παρουσία – όχι μόνο δάχτυλα πάνω σε οθόνη.


Συμπέρασμα

Η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων είναι εργαλείο – όχι υποκατάστατο της αληθινής σχέσης. Αν παρατηρείς συνεχώς συμπεριφορές που σε κάνουν να νιώθεις απόρριψη, πίεση ή σύγχυση, είναι σημαντικό να εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, συνέπεια και αμοιβαίο σεβασμό – και αυτό φαίνεται ακόμη και στα μηνύματα.