Η γραβάτα είναι ένα αξεσουάρ του ανδρικού ντυσίματος που κρύβει πολλά μυστικά. Δείχνει το γούστο, την προσωπικότητα, την κοινωνική θέση και την διάθεση σου. Το κόστος μπορεί να είναι και ελάχιστο, αλλά η εμφάνιση εντυπωσιακή. Θέλει όμως προσοχή η αγορά της, ο συνδυασμός με το κουστούμι ή το πουκάμισο σου και φυσικά η φροντίδα της στην ντουλάπα σου:
1. Πάντα να φροντίζεις να την συνδυάζεις με το κοστούμι που θα φορέσεις. Ακόμα και ένα παλαιό κουστούμι, αλλάζει αν συνδυαστεί με την σωστή γραβάτα. Μην επιλέξεις το ίδιο χρώμα με το πουκάμισο, είναι ξεπερασμένο.
2. Πριν αγοράσεις γραβάτα, δοκίμασε την. Αν κάνει καλό κόμπο, τότε να την επιλέξεις.
3. Σχέδια: Προτίμησε μικρά πουά ή καρό σχέδια, πλατιές ρίγες, αλλά απέφυγε τα αστεία σχέδια και τα καρτούν.
4. Το καλύτερο και ακριβότερο ύφασμα είναι το μετάξι. Δένει πιο εύκολα, αλλά να θυμάσαι ότι ζαρώνει το ίδιο εύκολα. Υπάρχουν ,όμως το τεχνητό μετάξι, οι βαμβακερές, μάλλινες ή από ταφτά γραβάτες σαν πιο οικονομική λύση. Απέφυγε τον πολυεστέρα, παρόλο που είναι φθηνότερο ύφασμα.
5. Βασική είναι και επένδυση της, οι ραφές και η φόδρα, όπου πρέπει να είναι καλοφτιαγμένες. Για να διατηρεί το σχήμα της, πρέπει να είναι λεπτό το εξωτερικό ύφασμα και πιο παχύ το εσωτερικό της.
6. Το μήκος της: Θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στην ζώνη. Η μύτη της να καλύπτει το μισό της αγκράφας της ζώνης.
7. Το πάχος της: Να επιλέγεις γραβάτες με κανονικό πάχος, ανεξάρτητα από την μόδα της εποχής. Είναι σημαντικό να διαλέγεις το πάχος ανάλογα με το ύψος σου, για παράδειγμα αν είσαι ψηλός πες όχι στις πολύ λεπτές και αν είσαι πιο κοντός όχι στις φαρδιές.
5 fashions icons για να εμπνευστείς το στυλ σου!
8. Το δέσιμο: Πρόσεξε να μην είναι πολύ σφικτός ο κόμπος της, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και τύφλωση.
9. Ο κόμπος, λένε οι ειδικοί, μπορεί να δείξει την ψυχολογία σου. Όταν για παράδειγμα είναι σφικτά δεμένη, τότε δηλώνει κύρος και επιβλητικότητα, ενώ αν είναι χαλαρή δείχνει άνεση.
10. Υπάρχουν πολλά είδη κόμπων που μπορείς να επιλέξεις και ακόμα κι αν δεν ξέρεις, μπορείς να βρεις online τρόπους όπως four inhand (λεπτός) ή full Winsdor (χοντρός) και ξεκίνησε την πρακτική.
11. Προσοχή στο καθάρισμα. Αν λερωθεί με λάδι ρίξε αμέσως λίγο αλεύρι ή ταλκ για να απορροφήσει την λιπαρότητα. Αν πέσει πάνω της κρασί καθάρισε την τοπικά με νερό. Γενικά προσπάθησε να μην την λερώσεις, ειδικά κατά την διάρκεια του φαγητού, αλλά αν δεν γλιτώσεις, τότε προτίμησε το καθαριστήριο.
12. Αν θες να την μεταφέρεις, τότε τύλιξε την σε ρολό. Όταν την βγάζεις, προσεκτικά. Θα την λύνεις όπως την έδεσες. Μην την πετάξεις στο πάτωμα, αλλά επέλεξε ειδική κρεμάστρα για να την φυλάξεις. Και μην την αποθηκεύσεις δεμένη.
13. Δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο, προτίμησε πρέσα σιδερώματος.
14. Όχι στο πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι. Αν βραχεί μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα της και μεταφερθούν στο ύφασμα που έρχεται σε επαφή στο πουκάμισο.