Η εντυπωσιακή διπλοκατοικία στο Καλαμάκι της Μεσσηνίας συνδυάζει αρμονικά το φυσικό τοπίο της γης της Πελοποννήσου και την πολυτέλεια ενός design που ξεφεύγει από τα όρια. Οι φωτογραφίες πραγματικά εντυπωσιάζουν σε ένα μέρος που χαρακτηρίζεται ώς το απόλυτο καταφύγιο!
Ιδιοκτήτες ένα ζευγάρι Ελβετών που ύστερα από πολλά χρόνια στη Γενεύη αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας και να απολαμβάνουν στο έπακρο τον ήλιο, τη θάλασσα και την ομορφιά της Μεσσηνιακής γης!
Οι MGXM architects είναι οι Mario Gonzalez και Χριστίνα Μάλαμα, αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται από το 2011 ως ανεξάρτητη ομάδα αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο project και πραγματικά τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν!
Syros I και Syros II: Το αιγαιοπελαγίτικο design σε άλλο επίπεδο!
Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες λόφου σε μικρή απόσταση από τις ακτές της δυτικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου. Το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου. Ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια αυτού έχει τοποθετηθεί η μεγάλου μήκους πισίνα. Το κτίριο έχει χωροθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά την είσοδο σε αυτό να ξεχωρίζει η πισίνα, μία λωρίδα θάλασσας και η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου στο βάθος.Το ίδιο μάρμαρο έχει επενδύσει γραμμικά την “πλατεία” πριν την είσοδο και τον υπαίθριο χώρο, ενώ στη συνέχεια εισχωρεί στην πισίνα καταλήγοντας σε καταρράκτη στο τελείωμα της προς το μέρος της θάλασσας.
Η κύρια κατοικία αποτελείται από δύο ορόφους με τους χώρους διημέρευσης στο ισόγειο και ένα άνετο υπνοδωμάτιο στον όροφο. Το λουτρό εντός του υπνοδωματίου μοιάζει με έναν ξύλινο κύβο που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο υπνοδωμάτιο. Σκοπός αυτής της χωροθέτησης ήταν, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα από την κρεβατοκάμαρα, οι ένοικοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα και από το λουτρό.
Η αγάπη των ενοίκων για την ηλιόλουστη μεσσηνιακή γη οδήγησε τους αρχιτέκτονες να δώσουν έμφαση στους υπαίθριους χώρους και στη σχέση τους με το φυσικό τοπίο. Σε όλη την έκταση τοποθετήθηκαν φυτά με κυρίαρχο τον οπωρώνα και τον ελαιώνα αλλά και την πορτοκαλιά που κατέχει περίοπτη θέση εντός του υπαίθριου χώρου της κατασκευής. Αντίστοιχα στο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά, όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο, ενώ στις τοιχοποιίες κυριαρχεί το απόλυτο λευκό που αντανακλά το φως.Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και τον όροφο διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας.