10. Επιστροφή στα Πηγάδια
O Γιάννης Μαντζουράκης επιστρέφει στην Ξάνθη. Ως αντίπαλος στον πάγκο της Καλλονής, αλλά όχι ως εχθρός, αφού έχει καλές σχέσεις με την ομάδα και τον Πανόπουλο. Επιπλέον, ο Μαντζουράκης έχει καλές σχέσης και τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρα του προπονητή της Ξάνθης, Ραζβάν Λουτσέσκου. Περιμένουμε αγκαλιές και φιλιά στα Πηγάδια και ίσως και νίκη της Ξάνθης, αφού η Καλλονή δείχνει να έχει χάσει τη φόρα που είχε πριν τη διακοπή.
9. Ντέρμπι στο Γεντί Κουλέ
Ο ΟΦΗ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο κι από τότε δεν έχει νίκη και παίζει όλο και πιο άσχημα, με απουσίες που του έχουν κοστίσει. Υποδέχεται τον Εργοτέλη που δεν έχει νίκη εδώ και έξι ματς και ο,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να πανηγυρίσει τρίποντο εντός έδρας. Το ματς στο Γεντί Κουλέ είναι κρίσιμο και για τους δύο. Ο Εργοτέλης έχει ποιότητα για να χτυπήσει στην κόντρα, το θέμα είναι αν θα μπορέσει να αμυνθεί και να αντέξει την καυτή ατμόσφαιρα.
8. Δύο σερί μέσα, δύο σερί έξω
Μετά την 12η αγωνιστική επιστρέφουμε στην 6η, το Σαββατοκύριακο θα γίνει η 13η και εκκρεμεί η 11η. Η Superleague δεν σε κάνει να βαριέσαι ποτέ. Οι αναβολές και το ανακάτεμα έχουν παρενέργειες. Ολυμπιακός, Ξάνθη, Πανθρακικός, Κέρκυρα, ΟΦΗ, Παναιτωλικός και Νίκη Βόλου θα δώσουν δύο σερί ματς στην έδρα τους, ενώ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Καλλονή, Πλατανιάς, Εργοτέλης και Πανιώνιος θα δώσουν δύο σερί ματς εκτός έδρας.
7. Δύσκολο τεστ στο Αγρίνιο
Ο Παναιτωλικός ξεκίνησε με δύσκολο πρόγραμμα και άσχημα αποτελέσματα, αλλά ανέκλαμψε. Είναι έξι ματς αήττητος, με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, τέρματα 12-6 και καλό ποδόσφαιρο εντός και εκτός έδρας. Συνεχίζει να του λείπει ο Μορένο, με τον Λεβαδειακό έδειξε να έχει χάσει λίγο τη φόρμα του και την αμυντική συνοχή που είχε πριν τη διακοπή. Ο Παναθηναϊκός ούτως ή άλλως δέχεται πολύ εύκολα γκολ φέτος και η αμυντική του λειτουργία θα δοκιμαστεί απ’την ποιότητα και τους συνδυασμούς των μεσοεπιθετικών του Παναιτωλικού. Η ομάδα του Χάβου πέρσι δεν έχασε από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο.
6. Η μάχη των φορ
Μήτρογλου και Αθανασιάδης, βίοι αντίθετοι. Ο Μήτρογλου στο περσινό πρώτο γύρο έκανε όργια, σκόραρε ακόμα κι όταν ήθελε να δώσει πάσα. Στο ίδιο διάστημα ο Αθανασιάδης ήταν βαρύς, χωρίς πολλά γκολ, προκαλώντας ακόμα και γκρίνια στους οπαδούς της ομάδας. Έρχεται ο Γενάρης, ο Μήτρογλου πωλείται (ενώ είναι τραυματίας) και την ίδια στιγμή αρχίζει να ξυπνάει ο Κλάους. Όσο ο ένας ταλαιπωρείται στην Αγγλία, ο άλλος αρχίζει να σκοράρει και να βρίσκει τον εαυτό του. Ο ένας πάει στη Βραζιλία, ο άλλος όχι. Ξεκινάει η φετινή σεζόν και η αντίστροφη πορεία συνεχίζεται. Ο Μήτρογλου είναι βαρύς, χωρίς συμμετοχή και προσφορά, προκαλεί γκρίνια στους ίδιους οπαδούς που τον λάτρευαν πέρσι. Την ίδια εποχή, ο Κλάους είναι καλύτερος από ποτέ: όχι μόνο σκοράρει εύκολα, αλλά συμμετέχει στο παιχνίδι, τρέχει, πιέζει, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και μακριά απ’την περιοχή. Ο Μήτρογλου θα πάει στο ντέρμπι με αμφισβήτηση και κακή φόρμα, ο Κλάους με τρομερή φόρμα, αλλά και έναν μικρό τραυματισμό.
5. Η αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ
Στο αντίστοιχο περσινό ντέρμπι ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο Φάληρο χωρίς τον Βίτορ, με δίδυμο στόπερ Κατσουράνη-Κατσικά, και η άμυνά του διασύρθηκε απ’τον Ολυμπιακό. Φέτος θα έχει τον Βίτορ, αλλά όχι τον Κατσικά, που σημαίνει πως για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν θα έχει καθαρό δίδυμο κεντρικών αμυντικών.
Εννοείται πως ο Άγγελος δεν θα εκθέσει την ομάδα του με τον τρόπο που το έκανε πέρσι ο Στέφενς, μ’εκείνο το ανοιχτό 4-4-2. Η άμυνα θα προστατευτεί καλύτερα με τους τρεις μέσους που θα έχει μπροστά της και με τα τρεξίματα όλης της ομάδας. Παρόλα αυτά, τα ερωτηματικά παραμένουν: κάποια στιγμή το πρες θα σπάσει, ο Ολυμπιακός θα πιέσει, κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ θα κλειστεί και η μπάλα θα σηκωθεί ψηλά, εκεί που Βίτορ, Ρατς, Σκόνδρας, Κίτσιου, Κάτσε, Τζιόλης και Τζανδάρης θα πρέπει να έχουν απαντήσεις.
4. Μήτρογλου και Μπενίτες
Ο Μήτρογλου κουβαλάει γκρίνια εδώ και καιρό. Τόση που ένα καλό πλαϊνό σόλο του Μπενίτες και μια μια ασίστ στο ταξίδι αναψυχής στην Κέρκυρα ήταν αρκετά για να φουντώσει η κουβέντα για το ποιος πρέπει να ξεκινήσει στο ντέρμπι. Βέβαια, είναι άλλο πράγμα το αν είναι καλά ο Μήτρογλου και άλλο το αν ο Μπενίτες μπορεί να κριθεί έτοιμος για βασικός σε ντέρμπι με βάση την εικόνα που έχει δείξει σε πολύ εύκολα ματς.
Άλλωστε, ο Μίτσελ ήταν ξεκάθαρος μετά τον αγώνα, όταν δήλωσε πως οι επιθετικοί κρίνονται απ’τα γκολ, προφανώς γιατί δεν ήταν ικανοποιημένος απ’τον Μπενίτες στο κομμάτι της απειλής. Ντεφορμέ ή όχι, ο Μήτρογλου θα ξεκινήσει. Και πέρα απ’την απόδοσή του, θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση της κερκίδας όσο θα περνάει η ώρα.
3. Μάχη των μπακ και των μέσων
Και οι δύο ομάδες βασίζουν πολλά στα άκρα τους. Στον Ολυμπιακό Μασουακού και Ελαμπντελαουϊ στην ουσία είναι οι εξτρέμ της ομάδας, αφού προσφέρουν πολλά πάνω απ’τη σέντρα, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν πάρει ελάχιστα πράγματα από Αφελάι, Ντουρμάζ, Ντοσεβί και Γκαζαριάν. Στον ΠΑΟΚ Ρατς και Σκόνδρας ξεκίνησαν εντυπωσιακά, με τον Ρουμάνο να είναι σημείο αναφοράς σχεδόν σε κάθε επίθεση της ομάδας. Το έργο χάλασε όταν και οι δύο τραυματίστηκαν και μπορεί πλέον να έχουν επιστρέψει, αλλά ο Σκόνδρας μάλλον θα παίξει στόπερ και ο Κίτσιου δεν είναι υψηλού επιπέδου μπακ με την μπάλα στα πόδια. Για τον Ολυμπιακό το κέντρο είναι η μοναδική γραμμή που είναι ισάξια/βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, αφού Μιλοβόγεβιτς και Κασάμι έχουν προστεθεί στους “παλιούς” Εντινγκά, Μανιάτη. Ο Σέρβος είναι πιο σταθερός στο ρόλο του, ενώ ο Κασάμι ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά στην πορεία “χάθηκε” στα άκρα και στις διαφωνίες με τον Μίτσελ για το ρόλο του στο χορτάρι. Μανιάτης-Μιλιβόγεβιτς θα έχουν απέναντί τουςτην τριάδα των Τζιόλη, Κάτσε και Τζανδάρη, με τους δύο πρώτους να κάνουν τρομερή σεζόν μέχρι στιγμής. Με δεδομένο πως ο Τζιόλης θα έχει το νου χαμηλά στο χώρο που θα κινείται ο Τσόρι, πηγαίνουμε σε μάχη 2vs2 ανάμεσα σε Μανιάτη-Μιλιβόγεβιτς και Κάτσε-Τζανδάρη.
2. Ισορροπία για Ολυμπιακό…
Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει βρει ισορροπία. Στο Champions League έχει σταθεί με reactive λογική, μαζεμένος, σφιχτός, μπας και καλύψει τις αδυναμίες της άμυνας. Στην ουσία ο Ολυμπιακός δεν έχει έχει κάνει πραγματικά καλό ματς σε παιχνίδι που είναι αφεντικό και πρέπει να πάρει την μπάκα και να παίξει, απέναντι σε αξιόμαχο αντίπαλο. Προβλημάτισε και άφησε βαθμούς σε Αγρίνιο, Περιστέρι και Τρίπολη, έχασε στη Σουηδία απ’τη Μάλμε και νίκησε χωρίς να ενθουσιάσει εντός έδρας τον Παναθηναϊκό και σχεδόν κατά λάθος τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο.
Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Μίτσελ προτίμησε να μη ρισκάρει και κατέβηκε με Μανιάτη, Μιλοβόγεβιτς και Κασάμι, απέναντι σε ομάδα που δεν είχε δα και πολλούς τρόπους να τον απειλήσει. Το ρεπορτάζ λέει πως με τον ΠΑΟΚ θα ξεκινήσουν μόνο οι Μανιάτης-Μιλιβόγεβιτς, αλλά απ’την άλλη ο Δικέφαλος θα είναι πιο ενεργητικός στο κέντρο και σίγουρα δεν θα έχει την παθητικότητα του Παναθηναϊκού.
1. …και για ΠΑΟΚ
Η κουβέντα για την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα τους στόπερ έχει ξεκινήσει απ’το καλοκαίρι. Ο Αναστασιάδης τα έχει καμουφλάρει όλα χάρις τη λειτουργία της ομάδας μπροστά απ’την άμυνα: τρέξιμο, πίεση, “επιθετική” συμπεριφορά απ’όλους τους παίκτες. Που χαλάει το έργο; Όταν ο αντίπαλος σπάσει το πρες και βρει τον ΠΑΟΚ χωρίς σωστή αμυντική ισορροπία.
Ο Δικέφαλος μοιάζει να δέχεται πάνω-κάτω το ίδιο γκολ. Έτσι το έφαγε στην πρεμιέρα απ’την Καλλονή, έτσι έχασε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ με τον Πανθρακικό δέχθηκε δύο ίδια γκολ: προσπάθεια στα δεξιά, μεταφορά της μπάλας στην απέναντι πλευρά, κακή ισορροπία, γκολ.
Δεδομένα ο ΠΑΟΚ θα πιέσει και θα τρέξει στο Φάληρο, αλλά τα ζητούμενα είναι δύο: η ισορροπία όταν σπάει το πρες και η συμπεριφορά όταν η ομάδα πέσει χαμηλά.
Ο ΠΑΟΚ αποκλείεται να απαρνηθεί τις φετινές αρχές του, που λένε πως πιέζει ψηλά, με θάρρος και επιθετική συμπεριφορά. Το θέμα είναι πως θα τις συνδυάσει με την ισορροπία που θα του επιτρέψει να είναι συμπαγής.
Πηγή contra.gr