Skip to main content

Το τέννις είναι ένα παιχνίδι με αρκετή ένταση και παρακολουθείτε ευχάριστα. Αν όμως σε κουράζει η παρακολούθησή του γιατί δεν ξέρεις τους κανόνες του; Μην σκας…εδώ θα τα μάθεις όλα:

1. Σερβίρων και δέκτης του service.

Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και ο άλλος δέκτης του service ( server & receiver).

2. Επιλογή γηπέδου και service.

Το δικαίωμα της επιλογής πλευράς και το δικαίωμα να σερβίρει ή να δεχτεί την μπάλα πρώτος, αποφασίζεται με το στρίψιμο του νομίσματος. 

Ο παίχτης που κερδίζει μπορεί να διαλέξει ή να αφήσει τον αντίπαλό του να διαλέξει πρώτος, αν θέλει : 

α. το δικαίωμα να σερβίρει ή να δεχτεί το service, οπότε ο άλλος παίκτης θα διαλέξει γήπεδο ή 

β. Το γήπεδο, οπότε ο άλλος παίκτης θα διαλέξει αν θέλει να σερβίρει ή να δεχτεί το service.

3. To service.

To service γίνεται με τον εξής τρόπο : Ακριβώς πριν αρχίσει να σερβίρει, ο παίκτης στέκεται με τα δύο του πόδια πίσω από την βασική γραμμή, κι ανάμεσα στη νοητή προέκταση του κεντρικού σημαδιού και της πλαϊνής γραμμής. Τότε πετάει τη μπάλα με το χέρι στον αέρα, προς όποια κατεύθυνση θέλει και πριν αυτή αγγίξει το έδαφος την χτυπάει με την ρακέτα του. To service θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε τη στιγμή που η ρακέτα αγγίζει τη μπάλα. Αν ο παίκτης έχει μόνο ένα χέρι, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ρακέτα του για να πετάξει τη μπάλα.

4. Foot fault .

Ο σερβίρων πρέπει κατά τη διάρκεια του service : 

α. Να μην αλλάζει θέση περπατώντας ή τρέχοντας. Ο σερβίρων δεν θα θεωρηθεί ότι αλλάζει θέσεις περπατώντας ή τρέχοντας εάν κάνει μικρές κινήσεις των ποδιών, που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την αρχική του θέση. 

β. Να μην ακουμπήσει με κανένα πόδι άλλη περιοχή εκτός από αυτή πίσω από τη βασική γραμμή και μεταξύ της νοητής προέκτασης του κεντρικού σημαδιού και της πλαϊνής γραμμής

5. Εκτέλεση του service.

α. Κατά την εκτέλεση του service, ο σερβίρων στέκεται εναλλάξ πίσω από το δεξί και αριστερό μισό του γηπέδου, ξεκινώντας από το δεξί μέρος στην αρχή κάθε game. Αν σερβίρει από λάθος μεριά του γηπέδου του, χωρίς σκοπιμότητα, τότε όλοι οι πόντοι που θ’ ακολουθήσουν από ένα λανθασμένο service θα είναι έγκυροι. Το λάθος όμως πρέπει να διορθωθεί αμέσως μόλις ανακαλυφθεί. 

β. Η μπάλα που σερβίρεται πρέπει να περάσει πάνω από το δίχτυ και να πέσει στο έδαφος μέσα στο γήπεδο του service (service court), που βρίσκεται διαγώνια ή να πέσει πάνω σε οποιαδήποτε γραμμή περιβάλλει αυτό το γήπεδο, πριν ο δέκτης την επιστρέψει. 

6. Λάθος service (service fault). To service είναι λανθασμένο :

α. Όταν ο σερβίρων παραβεί οποιαδήποτε από τα άρθρα 3, 4 και 5. 

β. Όταν ο σερβίρων αστοχήσει να χτυπήσει τη μπάλα. 

γ. Όταν η μπάλα που «σερβιρίστηκε» ακουμπήσει σε μόνιμο εξάρτημα, εκτός από δίχτυ, τη λωρίδα ή την πάνω κορδέλα, πριν χτυπήσει στο έδαφος.

7. Το δεύτερο service.

Ύστερα από ένα άκυρο πρώτο service ο σερβίρων πρέπει να κάνει και το δεύτερο service από την ίδια πλευρά. Αν όμως το πρώτο service ήταν από λάθος πλευρά του γηπέδου και γίνει αντιληπτό στο δεύτερο service, τότε ο σερβίρων θα υποχρεωθεί να κάνει ένα μόνο service από τη σωστή πλευρά 

8. Πότε σερβίρουμε.

Ο σερβίρων δεν κάνει service αν ο δέκτης της μπάλας δεν είναι έτοιμος. Αν ο δέκτης προσπαθήσει ν’ αποκρούσει το service, θεωρείται έτοιμος. Αν κατά κάποιο τρόπο ο δέκτης δείξει ότι δεν είναι έτοιμος και ο σερβίρων κάνει service έξω από τις γραμμές που ορίζουν το χώρο του service, τότε ο δέκτης δεν μπορεί να απαιτήσει σφάλμα στο service.

9. Το let.

Σε κάθε περίπτωση που δίνεται let βάσει των κανονισμών ή για περιπτώσεις παρενόχλησης του παιχνιδιού, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εξής ερμηνείες : 

α. Όταν σημειώθηκε αποκλειστικά για ένα service τότε μόνο εκείνο το service θα επαναληφθεί. 

β. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ξαναπαιχθεί ο πόντος. 

10.Το let στο service .

To service επαναλαμβάνεται : 

α. Εάν η μπάλα που σερβιρίστηκε ακουμπήσει το δίχτυ, την κορδέλα ή την λωρίδα και περάσει στο γήπεδο του αντιπάλου, ή αφού ακουμπήσει το δίχτυ, την κορδέλα ή την λωρίδα και πριν πέσει στο έδαφος αγγίζει τον δέκτη ή οτιδήποτε φοράει ή κρατάει αυτός . 

β. Εάν ένα service σωστό ή λάθος, γίνει την στιγμή που ο δέκτης δεν είναι έτοιμος (βλέπε άρθρο 12) . 

Σε περίπτωση let το συγκεκριμένο service δεν υπολογίζεται και ο σερβίρων θα το επαναλάβει, αλλά τότε ένα let service, δεν ακυρώνει ένα προηγούμενο λάθος.

 

11. Η σειρά στο service.

Στο τέλος του κάθε game ο δέκτης γίνεται σερβίρων και ο σερβίρων δέκτης, η εναλλαγή αυτή δε συνεχίζεται σε όλα τα υπόλοιπα games του αγώνα. Αν ένας παίκτης σερβίρει ενώ δεν είναι η σειρά του, μόλις ανακαλυφθεί το λάθος, θα σερβίρει ο παίκτης που έχει σειρά και όλοι οι πόντοι που σημειώθηκαν μέχρι τότε στο game αυτό, θα υπολογιστούν ως έγκυροι. Αν έχει τελειώσει όλο το game πριν ανακαλυφθεί το λάθος, η σειρά στο service παραμένει όπως είναι αλλαγμένη. Ένα πρώτο service fault στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μετρήσει.

12. Πότε οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα.

Οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα στο τέλος του πρώτου, τρίτου και κάθε μονού game και στο τέλος κάθε set, εκτός αν ο συνολικός αριθμός των games σ’ ένα set είναι ζυγός, οπότε γίνεται αλλαγή ώσπου να τελειώσει το πρώτο game , του επόμενου set. Αν γίνει λάθος και δεν ακολουθήσουν οι παίκτες την σωστή σειρά, πρέπει να πάνε στο σωστό γήπεδο, αμέσως μόλις ανακαλυφθεί το λάθος και να ακολουθήσουν πλέον την αρχική σωστή σειρά.

13. Η μπάλα είναι στο παιχνίδι (παίζεται).

Μια μπάλα είναι στο παιχνίδι από τη στιγμή που γίνεται το service. Αν δεν γίνει σφάλμα ή let, η ίδια μπάλα θα παιχθεί μέχρι να κριθεί ο πόντος. 

14. Πότε ο σερβίρων κερδίζει πόντο.

Ο σερβίρων κερδίζει πόντο : 

α. Όταν η μπάλα που “σερβιρίστηκε΄΄ αγγίζει τον δέκτη ή οτιδήποτε φοράει ή κρατάει αυτός πριν χτυπήσει το έδαφος, εκτός αν γίνει πρώτα let 

β. Όταν ο δέκτης χάσει τον πόντο με οποιοδήποτε από τους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω.

15. Πότε ο δέκτης του service κερδίζει τον πόντο ;

Ο δέκτης κερδίζει πόντο : 

α. Όταν ο σερβίρων κάνει δυο συνεχόμενα άκυρα service. 

β. Όταν ο σερβίρων χάσει τον πόντο με οποιοδήποτε τρόπο απ’ αυτούς που αναφέρονται παραπάνω.

Τα 10 πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο [vid]

16. Πότε ο παίκτης χάνει πόντο.

Ένας παίκτης χάνει τον πόντο όταν : 

α. Αποτύχει να επιστρέψει την μπάλα πριν αυτή χτυπήσει στο έδαφος δυο φορές και να την στείλει πάνω απ’ το δίχτυ ή 

β. Επιστρέψει την μπάλα και αυτή χτυπήσει στο έδαφος, σε μόνιμο εξάρτημα ή άλλο αντικείμενο που βρίσκεται έξω από τις γραμμές που προσδιορίζουν το γήπεδο του αντιπάλου του, ή 

γ. Χτυπά την μπάλα με βολέ και αποτυγχάνει να την γυρίσει σωστά, ακόμη και όταν στέκεται έξω από το γήπεδο του, ή 

δ. Ενώ παίζεται η μπάλα την “κουβαλάει΄΄ ή την κρατάει σκόπιμα πάνω στη ρακέτα του, ή σκόπιμα την χτυπάει περισσότερο από μια φορά, ή 

ε. Ο παίκτης ή η ρακέτα του την οποία κρατάει ή οτιδήποτε φοράει αγγίζει το δίχτυ, τους πασσάλους, τους πασσάλους των μονών, το σχοινί ή το σύρμα που είναι κρεμασμένο το δίχτυ, την κορδέλα, ή την λωρίδα, ή το έδαφος του αντιπάλου γηπέδου, την ώρα που παίζεται η μπάλα, ή 

στ. Χτυπήσει την μπάλα με βολέ πριν αυτή περάσει το δίχτυ, ή 

ζ. Η μπάλα που παίζεται αγγίζει τον ίδιο, ή οτιδήποτε φοράει ή κρατάει αυτός εκτός από τη ρακέτα που έχει στο χέρι ή στα χέρια του, ή 

η. Πετάξει την ρακέτα και χτυπήσει την μπάλα, ή 

θ. Αλλάξει σκόπιμα το σχήμα της ρακέτας του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

17. Παίκτης που εμποδίζει αντίπαλο (Hindrance).

Όταν ο παίκτης κάνει κάποια ενέργεια που ενοχλεί τον αντίπαλό του στην απόκρουση της μπάλας, τότε αν αυτό έγινε σκόπιμα, χάνει τον πόντο. Αν όμως έγινε χωρίς πρόθεση, ο πόντος ξαναπαίζεται.

18. Μπάλα που αγγίζει την γραμμή.

Η μπάλα που πέφτει πάνω σε γραμμή, θεωρείται ότι έπεσε μέσα στο γήπεδο που περικλείεται απ’ αυτή τη γραμμή.

19. Όταν η μπάλα ακουμπάει σε μόνιμα εξαρτήματα.

Όταν η μπάλα που παίζεται ακουμπήσει σε μόνιμο εξάρτημα (εκτός απ’ το δίχτυ, τους πασσάλούς του διπλού, τους πασσάλους του μονού, την κορδέλα ή το μεταλλικό καλώδιο, την ταινία ή και τη λωρίδα), αφού προηγουμένως χτυπήσει στο έδαφος, ο παίκτης που την χτύπησε κερδίζει τον πόντο. Αν όμως αυτό γίνει πριν χτυπήσει η μπάλα στο έδαφος, τότε χάνει τον πόντο.

20. Σωστή επιστροφή της μπάλας.

Είναι σωστή η επιστροφή : 

α. Εάν η μπάλα ακουμπήσει το δίχτυ, τους πασσάλους, τις ράβδους του μονού ή το σχοινί, το μεταλλικό καλώδιο, την κορδέλα ή τη λωρίδα με την προϋπόθεση ότι θα περάσει από πάνω και θα πέσει μέσα στο γήπεδο, ή 

β. Εάν η μπάλα που σερβίρεται ή επιστρέφεται χτυπά στο γήπεδο του αντιπάλου και αναπηδά ξαναγυρίζοντας πίσω απ’ το δίχτυ και ο παίκτης του οποίου η σειρά είναι να χτυπήσει, απλώσει το χέρι του πάνω από το δίχτυ και την χτυπά, χωρίς όμως ο ίδιος ή ότι φοράει ή η ρακέτα του να αγγίζουν το δίχτυ, τους πασσάλους, τις ράβδους των μονών, την κορδέλα, ή τη λωρίδα, ή το γήπεδο του αντιπάλου του και με την προϋπόθεση ότι το χτύπημά του είναι κατά τα άλλα σωστό ή 

γ. Εάν γίνει επιστροφή της μπάλας έξω από τους εξωτερικούς πασσάλους ή τις ράβδους των μονών, ψηλότερα ή χαμηλότερα απ’ το ύψος του διχτύου, ακόμα και αν αγγίζει τους παραπάνω πασσάλους, αρκεί να πέσει μέσα στο σωστό γήπεδο, ή 

δ. Εάν η ρακέτα ενός παίκτη περάσει πάνω από το δίχτυ, αφού έχει επιστρέψει την μπάλα, αρκεί η μπάλα να έχει περάσει το δίχτυ πριν παιχτεί και ότι η επιστροφή είναι κατά τα άλλα κανονική, ή 

ε. Εάν ένας παίκτης πετυχαίνει να επιστρέψει την μπάλα ενός service ή ενός χτυπήματος, που χτυπάει πάνω σε μια άλλη μπάλα μέσα στο γήπεδο. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Σε μονό αγώνα, αν υπάρχουν πάσσαλοι των μονών σε γήπεδο για διπλό, τότε οι εξωτερικοί πάσσαλοι των διπλών και το τμήμα του διχτύου, η κορδέλα και το μεταλλικό καλώδιο που βρίσκονται έξω από τις ράβδους των μονών, θεωρούνται πάντα σαν μόνιμα εξαρτήματα και όχι σαν πάσσαλοι ή τμήματα του διχτύου του μονού αγώνα. Μια επιστροφή που περνά κάτω από το δίχτυ, μεταξύ του πασσάλου για το μονό και του παρακείμενου πασσάλου για διπλό παιχνίδι, χωρίς να αγγίξει την κορδέλα, το δίχτυ ή τον πάσσαλο του διπλού και πέφτει μέσα στην περιοχή του παιχνιδιού, είναι σωστή επιστροφή.

21. Πότε ένας παίκτης παρενοχλείται.

Σε περίπτωση που ένας παίκτης εμποδίζεται να χτυπήσει την μπάλα, από κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει εκτός από τα μόνιμα εξαρτήματα του γηπέδου ,δίνεται let.

22. Μέτρημα στο game.

α. Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πόντο, το σκόρ γι’ αυτόν είναι 15. Εάν κερδίσει και τον δεύτερο πόντο το σκόρο είναι 30 γι’ αυτόν. Όταν κερδίσει τον τρίτο πόντο, το σκόρο είναι 40 και αν ο ίδιος κερδίσει και τον τέταρτο πόντο, κερδίζει ένα game εκτός : 

Αν οι δυο παίκτες έχουν κερδίσει από τρείς πόντους, το σκόρ είναι ισόπαλο και ο επόμενος πόντος που θα κερδιθεί από ένα παίκτη είναι πλεονέκτημα γι’ αυτόν.Αν ο ίδιος παίκτης κερδίσει και τον επόμενο πόντο, κερδίζει ένα game.Αν όμως μετά το πλεονέκτημα κερδίσει ο άλλος παίκτης τον επόμενο πόντο, το σκόρ είναι πάλι ισόπαλο και ούτω καθ΄εξής, μέχρις ότου ένας παίκτης κερδίσει δυο συνεχόμενους πόντους ύστερα από μια ισοπαλία, οπότε ο ίδιος κερδίζει ένα game. 

β. Εναλλακτικό σύστημα μετρήματος του score “No ad Scoring΄΄. Σ’ αυτή την περίπτωση και όταν αφού φτάσουμε στην ισοπαλία αυτός που υποδέχεται το service διαλέγει πλευρά (δεξιά ή αριστερά) και όποιος κερδίσει τον πόντο κερδίζει και το game.

23. Διπλό παιχνίδι

Στο διπλό παιχνίδι ακολουθείται το ίδιο σύστημα με τη διαφορά ότι το ζευγάρι που υποδέχεται το service δεν μπορεί να αλλάξει πλευρά υποδοχής. Δηλαδή αν ο Α υποδεχόταν στην πλευρά του duece (δεξιά) και ο Β υποδεχόταν στην πλευρά του advantage (αριστερά) έτσι θα παραμείνουν και στην περίπτωση του No ad Scoring System.

24. Διπλά μικτά

Εδώ παρατηρείται μια μικρή διαφοροποίηση. Ο άνδρας θα σερβίρει στον άνδρα και η γυναίκα στην γυναίκα ανεξαρτήτως πλευράς.

25. Μέτρημα στο set.

α. Ο παίκτης (ή οι παίκτες) που κερδίζει πρώτος τα έξι games κερδίζει ένα set και με την προϋπόθεση ότι έχει δυο games διαφορά από τον αντίπαλό του. Αν χρειασθεί το set παρατείνεται μέχρι να κατορθωθεί αυτή η διαφορά. 

β. Το σύστημα του σπασίματος της ισοπαλίας (tie break) μπορεί να εφαρμοστεί σαν εναλλακτική λύση του συστήματος “set πλεονεκτήματος΄΄ της παραγράφου (α) αυτού του άρθρου, αρκεί αυτή η απόφαση να έχει ανακοινωθεί πριν αρχίσει ο αγώνας. Σ’ αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι παρακάτω κανονισμοί : 

Το σπάσιμο της ισοπαλίας εφαρμόζεται όταν το σκορ φτάσει στα «έξι όλα» game και σε όλα τα set, εκτός από το τρίτο ή το πέμπτο set ενός αγώνα, όπου θα παιχτεί ένα set πλεονεκτήματος. Εκτός και αν έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό πριν αρχίσει ο αγώνας. 

Το πιο κάτω σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε αγώνα tie break. 

Σε μονό παιχνίδι :

1. Ο παίκτης που κερδίζει επτά (7) πόντους, κερδίζει το game και το set, με την προϋπόθεση να προηγείται με διαφορά δυο πόντους. Αν το σκορ φτάσει «έξι όλα», το παιχνίδι θα παραταθεί μέχρι να κατορθωθεί η παραπάνω διαφορά. Αριθμητικό μέτρημα εφαρμόζεται σε όλη τη διάρκεια του tie break. 

2. Ο παίκτης που έχει σειρά να σερβίρει, θα σερβίρει τον πρώτο πόντο. Ο αντίπαλός του θα σερβίρει τον δεύτερο πόντο και τρίτο πόντο και από εκεί και πέρα κάθε παίκτης εναλλάξ θα σερβίρει δυο συνεχόμενους πόντους, μέχρι να κριθεί ο νικητής του game και του set. 

3. Από τον πρώτο πόντο τα services θα γίνονται εναλλάξ από τη δεξιά και αριστερή πλευρά του γηπέδου, αρχίζοντας από την δεξιά. Αν το service γίνει από λάθος πλευρά και το λάθος δεν γίνει αντιληπτό, οι πόντοι που παίχτηκαν από τη λανθασμένη πλευρά ισχύουν, αλλά η λάθος θέση θα διορθωθεί αμέσως μόλις ανακαλυφθεί. 

4. Οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα μετά από κάθε έξι πόντους και όταν τελειώσει το tie break. 

5. To tie break μετριέται σαν ένα game για να αλλαχθούν οι μπάλες, εκτός αν οι μπάλες είναι να αλλαχθούν στην αρχή του tie break, οπότε η αλλαγή καθυστερείται μέχρι το δεύτερο game του επόμενου set.

Σε διπλό παιχνίδι : 

Στο διπλό παιχνίδι ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει και στο μονό. Ο παίκτης που έχει σειρά να σερβίρει, κάνει το service για τον πρώτο πόντο. Από εκεί και πέρα ο κάθε παίκτης σερβίρει για δυο πόντους, με την ίδια σειρά όπως γινόταν από την αρχή αυτού του set , μέχρι να αναδειχτούν οι νικητές τουgame και του set. 

Σειρά των services. 

Ο παίκτης (ή το ζευγάρι, αν πρόκειται για διπλό) του οποίου είναι η σειρά να σερβίρει πρώτος στο tie break, θα δεχτεί πρώτος service στο πρώτο game του επόμενου set.

26. Μέγιστος αριθμός sets.

Ο μέγιστος αριθμός sets για έναν αγώνα ανδρών είναι πέντε, ενώ σε αγώνες γυναικών είναι τρία.

27. Ο ρόλος της διαιτησίας. 

Στους αγώνες που ορίζεται διαιτητής, η απόφασή του είναι τελική, αλλά όταν ορίζεται και επιδιαιτητής, είναι δυνατόν να γίνει προσφυγή σ’ αυτόν για μια απόφαση του διαιτητή σε θέματα κανονισμών και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση του διαιτητή είναι τελεσίδικη. 

Σε αγώνες που τοποθετούνται βοηθοί του διαιτητή (επόπτες γραμμών, κριτές για το δίχτυ, κριτές για το foot fault) οι αποφάσεις τους είναι τελικές, σε ότι αφορά το γεγονός που σημειώνουν, εκτός αν κατά τη γνώμη του διαιτητή, γίνει ολοφάνερο λάθος. Τότε αυτός έχει το δικαίωμα να αλλάξει την απόφαση ενός κριτή ή να δώσει let. Όταν ένας κριτής δεν μπορεί να δώσει σίγουρη απόφαση, το δηλώνει στον διαιτητή, ο οποίος θ’ αποφασίσει. Σε περίπτωση που δεν μπορεί ν’ αποφασίσει ούτε ο διαιτητής, δίνεται let. 

Σε αγώνες Davis Cup ή άλλους ομαδικούς αγώνες όπου ο επιδιαιτητής κάθεται μέσα στο γήπεδο, μπορεί ν’ αλλάξει οποιαδήποτε απόφαση του διαιτητή ή να του υποδείξει let. (Σε non – neutral διαιτητή). 

Ο επιδιαιτητής μπορεί κατά την κρίση να διακόψει σε οποιαδήποτε στιγμή έναν αγώνα λόγω σκότους ή κακής κατάστασης του γηπέδου ή του καιρού. Σε κάθε περίπτωση διακοπής του αγώνα, το προηγούμενο σκορ και η προηγούμενη κατοχή των γηπέδων διατηρούνται όπως ήταν, εκτός αν ο επιδιαιτητής και οι παίκτες συμφώνησαν ομόφωνα διαφορετικά.

28. Συνέχεια παιχνιδιού και περίοδοι ανάπαυσης.

Το παιχνίδι είναι συνεχές από το πρώτο service μέχρι να τελειώσει ο αγώνας, σύμφωνα με τους κάτω όρους : 

α. Αν το πρώτο service είναι λάθος, το δεύτερο πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση από τον παίκτη που σερβίρει. Αυτός που δέχεται το service πρέπει να είναι έτοιμος ν’ αποκρούσει την μπάλα όταν ο αντίπαλός του σερβίρει την μπάλα. 

Στην αλλαγή των γηπέδων δίνεται χρόνος το πολύ ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων από τη στιγμή που η μπάλα σταματάει στο τέλος του game, μέχρι τη στιγμή που χτυπάει η μπάλα στο service, για τον πρώτο πόντο του επόμενου game. Ο διαιτητής μπορεί να επέμβει όταν υπάρχει ενόχληση που κάνει τη διεξαγωγή του αγώνα μη συνεχή. Οι οργανωτές διεθνών τουρνουά που είναι αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τένις, μπορούν να αποφασίζουν πόσο χρόνο θα επιτρέπουν μεταξύ των πόντων, που πάντως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι δευτερόλεπτα. 

β. Το παιχνίδι δεν πρέπει να διακόπτεται, να καθυστερείται ή να εμποδίζεται για να ανακτήσει ένας παίκτης τις δυνάμεις του, το ρυθμό της αναπνοής του ή την φυσική του κατάσταση. Σε περίπτωση, όμως, τραυματισμού ο διαιτητής μπορεί να επιτρέψει μια διακοπή τριών λεπτών για την περιποίηση αυτού του τραυματισμού. 

γ. Αν κάτω από συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνεται ο παίκτης, τα ρούχα του, τα παπούτσια του ή οποιοδήποτε μέρος του εξοπλισμού του (εκτός από την ρακέτα του) έρθουν σε τέτοια κατάσταση που είτε δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν , είτε δεν είναι επιθυμητό για τον παίκτη να τα χρησιμοποιήσει, ο διαιτητής τότε διακόπτει το παιχνίσι μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. 

δ. Ο διαιτητής μπορεί να διακόψει ή να καθυστερήσει το παιχνίδι οποτεδήποτε θεωρήσει πως αυτό είναι απαραίτητο. 

ε. Μετά το τρίτο set ή σε αγώνα γυναικών μετά το δεύτερο set, οι παίκτες μπορούν να ξεκουραστούν μέχρι 1ο λεπτά, σε χώρες όμως που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 15 βόρεια και 15 νότια του ισημερινού, μπορούν να ξεκουραστούν 45 λεπτά ή και περισσότερο όταν αυτό επιβάλλεται από περιστάσεις που δεν εξαρτώνται από τους παίκτες , ο διαιτητής επίσης μπορεί ακόμα και να διακόψει τον αγώνα για όσο χρόνο θεωρεί απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις. Εάν ο αγώνας διακοπεί και δεν συνεχιστεί έως την άλλη ημέρα, η ανάπαυση θα δοθεί μετά το τρίτο set στους άνδρες και μετά το δεύτερο set στις γυναίκες. Αν ένα set διακοπεί στη μέση και διεξαχθεί την άλλη ημέρα, θα μετρήσει σαν ένα ολόκληρο set. Αν ένας αγώνας διακοπεί και δεν συνεχιστεί την ίδια ημέρα, μέσα σε 10 λεπτά, τότε η ανάπαυση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ύστερα από τρία συνεχόμενα set (στις γυναίκες ύστερα από δυο), όπου η ολοκλήρωση ενός ημιτελούς set υπολογίζεται σαν ένα set. 

Κάθε χώρα ή οργανωτική επιτροπή ενός τουρνουά αγώνα ή αθλητικής αναμέτρησης εκτός των Διεθνών Πρωταθλημάτων Τένις (Davis Cup και το Fed Cup) είναι ελεύθερη να τροποποιήσει ή να παραλείψει αυτή τη διάταξη από τους κανονισμούς της, αρκεί να το ανακοινώσει πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. 

στ. Η οργανωτική επιτροπή ενός τουρνουά έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τον χρόνο που θα επιτρέπεται στους παίκτες για να ζεσταθούν πριν από τον αγώνα, αλλά δεν πρέπει ο χρόνος αυτός να ξεπερνά τα πέντε λεπτά και θα ανακοινώνεται πριν αρχίσουν οι αγώνες. 

ζ. Όταν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα τιμωρίας (point penalty system). Ο διαιτητής πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του με βάση αυτό το σύστημα. 

η. Σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου που καθορίζει ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι συνεχές, ο διαιτητής, αφού προειδοποιήσει, μπορεί να αποκλείσει τον παίκτη που είναι υπεύθυνος.

29. Καθοδήγηση (coaching).

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε αγώνα ομάδων, ένας παίκτης μπορεί να δέχεται οδηγίες από τον προπονητή του, ο οποίος κάθεται μέσα στο γήπεδο, μόνο όταν γίνεται αλλαγή πλευράς γηπέδων, όχι όμως όταν οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα στο tie break. 

Ένας παίκτης δεν μπορεί να συμβουλεύεται τον προπονητή του κατά τη διάρκεια άλλου είδους αγώνα. Οι όροι αυτοί του άρθρου πρέπει να εφαρμοσθούν αυστηρά. 

Ύστερα από προειδοποίηση, ο υπεύθυνος μπορεί να αποκλειστεί από τον αγώνα. Όταν εφαρμόζεται το penalty point system, ο διαιτητής επιβάλλει τιμωρίες σύμφωνα με το σύστημα αυτό.

30. Καινούργιες μπάλες.

Σε περιπτώσεις που αλλάζονται οι μπάλες ύστερα από ένα προσυμφωνημένο αριθμό games, αν δεν δοθούν οι καινούριες μπάλες την ώρα που πρέπει, το λάθος διορθώνεται όταν ο παίκτης ή το ζευγάρι που έπρεπε να σερβίρει με τις καινούριες μπάλες έχει σειρά να κάνει service. Από κει και πέρα οι μπάλες αλλάζονται όταν συμπληρωθεί ο αριθμός των games,που συμφωνήθηκε πριν από τον αγώνα.

Πηγή tennisinfo.gr

Το μπάσκετ εμπνεύστηκε από…ένα τρύπιο καλάθι!