Με αφορμή την ταινία που κυκλοφόρησε «the class of 92’», με πρωταγωνιστές την μαγική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1992, εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε ταινίες που βασικό τους θέμα, είχαν τον ποδόσφαιρο.
Δεν είναι λίγοι οι σκηνοθέτες που τόλμησαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αλλά και τον χουλιγκανισμό. Έψαξαν, βρήκαν στοιχεία, ώστε να έρθουν πιο κοντά στο άθλημα και στον φίλαθλο.
Πρωταγωνιστές σε αυτές τις ταινίες, δεν είναι μόνο ηθοποιοί, αλλά και ποδοσφαιριστές, όπως ο Ερίκ Καντονά στην ταινία, Looking for Eric.
Πάμε όμως να δούμε μερικές από αυτές, τις πιο επιτυχημένες ίσως που βασικό τους θέμα έχουν τον βασιλιά των σπορ…
Purely Belter
Δεν πρόκειται ακριβώς για ταινία για το ποδόσφαιρο αλλά περισσότερο γύρω από αυτό καθώς η ιστορία έχει να κάνει με δύο πιτσιρικάδες που κάνουν τα πάντα ώστε να μαζέψουν χρήματα για να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας για την αγαπημένη τους Newcastle United. Στα συν της ταινίας και το πέρασμα του Alan Shearer, καθώς έχουμε συνηθίσει τους ποδοσφαιρικούς αστέρες σε υπερπαραγωγές τύπου Goal! (2005), αλλά να που αυτός ο μύθος του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν είχε πρόβλημα να εμφανιστεί και εδώ.
Mike Bassett: England Manager
Η ταινία απευθύνεται κυρίως σε ποδοσφαιρόφιλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθείται ευχάριστα και από τους υπόλοιπους. Όταν η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναζητά το νέο προπονητή της Εθνικής Αγγλίας και αφού σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αρνούνται τη θέση γνωρίζοντας τι τους περιμένει, καταλήγει στον Mike Bassett ένα ιδιόρρυθμο τύπο ο οποίος μόλις αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας δηλώνει ότι θα κατακτήσει το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο. Και τότε αρχίζει το πανηγύρι.
The Game of Their Lives
The Game of Their Lives (2005) του David Anspaugh είναι η ιστορία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Η.Π.Α. στο μουντιάλ του 1950 στη Βραζιλία, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ερασιτεχνική ουσιαστικά αυτή ομάδα κατάφερε να πετύχει ένα μικρό θαύμα. Η ταινία δεν παύει να είναι μια αμερικανιά, ειδικά αν αναλογιστούμε την απήχηση που έχει το ποδόσφαιρο στην Αμερική. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ανεβασμένος από τους πρόσφατους 300 (2006), Λεονάιντας Gerard Butler.
Shaolin Soccer
Τι θα έκαναν οι αγαπητοί μας ασιάτες στο Χονγκ Κονγκ σε μια ταινία με θέμα το ποδόσφαιρο; Θα το έμπλεκαν με τις πολεμικές τέχνες φυσικά. Αυτό έκανε και στο Shaolin Soccer (2001) o Stephen Chow περισσότερο γνωστός από το μεταγενέστερο Kung Fu Hustle (2004). Και οι δύο ταινίες του, βγάζουν άθφονο γέλιο και αξίζει να τις δει κανείς.
The Miracle of Bern
The Miracle of Bern (2003) του Sonke Wortmann είναι ουσιαστικά η ιστορία μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού και ενός δημοσιογράφου- της κατάκτησης του παγκοσμίου κυπέλλου του 1954 από την εθνική ομάδα της Γερμανίας κόντρα στην πανίσχυρη τότε Ουγγαρία. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στη φάση των ομίλων τότε, όπου οι Ούγγροι φόρτωσαν τους Γερμανούς με 8 γκολ και ξανασυναντήθηκαν στον τελικό όπου οι Γερμανοί πήραν τη ρεβάνς με 3-2, γι’ αυτό και πρόκειται περί θαύματος. Παρότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες “αδικίες” αγωνιστικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σίγουρα άξιζε να γίνει ταινία.
A Shot at Glory
A Shot at Glory (2000) του Michael Corrente. Ο Ally McCoist στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αστέρα του ποδοσφαίρου φυσικά. Και σχετικά προφητικό καθώς στο στόρι ο προπονητής της ομάδας (Robert Duvall) έρχεται σε κόντρα με τον αμερικάνο ιδιοκτήτη (Michael Keaton). Όλοι είδαμε πως έχουν εισβάλλει οι Αμερικάνοι αλλά και οι ανατολικοί σε τόσες ευρωπαϊκές ομάδες. Ίσως να είχε ξεκινήσει από τότε το σχετικό πανηγύρι γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι δημιουργοί της ταινίας.
Goal!-Goal II: Living the Dream-Goal III: Taking on the World
Η αλήθεια είναι ότι το Goal! (2005) του Danny Cannon περιέχει τις πιο καλογυρισμένες σκηνές ποδοσφαιρικής δράσης και μάλιστα σε πολύ καλό συνδυασμό με τη μουσική και ήταν η αρχή της τριλογίας, που συνεχίστηκε με τις άλλες δύο ταινίες, Goal II: Living the Dream και Goal III: Taking on the World . Το σενάριο από την άλλη κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Hollywοod, μετανάστης πιτσιρικάς τη βγάζει δύσκολα αλλά έχει πάθος με τη μπάλα και ξαφνικά βρίσκεται στην Αγγλία και στη Newcastle όπου με σκληρή δουλειά προσπαθεί να καθιερωθει. Η ταινία στην Αμερική κυκλοφόρησε με τίτλο Goal! The Dream Begins. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία στο έργο πολλών διάσημων ποδοσφαιριστών και προπονητών.
Bend It Like Beckham
Επόμενο το Bend It Like Beckham (2002) της Gurinder Chadha. Η εισπρακτική επιτυχία της συνέβη κυρίως λόγω του ύφους της και λόγω της παρουσίας του David Beckham έστω και μόνο στον τίτλο. Ήταν τέτοια η υστερία προς το πρόσωπο του εκείνη την εποχή, ειδικά στο νησί. Η προσπάθεια είναι φιλότιμη απλά είναι το ύφος των ταινιών αυτών που με απωθεί.
Green Street Hooligans
Ακολουθεί το Green Street Hooligans (2005) της γερμανίδας Lexi Alexander, πρώην πρωταθλήτριας του καράτε και του kick boxing. Η τανία, παίρνει τις ταινίες των άγγλων και φτιάχνει μία στα μέτρα του με περισσότερο χρήμα και γνωστούς ηθοποιούς. Η Chelsea γίνεται West Ham, o μπάτσος γίνεται δημοσιογράφος.
The Football Factory
The Football Factory (2004) του Nick Love βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του John King. Η ταινία είναι σκληρή και βίαιη αλλά ξεφεύγει λίγο από την ξερή περιγραφή επεισοδίων και συμπλοκών μεταξύ χούλιγκανς στην οποία επιδίδεται ο συγγραφέας του βιβλίου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον κατηγορώ για αυτό.
Looking for Eric
Looking for Eric (2009) του Ken Loach σε σενάριο Paul Laverty. Φοβερές οι σκηνές με τον Cantona και τον πρωταγωνιστή, φανατικό οπαδό της Manchester φυσικά, να συζητάνε και να θυμούνται γκολ και άλλες φάσεις από αγώνες που έλαβαν χώρα μία δεκαετία πριν και την ίδια στιγμή ο σκηνοθέτης να φρεσκάρει τη μνήμη μας με μαγικές στιγμές του γάλλου ποδοσφαιριστή επί της οθόνης.
The Damned United
Στα μέσα της δεκαετίας του 60 ο Brian Clough και ο φίλος και συνεργάτης του Peter Taylor ξεκινούν προπονητική καριέρα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Hartlepool United αναλαμβάνουν την Derby County η οποία βρίσκεται χαμηλά στο βαθμολογικό πίνακα της δεύτερης εθνικής. Μέσα σε μία πενταετία την οδηγούν στην κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία και σε αξιόλογες πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρά την άκρως επιτυχημένη πορεία τους θα δουν την πόρτα της εξόδου από την Derby λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση αλλά και λόγω του εκκεντρικού χαρακτήρα του Clough. Κάπως πάει η υπόλοιπη ταινία, με την αδικία να είναι το νόημα της ταινία. Σίγουρα από τις καλύτερες του είδους.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμη που δεν έχουμε αναφέρει, αλλά οι παραπάνω είναι σίγουρα αυτές που πρέπει ένας σινεφιλ και ένας φίλαθλος να δεί.