Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ έχει τελειώσει από χθες για την Εθνική μας ομάδα, που δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να ανταμείψει τις φιλοδοξίες που είχαμε όλοι εμείς οι φίλαθλοι, βλέποντας την εικόνα που παρουσίαζε στα φιλικά παιχνίδια.
Ο στόχος όπως είναι φυσικό δεν επετεύχθη, καθώς γυρίζουμε πίσω όχι χωρίς καν να έχουμε πάρει κάποιο μετάλλιο, μένοντας έξω και από τους 8 της διοργάνωσης.
Αυτό είναι κάτι που μας επηρεάζει και σε βάθος χρόνου, καθώς έτσι δεν εξασφαλίσαμε την συμμετοχή μας στο παγκόσμιο κύπελλο όπως θα λέγετε πλέον, του χρόνου στην Ισπανία.
Πλέον η Εθνική μας ομάδα, ελπίζει να μπει στο παγκόσμιο μέσω της πλαγίας οδού που είναι οι wild cards που θα δώσει η FIBA σε τέσσερις ομάδες. Οι κάρτες αυτές δίνονται με κριτήρια της παγκόσμιας ομοσπονδίας και όχι σύμφωνα με κάποια κατάταξη. Οι άνθρωποι πάντως της Ελληνικής ομοσπονδίας έχουν αρκετές ελπίδες ώστε η χώρα μας να εξασφαλίσει μια από αυτές τις κάρτες.
Η Εθνική είναι τέταρτη στην κατάταξη της FIBA, πίσω μόνο από ΗΠΑ (που έχουν προκριθεί απευθείας μετά το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο), Ισπανία (που είναι η διοργανώτρια του Μουντομπάσκετ) και Αργεντινή (που εξασφάλισε μία θέση ως τρίτη των Παναμερικανικών Αγώνων που ολοκληρώθηκαν προ ημερών). Παράλληλα, διαθέτει μία ομάδα με ισχυρή παράδοση, παρά τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, και στηρίζει διαχρονικά το άθλημα. Παράλληλα δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ στο παρελθόν να… πέσει στην ανάγκη της FIBA για μία τέτοια κάρτα. Πέραν αυτών των ατού, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τη FIBA World (που θα αποφασίσει για τις wild cards), σε αντίθεση με τη FIBA Europe, οι σχέσεις με την οποία έχουν χαλάσει.
Δεν θα είναι όμως τόσο απλή η προσπάθεια της Ελλάδας για wild card. Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν δεδομένο πως μία κάρτα θα πάρει η Βραζιλία, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και παράλληλα μόνιμα παρούσα σε όλα τα Μουντομπάσκετ της ιστορίας, ενώ άλλη μία θα πάρει η Κίνα, καθώς πρόκειται για μία τεράστια αγορά που δεν αφήνει αδιάφορη την FIBA. Από εκεί και πέρα το πιθανότερο είναι οι δύο εναπομείνασες να δοθούν στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει κατά βάση τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο διόλου αμελητέους αντιπάλους. Πρόκειται για δύο μεγάλα κράτη, που δίνουν πολλά χρήματα στο μπάσκετ (πολλά περισσότερα από την Ελλάδα) και που έχουν επιτυχίες. Η Ρωσία ήταν τρίτη το 2011 στη Λιθουανία και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η Τουρκία ήταν δευτεραθλήτρια στο Μουντομπάσκετ του 2010, το οποίο και φιλοξένησε. Η λίστα των ισχυρών ανταγωνιστών μπορεί να αυξηθεί αν μείνουν εκτός εξάδας ή επτάδας του Ευρωμπάσκετ ομάδες όπως η Σερβία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Κροατία. Αντίθετα, αν μείνει όγδοη και εκτός Μουντομπάσκετ η Ουκρανία, δεν αναμένεται να έχει τύχη για wild card, παρότι φιλοξενεί το επόμενο Ευρωμπάσκετ (2015).
Αν η Εθνική δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια από τις κάρτες της FIBA, τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδο της στο παγκόσμιο μέσα από προκριματικά που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι.
Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά, ο κλοιός για τον Αντρέα Τρινκιέρι μετά και την αποτυχία της Σλοβενίας σφίγγει και πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να κάθετε στον πάγκο της ομάδας. Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.