Η FIFA δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τις τραγικές εργασιακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ.
Η FIFA με επίσημή της ανακοίνωση, απάντησε στην Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αναφέρεται στις τραγικές εργασιακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η FIFA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων ως αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Κατανοεί και συμμερίζεται τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας , τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το καταστατικό και τον σκοπό της FIFA . Αναμένει επίσης ότι οι οικοδεσπότες των αγώνων του, σέβονται πλήρως τις αρχές αυτές . Ως εκ τούτου , ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, που επισκέφθηκε προσωπικά Κατάρ στις 9 Νοεμβρίου, έλαβε μια σταθερή δέσμευση από τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Το κράτος του Κατάρ γνωρίζει το ζήτημα και έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει λύση»
Για την ιστορία, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, είχε αναφέρει : «Τα ευρήματά μας δείχνουν ένα ανησυχητικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ . Η FIFA έχει καθήκον να στείλει ένα ισχυρό δημόσιο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατασκευή έργων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφτηκε το Κατάρ, μετά από τις πάμπολλες καταγγελίες εργαζομένων, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες ζωής και εργασίας παραπέμπουν σε σύγχρονο μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Νεπάλ, ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς τρεχούμενο νερό, δουλεύοντας 12 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα σε θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, δημοσιεύματα της Guardian είχαν κάνει λόγο για δεκάδες θανάτους Νεπαλέζων στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες.