Skip to main content

Τι συνέβαινε στα γήπεδα πριν επινοηθούν οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες; Τι ήταν αυτό που έκανε την ανάγκη αυστηρότερων πειθαρχικών μέτρων επιτακτική;

Η αρχή έγινε 2 Ιουνίου του 1962 που ο Κεν Άστον ήταν ο διαιτητής του αγώνα Χιλή-Ιταλία. Η Χιλή επικράτησε με σκορ 2-0, αλλά αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν τα εκτεταμένα επεισόδια και η διακοπή του αγώνα. Ο Άστον πολύ νωρίς απέβαλε δύο Ιταλούς παίχτες, προφορικά πάντα. Εξαιτίας της βαρβαρότητας των φάουλ, ο αγώνας διακόπηκε τρεις φορές και χρειάστηκε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο αστυνομικές δυνάμεις για να επαναφέρουν την τάξη. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας που διαιτήτευσε ο Κεν και μετά τη λήξη του δήλωσε: «λειτουργούσα όχι ως διαιτητής, αλλά ως παρατηρητής πολεμικών δραστηριοτήτων». Ο αγώνας ήταν ένα παιχνίδι ξύλου και όχι ποδοσφαίρου. Δίκαια ονομάστηκε η «Μάχη του Σαντιάγο».

 

Ο Κεν Άστον ήταν διαιτητής στον αγώνα Χιλή-Ιταλία το 1962.

Η αφορμή δόθηκε το 1966 όπου διοργανώτρια του μουντιάλ ήταν η Αγγλία. Στα προημιτελικά θα έπαιζε με την ομάδα της Αργεντινής. Η Αργεντινή εκείνη την εποχή ήταν γνωστή για το επικίνδυνο παιχνίδι της. Οι παίχτες της βασίζονταν, πέρα από την τεχνική, στη δύναμη και τη σκληρή και αντικανονική διεκδίκηση σε οποιαδήποτε φάση του αγώνα. Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και ο διαιτητής της αναμέτρησης ,ο Γερμανός Ρούντολφ Κράιτλαϊν, από την αρχή ξεκίνησε τις παρατηρήσεις. Τα τάκλιν ήταν πολύ βίαια, οι αντίπαλοι παίχτες ήταν φανερά εκνευρισμένοι και η κατάσταση έμοιαζε να ξεφεύγει. Έπειτα από μια δυνατή κλωτσιά του Αργεντινού αρχηγού, Αντόνιο Ραντίν, ο διαιτητής τον απέβαλε Ο Ραντίν δεν γνώριζε γερμανικά και δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Κράιτλαϊν. Όταν οι δύο άνδρες κατάφεραν να συνεννοηθούν, ο Αργεντινός αρνήθηκε να αποχωρήσει από το γήπεδο. Ο αγώνας διακόπηκε για 8 λεπτά, μέχρι να πάρει τον δρόμο των αποδυτηρίων ο Ραντίν. Τελικά οι Άγγλοι επικράτησαν με 1-0. 

ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΕΝΑ…ΦΑΝΑΡΙ

Ο Κεν Άστον στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν απλά παρατηρητής στο γήπεδο. Σε όλη τη διάρκεια σκεφτόταν τι θα έπρεπε να γίνει για να αλλάξει αυτή η άσχημη κατάσταση στο ποδόσφαιρο. Το επόμενο πρωί επιστρέφοντας σπίτι του, σταμάτησε σε ένα φανάρι…

Ο Κεν Άστον σε μεγάλη ηλικία

«Οδηγούσα στην οδό Κένσινγκτον όταν το φανάρι έγινε κόκκινο. Σκέφτηκα, κίτρινο για ηρέμησε, κόκκινο, έφυγες», απάντησε όταν τον ρώτησαν πώς του ήρθε η ιδέα με τα χρώματα. Έτσι θα μπορούσε να λυθεί και το πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ διαιτητών και ποδοσφαιριστών στους διεθνείς αγώνες.

Η ιδέα του Άστον έγινε δεκτή από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΦΙΦΑ και η χρήση του νέου μέτρου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970.

Κίτρινη και κόκκινη κάρτα, υπογεγραμμένες από τον Κεν Άστον

 

Ο καινοτόμος Κεν Άστον… 

Μετά τον πόλεμο, το 1946, ήταν ο πρώτος διαιτητής που φόρεσε μαύρη στολή με άσπρη λεπτομέρεια, η οποία στη συνέχεια καθιερώθηκε σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις διεθνείς διοργανώσεις. Μια άλλη πρωτοπορία ήταν η αλλαγή του χρώματος στα σημαιάκια των εποπτών. Έως το 1947, τα σημαιάκια είχαν το χρώμα της γηπεδούχου ομάδας. Ο Κεν πρότεινε στην Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τα σημαιάκια να έχουν κίτρινο και κόκκινο χρώμα για να είναι ορατά από όλους, ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών και των χρωμάτων της ομάδας που φιλοξενούσε την αντίπαλη ομάδα. Η χρησιμοποίηση αναπληρωματικού διαιτητή, καθώς και του τέταρτου διαιτητή και η πινακίδα των αλλαγών ήταν και αυτές επινοήσεις του Άστον. Ο Άστον από το 1980 μέχρι τον θάνατό του πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις και σεμινάρια για διαιτητές σε Αγγλία και Αμερική. Ο Κεν Άστον πέθανε από φυσικά αίτια στις 23 Οκτωβρίου του 2001, σε ηλικία 86 ετών.

"Η διαιτησία είναι σκέψη". Ο Κεν Άστον σε σεμινάριο για διαιτητές στην Αμερική.

 

Αυτό θα πει έμπνευση!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί στιγμιότυπα απο την…”Μάχη του Σαντιαγο”!

 

Επιμέλεια Anna Maria S