Skip to main content

Οι ρήτρες στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών έγιναν μόδα! Ούτε φορολογούνται (αν δεν βρεθεί "μνηστήρας" για να τα «σκάσει» και να τις ενεργοποιήσει) ούτε βέβαια επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΠΑΕ, επειδή αναγράφονται ως επιπρόσθετοι όροι στις συμφωνίες. 

Ισα ίσα που έρχεται και η παράμετρος του εντυπωσιασμού σε αυτή την ιστορία. Ακούει και διαβάζει ο οπαδός για 15 ή 10 εκατομμύρια ευρώ και σκέφτεται «τι παικταράδες έχουμε στην ομάδα».

Και δεν είναι βέβαια καμιά ελληνική πατέντα αυτό το περιβόητο buy out. Για να καταλάβετε, η Ρεάλ Μαδρίτης συμπεριέλαβε στο συμβόλαιο του Ισπανού μεσοεπιθετικού Σέρχιο Κανάλες (τον απέκτησε από τη Σανταντέρ το καλοκαίρι) ρήτρα αποδέσμευσης 150 εκατ. ευρώ!

Στα καθ' ημάς, τα περισσότερα επιφωνήματα ακούστηκαν όταν πληροφορηθήκαμε πως ο Ολυμπιακός έβαλε ρήτρα 40 εκατ. ευρώ για τον Ντιόγο(!!!) το καλοκαίρι του 2008. Δύο χρόνια αργότερα, βέβαια, τον παραχώρησε δανεικό στη Φλαμένγκο με την οψιόν αγοράς να μη φτάνει ούτε στα μισά χρήματα (17 εκατ.).(!!!)

Στο Τop-10 με τις υψηλότερες ρήτρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο (αναλυτικά στο γράφημα) οι «ερυθρόλευκοι» πλάσαραν εσχάτως και τον Γιάννη Φετφατζίδη που έχει κάνει τόσα πολλά με τη φανέλα του Ολυμπιακού(!), καθώς οι υποψήφιοι "μνηστήρες" θα πρέπει να καταβάλουν 12,5 εκατ. για να εξαγοράσουν το συμβόλαιο του νεαρού μεσοεπιθετικού (τον προσεχή Δεκέμβρη συμπληρώνει τα 20), αν δεν θέλουν να εμπλακούν σε παζάρια με τους ερυθρόλευκους. 

Από κει και πέρα, ακολουθούν οι Γιώργος Γκαλίτσιος (όταν αποκτήθηκε από τη Λάρισα το καλοκαίρι του 2008 ήταν στα φόρτε του) με 10 εκατ.(!!!) και ο Ντουντού με 8,5 εκατ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία ανανέωση του συμβολαίου με τον Λουτσιάνο Γκαλέτι -το οποίο βέβαια θα λυθεί για λόγους ανωτέρας βίας- ο Ολυμπιακός είχε συμπεριλάβει buy out 15 εκατ.

Υπάρχουν «παράθυρα»

Επειδή, πάντως -όπως προαναφέραμε-, πολλές ρήτρες είναι υπερβολικές, υπάρχουν δρόμοι για να τις παρακάμψει κάποιος. Και δεν εννοούμε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ομάδα για να αποκτήσει τον παίκτη σε μια πιο λογική τιμή, αλλά να τον πάρει με όρους διεθνούς δικαίου.

Βάσει του άρθρου 17 της FIFA οι ποδοσφαιριστές που είναι κάτω των 28 ετών και έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια στην ίδια ομάδα (μετράει το διάστημα μετά την τελευταία ανανέωση του συμβολαίου τους) μπορούν να την ενημερώσουν εγγράφως 15 μέρες μετά το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας. 

Σε αυτή την περίπτωση το CAS επιδικάζει ένα ποσό αποζημίωσης στην ομάδα που χάνει τον παίκτη αθροίζοντας τις αποδοχές του κατά την τελευταία διετία. Σε κάποιες περιπτώσεις (αποφασίζει το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο) προβλέπεται και επιπλέον αποζημίωση η οποία αντιστοιχεί στο 40% των χρημάτων που είχε δαπανήσει η ομάδα για να τον αγοράσει.

Η περίπτωση Ματουζάλεμ

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Βραζιλιάνου Ματουζάλεμ, ο οποίος είχε ρήτρα 25 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά μετά την τριετία μεταπήδησε στη Σαραγόσα χωρίς την άδεια των Ουκρανών (τον Ιούλιο του 2007) και κλήθηκε τελικά να πληρώσει με απόφαση του CAS τον Μάιο του 2009 11.858.934 ευρώ. Νωρίτερα η FIFA του είχε εκδώσει προσωρινό δελτίο κρίνοντας τη ρήτρα καταχρηστική.

Ποια είναι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί καταχρηστική μια ρήτρα; Ο άτυπος κανονισμός (μιας και αποφασίζουν τα διεθνή δικαστήρια) αναφέρει ότι δεν γίνεται να ξεπερνάει το 8πλάσιο των συνολικών αποδοχών ενός συμβολαίου. 

Αν δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής λαμβάνει 100.000 ευρώ ετησίως για τρία χρόνια (συνολικά 300.000 ευρώ), θα ήταν ρεαλιστική μια ρήτρα 2 εκατ. ευρώ (300.000 Χ 8 = 2.400.000). Αυτή η ιστορία πάντως δεν είναι τόσο απλή, γιατί προσμετρούνται διάφορες παράμετροι, όπως η ηλικία του ποδοσφαιριστή και το ποσό που είχε επενδυθεί πάνω του.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μια ρήτρα μπορεί να αμφισβητηθεί από ομάδα που ανήκει σε διαφορετική ομοσπονδία. Δεν δύναται, επί παραδείγματι, ο Αρης να «κλέψει» τον Βιεϊρίνια από τον ΠΑΟΚ με ποσό χαμηλότερο των 15 εκατ. που αντιστοιχεί στη ρήτρα του παίκτη, αν δεν συναινέσει ο "δικέφαλος" του Βορρά. Το buy out του Πορτογάλου μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από ομάδα του εξωτερικού.

Τα 10 υψηλότερα buy out σε συμβόλαια της Super League

  • Ντιόγο/Ολυμπιακός/40 εκατ.*
  • Σισέ/Παναθηναϊκός/15 εκατ.
  • Μπλάνκο/ΑΕΚ/15 εκατ.
  • Βιεϊρίνια/ΠΑΟΚ/15 εκατ.
  • Νινής/Παναθηναϊκός/15 εκατ.**
  • Εστογιανόφ/Πανιώνιος/15 εκατ.
  • Φετφατζίδης/Ολυμπιακός/12,5 εκατ.
  • Γκαλίτσιος/Ολυμπιακός/10 εκατ.
  • Κουτσιανικούλης/ΠΑΟΚ/10 εκατ.
  • Ντουντού/Ολυμπιακός/8,5 εκατ.
  • *Ο δανεισμός του στη Φλαμένγκο προβλέπει οψιόν αγοράς 17 εκατ. ευρώ
  • **Για το εξωτερικό η ρήτρα πέφτει στα 10 εκατ.

Γειά σου ρε Φετφατζίδη! Ποίος Τζόρτζεβιτς μπροστά σου;;;!