Καμπαρντίνα: Ένα ρούχο, μια ολόκληρη ιστορία!

0
285

Από την πρώτη γραμμή του πολέμου και την επιβίωση στις κακουχίες και από εκεί στη ντουλάπα σου…. Μαζί ανακαλύπτουμε την ιστορία αυτού του ρούχου!

Kαμπαρντίνα, όπως gabardine. Πήρε το όνομα, δηλαδή, της ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε το 1914 ο οίκος Burberry, μια εταιρία ένδυσης που τότε ήταν ήδη 58 χρόνων. Από το 1856 κιόλας ο Thomas Burberry αναζητούσε τρόπο να φτιάξει ένα ευκολοφόρετο πανωφόρι με πυκνή ύφανση και αδιαβροχοποιημένο, ώστε να αντέχει τις κακουχίες και τις υγρές καιρικές συνθήκες.

Και έτσι, γεννήθηκε η καμπαρντίνα, το ρούχα που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς της μόδας, να γεννήσει style icons και να παραμείνει για πάντα πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο διαχρονικά αντρικά ρούχα όλων των εποχών.

Αρχικά, βέβαια, η καμπαρντίνα δεν προοριζόταν να ζήσει μια εύκολη ζωή. Τα ρούχα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες στον Κριμαϊκό πόλεμο ενώ ο Burberry προσάρμοσε την πατέντα του στις στρατιωτικές ανάγκες έπειτα από παραγγελία του υπουργείου πολέμου της Αγγλίας.

Κι έπειτα, ήρθε η μεγάλη στιγμή της. Από την πρώτη κιόλας δεκαετία της ευρείας κυκλοφορίας της στην αγορά, τα χρυσά 40’s, η καμπαρντίνα αγαπήθηκε όσο ελάχιστα ρούχα πριν από αυτή.

Μεγάλα ονόματα με αξέχαστο στυλ, όπως οι Frank Sinatra, Marcello Mastroianni, Alain Delon και Steve McQueen θα αγαπήσουν την καμπαρντίνα, η οποία άφησε τελικά ένα ανεξίτηλο ενδυματολογικό σημάδι.

Πώς να την φορέσεις

Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο gentleman’s item, οπότε και ταιριάζει περίφημα πάνω από κοστούμια και γραβάτες, αλλά από την άλλη είναι το πλέον κατάλληλο πανωφόρι για να προσδώσει tailored χαρακτήρα ακόμη και στα πιο συμβατικά καθημερινά ρούχα, όπως τζιν, t-shirt και πουλόβερ.

Η καμπαρντίνα φτιάχτηκε σαν ασπίδα για τον κακό καιρό, οπότε ιδανικά οφείλει να είναι από βαρύ αδιαβροχοποιημένο ύφασμα για να μπορεί να επιτελεί σωστά το ρόλο της. Οι πιο οικονομικές εκδοχές της πλέον είναι απλά βαμβακερές. Οι καμπαρντίνες είναι  κατάλληλες για τις φθινοπωρινές λιακάδες ή για να υποδεχθούν τις πρώτες μέρες της άνοιξης!

Πηγή: Perfect5.gr