Skip to main content

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα φέρεται πως η άρση του αδιεξόδου, που έχει παγώσει την αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκεται πολύ κοντά.

Όπως ανέφερε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Κέλι Αγιότ, από το Νιου Χαμσάιρ, οι επικεφαλής της Γερουσίας κατέληξαν σε συμφωνία που αναμένεται να ξεκλειδώσει το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έπειτα από 16 ημέρες.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως σε μία ώρα περίπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Associated Press η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθεί το όριο χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Όπως αποκαλύπτει ο αμερικανικός Τύπος, η συμφωνία στην οποία φέρεται πως κατέληξε η Γερουσία αναμένεται να ορίσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου, καθώς και την αύξηση του ορίου του χρέους μέχρι την 7η Φεβρουαρίου ώστε να αποφευχθεί πτώχευση, ενώ στο μεταξύ πρόκειται να ανοίξουν ξανά οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μπρέιντι, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα ψηφιστεί άμεσα.

«Δεν έχω μιλήσει ακόμα με τον Τζον Μπένερ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει συμφωνία στη Γερουσία, θα πραγματοποιηθεί άμεσα ψηφοφορία», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί το όριο χρέους καθώς και να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είναι έτοιμος να υποστηρίξει την ψήφο των Δημοκρατικών του Κογκρέσου ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Ο γερουσιαστής Σάξμπι Τσάμπλις δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές στη Γερουσία είναι έτοιμες να δώσουν ένα τέλος στην κρίση, τη στιγμή που πραγματοποιείται συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέϊντ και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ.

Πηγή: Το Πρώτο Θέμα