Skip to main content

Κάποιοι έχουν πει πως το hashtag στα social media χρησιμοποιείται πιο συχνά από το δολάριο. Είτε είναι αλήθεια αυτό, είτε όχι αξίζει να δούμε ποια θέματα γίναμε σημεία «αναφοράς» αυτή τη χρονιά και με τη χρήση του #hashtag έγιναν viral στο διαδίκτυο.

Από τον Ιούνιο η λέξη hashtag έχει τη δική της θέση στο λεξικό (Oxford English Dictionary) και μετά τη λέξη selfie αποδεικνύεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν τη μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή αυτή τη στιγμή.

Καλά, άσχημα ή περίεργα νέα… ας δούμε ποια ήταν τα πιο δημοφιλή #hashtags για το 2014.

1. #worldsmosttalkedaboutcouple

Φυσικά πρόκειται για τον πιο πολυσυζητημένο γάμο της χρονιάς: της Kim Kardashian και του Kanye West τον περασμένο Ιούνιο. Το hashtag χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο εξώφυλλο γνωστό περιοδικού με τη φωτογραφία του γάμου τους και έπειτα «χιλιοειπώθηκε» στο Twitter.

2. #heforshe

Το Σεπτέμβριο του 2014 η ηθοποιός Emma Watson πήρε το λόγο στα Ηνωμένα Έθνη και μίλησε για τα γυναικεία δικαιώματα που καταπατούνται διαρκώς ενθαρρύνοντας τους άνδρες να υποστηρίξουν τα γυναικεία δικαιώματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καμπάνια HeForShe και να ακουστούν όλες οι γυναίκες.

3. #icebucketchallenge

Πρόκειται για την «επιδημία» μπουγελώματος που «έπληξε» τον πλανήτη το καλοκαίρι. Οι χρήστες στέλνανε διαρκώς μια Πρόκληση του Παγωμένου Κουβά για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ΑΠΣ) ή Νόσο του Λου Γκέριγκ προτρέποντας 3 φίλους τους να μπουγελωθούν και να προσφέρουν χρήματα για την καταπολέμηση της νόσου.

4. #bringbackourgirls

Το hashtag αυτό χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 5 εκατ. φορές με αφορμή την απαγωγή 276 μαθητριών από αντάρτες της Μπόκο Χαράμ. Γνωστά πρόσωπα όπως η Μαλάλα Γιουσαφζάι και η Μισέλ Ομπάμα, αλλά και απλοί άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους για την επιστροφή των κοριτσιών.

5. #FreeTheNipple

Το #FreeTheNipple ξεκίνησε σαν αντίδραση απέναντι στη λογοκρισία Instagram αλλά πολύ γρήγορα πήρε τη μορφή αντίδρασης απέναντι στην ανισότητα που πλήττε ολόκληρο τον πλανήτη. Η καμπάνια υπογραμμίζει το γεγονός ότι στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν τόπλες, ενώ οι άνδρες μπορούν να βγάζουν ελεύθερα τα πουκάμισά τους, καθώς επίσης και την του δημόσιο θηλασμού.

6. #orangeisthenewblack

Η σειρά «Orange Is the New Black» πυροδότησε ποικίλα σχόλια στα social media λόγων των έντονων ερωτικών σκηνών μεταξύ γυναικών. Η ταινία εξιστορεί τις ζωές των γυναικών στις φυλακές, όπου όλες οι κρατούμενες φοράνε πορτοκαλί στολές, (εξού και ο τίτλος) και δείχνει λεπτομερώς τις ερωτικές περιπτύξεις των κρατουμένων.

7. #indyref

Το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν «συζητήθηκε» μόνο στο κοινοβούλιο αλλά και στα social media. H δημοφιλής καμπάνια στα social media ενθάρρυνε πολλούς να πάνε να ψηφίσουν, με το 84,59% των ψηφοφόρων να εμφανίζονται στις κάλπες.

8. #IllRideWithYou

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο hashtag το οποίο «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια της ομηρίας σε καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ένοπλος μουσουλμάνος άνδρας κρατούσε ομήρους επί 15 ώρες.

9. #Ferguson

Το Φέργκιουσον του Μιζούρι έγινε γνωστό εν νυκτί όταν ο 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού. Η κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα το Twitter να «αναλάβει δράση» και να γίνει το «βασικό όπλο» των που ήθελαν να ενημερώσουν το κοινό για τα τεκταινόμενα.

10. #HerNameWasReeva

Η πολύμηνη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους δεν θα μπορούσε να μη σχολιαστεί και στα social media, με στόχο όσων το χρησιμοποίησαν να τονίσουν την πράξη που έκανε και πήγαινε να «καλυφθεί» επειδή είναι Ολυμπιονίκης.

Πηγή outnow.gr