Skip to main content

Δυο ελληνικές ομάδες ειδικών, μέλη των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Planetek Hellas (Αθήνα) και Helbio (Πάτρα) είναι μεταξύ των νικητών του προγράμματος Horizon2020 SME-Instrument, επονομαζόμενου αλλιώς και «ευρωπαϊκού τσάμπιονς λιγκ καινοτομίας».

Η διάκριση της Planetek Hellas στο πρόγραμμα ήρθε από την πρόταση OP3C και για την Helbio από την πρόταση Prometheus-5.

Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα της Αθήνας φιλοδοξεί να εισάγει στην αγορά διαστήματος ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα (από υλικό και λογισμικό) το οποίο θα εγκαθίσταται σε συγκεκριμένους δορυφόρους και θα διευκολύνει την λειτουργία τους  μέσω αυτόματων λειτουργιών που θα πραγματοποιεί, όσο αυτοί θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στην δεύτερη περίπτωση, η ομάδα της Πάτρας σκοπεύει να εισάγει στην αγορά μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (CHP), η οποία λειτουργεί με υδρογόνο και κυψελίδες καυσίμου. Η εν λόγω μονάδα έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση (σχεδόν τριπλάσια των συμβατικών μηχανών) και είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων. 

Η ομάδα της Αθήνας  είναι μία από τις 14 νικήτριες της θεματικής ενότητας «διαστημική έρευνα και ανάπτυξη», του προγράμματος SME-Instrument, σε σύνολο 185 υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Η ομάδα της Πάτρας είναι μία από τις 60 νικήτριες στην θεματική ενότητα «ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα» σε σύνολο 640 υποψηφιοτήτων αντίστοιχα. 

Οι δυο ελληνικές ομάδες εξασφάλισαν ήδη το πρώτο έπαθλο των 50.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της άμεσης δραστηριότητάς τους, που αφορά στη σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας για το προϊόν τους. Επίσης, έθεσαν υποψηφιότητα για το μεγάλο έπαθλο της δεύτερης φάσης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής χαρτογράφησης, των πληροφορικών υποδομών γεω-χωρικών δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού για εφαρμογές διαστήματος.

Η ΕΛΒΙΟ δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες ή συμβατικές πρώτες ύλες, καθώς και στον τομέα των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. 

Πηγή