Νεκρές διασημότητες μεταμορφώνονται σε ρεαλιστικά ολογράμματα!

0
1012

Είτε είναι οι Abba, είτε ο Michael Jackson ή κάποιος άλλος καλλιτέχνης ίδιας εμβέλειας, οι νεκροί celebrities επαναδημιουργούνται και γίνονται ολογράμματα κι αυτό αρχίζει να γίνεται μπίζνα, και φυσικά, για δύο startups αυτό ισούται με φήμη και πολύ χρήμα, μια πηγή ανεκμετάλλευτων εκατομμυρίων.

 

Μια μαύρη κουρτίνα ανεβαίνει, ο ήχος ενός ρότορα ελικοπτέρου υποχωρεί και εμφανίζεται! Περιτριγυρισμένος από χορευτές ζωγραφισμένους στο σώμα, που φορά ένα χρυσό σακάκι και κάθεται σε θρόνο στο κέντρο μιας στολισμένης σκηνής. Ένα φλας φέρνει τη σκηνή στη ζωή πριν ο Michael Jackson, πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, κάνει το δρόμο του κάτω από τα σκαλιά προς το στάδιο του Λας Βέγκας και συνεχίζει να τραγουδά και χορεύει το δρόμο του μέσα από ένα προηγουμένως αόριστο τραγούδι που ονομάζεται “Slave to the Rhythm“.

 

Ωστόσο είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο βασιλιάς του ποπ είναι πραγματικά, πραγματικά πίσω.

 

Η παράσταση, στα Βραβεία Billboard Music Awards του 2014, ήταν η τελευταία σε ένα ρεύμα ολογραμμάτων που χαρακτηρίζει αποθανόντες καλλιτέχνες. Ακριβώς όπως, δύο χρόνια νωρίτερα, ο Tupac Shakur είχε ακουμπήσει στη σκηνή στο Coachella, εδώ υπήρχε μια άλλη ανάσταση που δημιουργήθηκε από τον υπολογιστή, για να συναντηθεί με ένα συνδυασμό δέος και ανησυχίας. Αλλά η ανάσταση του Τζάκσον σχεδόν δεν συνέβη εκείνο το βράδυ. Μέρες πριν από την τελετή, υποβλήθηκε σε αγωγή για παράβαση επείγουσας δίωξης κατά της Pulse Evolution, της εταιρείας πίσω από την απόδοση, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία που δεν διέθετε.

 

Το αίτημα για ακύρωση απορρίφθηκε από δικαστή, αλλά τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, ξέσπασε μια έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Η υπόσχεση των μελλοντικών αναζωπυρώσεων – η Whitney Houston και η Elvis, η Billie Holiday, η Marilyn Monroe – καθυστέρησαν καθώς μια χαοτική δύναμη άρπαξε την πρωτογενή βιομηχανία.

 

 

05-18-fthologramsnew_08.jpg

 

Καθώς το κομμάτι, “Slave to the Rhythm“, τελείωσε και το ενθουσιασμένο πλήθος σηκώθηκε στα πόδια του, ο ιδρυτής του Pulse John Textor και η ομάδα του έψαξαν την επιτυχία τους. Είχαν δουλέψει για μήνες σε ένα μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και είχε αποπληρώσει.

 

Στη συνέχεια, τρεις μέρες αργότερα, ο Textor γύρισε την τηλεόραση του και είδε τον άνθρωπο που προσπαθούσε να τους μηνύσει λέγοντας στο CNN και στον κόσμο πώς ακριβώς η εταιρεία του έφερε πίσω τον βασιλιά του Pop.

 

 

Το Pepper’s Ghost η συλλογική εφεύρεση του μηχανικού Henry Dircks του Λονδίνου και του επιστήμονα John Henry Pepper, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μια παραγωγική σκηνή του 1862 του Charles DickensThe Haunted Man. Η ψευδαίσθηση είναι βασισμένη σε ένα απλό αλλά ατελείωτο κομμάτι οπτικής περιπλοκότητας: μια αόρατη φιγούρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο φωτίζεται και αντανακλάται σε ένα γωνιακό υαλοπίνακα, για να δώσει την εντύπωση ότι επιπλέουν στη σκηνή. Πρόκειται για κομψό κομμάτι razzmatazz που από τότε έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες θεατρικές παραγωγές (Ghost the Musical) και θεματικά πάρκα (Disney’s Haunted Mansion).

 

Οι Pepper’s Ghost εξασφάλισαν ένα όχημα για την εμμονή της βικτοριανής εποχής με το υπερφυσικό. Όπως ο ίδιος ο Dircks το περιέγραψε, “Εδώ, λοιπόν, ένα μέσο ήταν αμέσως ένα χέρι για την παραγωγή των καλύτερων δυνατών απεικονίσεων όλων των περιγραφών φασματικών φαινομένων”.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Γερμανός εφευρέτης Uwe Maass κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια παράγωγο του Ghost Pepper που αντικατέστησε το δυσκίνητο γυαλί με ένα στενά απλωμένο ημιδιαφανές φύλλο και έναν κρυφό ερμηνευτή με προβαλλόμενο βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Η Maass ίδρυσε μια εταιρεία που ονομάζεται Musion για να εμποδίσει την τεχνολογία. Μέσα από τα μέσα του, το Musion είχε καταλάβει την προσοχή της μουσικής βιομηχανίας: το περιπλοκότητα τους επέτρεψε στη Madonna να εμφανιστεί live μαζί με τους Gorillaz στα βραβεία Grammy του 2006. Ωστόσο, χρειάστηκε ένα σύγχρονο φάντασμα, στην περίπτωση αυτή μια εικόνα hip-hop, για να αποκαλύψει τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας

 

Ο 52χρονος γαλανομάτης Textor, κάποτε ήταν συνεργάτης στο κολέγιο του σκηνοθέτη Michael Bay. Παρά τα ονειρεμένα όνειρα του να είναι χορευτής, βρήκε το δρόμο του στη φούσκα dot-com και έχοντας συγκεντρώσει μια μεγάλη περιουσία μέσω επενδύσεων λογισμικού στη δεκαετία του ’90, απέκτησε το 2006 το ψηφιακό πεδίο Domain του James Cameron, το οποίο παρουσίασε τις μεγάλες νίκες του Χόλιγουντ. πιο αξιοσημείωτα έργο που κέρδισε το Όσκαρ στην ταινία The Curious Case of Benjamin Button. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2012, του ζητήθηκε από το Digital Domain να τοποθετήσει το animation για το Tupac.

 

 

05-18-fthologramsnew_03.jpg

 

Για όλη την έμφαση στην 3D επίδραση της προβολής του Musion, μιλάει μόνο το ήμισυ της ιστορίας για το πώς επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα. Το άλλο μισό είναι η δημιουργία ενός «ψηφιακού ανθρώπου», που περιλαμβάνει μια φυσικά παρόμοια stand-in που γυρίστηκε φορώντας δείκτες δέσμευσης κίνησης μπροστά από μια πράσινη οθόνη. Από εδώ, οι εικαστικοί καλλιτέχνες συνδυάζουν δεδομένα από την απόδοση του σώματος με ζωντανά αρχεία και, εάν υπάρχουν, 3D σαρώνει, για να δημιουργήσουν μια μεταβλητή, δημιουργούμενη από τον υπολογιστή ομοιότητα της προσωπικότητας. Γνωστά ως τελετουργίες του προσώπου, αυτά περιλαμβάνουν σχολαστική εργασία – η ομάδα του Tupac εργάστηκε για δύο μήνες όλο το χρόνο σε ένα δωμάτιο επικαλυμμένο με εικόνες του ράπερ – αλλά όταν ολοκληρωθεί, προμηθεύουν την ομάδα του VFX με μια ολόκληρη τράπεζα κινήσεων και εκφράσεων του προσώπου .

 

Τελικά, αυτό το βίντεο προβάλλεται σε έναν καθρέφτη στους πρόποδες της σκηνής, και στη συνέχεια αναπήδησε πίσω σε εκείνο το γωνιακό, μη ανιχνεύσιμα λεπτό πλέγμα του ανακλαστικού υλικού. Αυτό ωθεί το 2D footage στο οπτικό πεδίο του κοινού με άλλα στοιχεία όπως οι μουσικοί και οι χορευτές που βοηθούν να πουλήσουν το ruse.

 

Η απόδοση του Tupac έλαβε παγκόσμια αναγνώριση. Ο Ψηφιακός Τομέας κέρδισε το Βραβείο Τιτανίου στα Λιοντάρια των Καννών εκείνο το έτος. Αλλά το υψηλό προηγήθηκε μια ξαφνική πτώση στην τύχη. Μετά από χρόνια χρέους και μια καταστροφική συμφωνία με επιθετικούς πιστωτές, ο Digital Domain κατέθεσε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο Textor απέφυγε μια δίκη (αργότερα εγκατέστησε υπέρ του) κατηγορώντας τον ότι εξαπάτησε τους φορολογούμενους από περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια (57 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) επιχορηγήσεις. Εν τω μεταξύ, οι διευθυντές της Musion ξεκίνησαν μια διαμάχη για μια κερδοφόρα σύμβαση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Narendra Modi, πρωθυπουργό της Ινδίας.

 

Το Musion τοποθετήθηκε στη διοίκηση και διατέθηκε προς πώληση. Ο Textor προετοίμασε προσφορά αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά η Maass δεν ήταν έτοιμη να αφήσει ένα πολύτιμο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας βασισμένο στην καινοτομία του. Καθώς ο ανταγωνισμός της σύμβασης ανακοινώθηκε στα τέλη του 2013, ο Maass ζήτησε βοήθεια για να προετοιμάσει τη δική του ανταγωνιστική οικονομική δέσμη. Και, σε έναν αυριανό δισεκατομμυριούχο φημισμένο για μια σειρά διαβόητων φάρσα, βρήκε τον άνθρωπο του.

 

Τελικά η νοσταλγία είναι μεγάλη επιχείρηση, κι όπως είπε κάποτε ο Jim Morrison, “Τα λεφτά νικούν την ψυχή κάθε φορά”.