Η Apple, η Google και η εκπαιδευτική τεχνολογία!

Η εκπαιδευτική τεχνολογία (edtech-educational technology) είναι μια ανερχόμενη αγορά και πραγματικά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν. Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι η άμαξα πίσω απ’ το άλογο στην εκπαίδευση, και αυτό πρέπει να αλλάξει.

 

Η Edtech είναι μεγάλη επιχείρηση. Οι επενδυτές στοιχημάτισαν περίπου 8,15 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκπαιδευτική τεχνολογία το 2017 και ο Forbes προβλέπει ότι αυτό θα επεκταθεί στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 με ιδιαίτερη πρόβλεψη για την Κίνα που έχει τη μεγαλύτερη αγορά παιδιών σχολικής ηλικίας στον κόσμο. Ο κλάδος εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και αυξάνεται με ρυθμό περίπου 18% ετησίως.

 

Ανησυχώντας για την κυριαρχία της Google στις αίθουσες διδασκαλίας, η Apple μόλις κυκλοφόρησε ένα iPad με χαμηλότερο κόστος, με την προοπτική να προχωρήσει σε περισσότερα σχολεία. Ανακοινώνοντας ένα νέο iPad 9,7 ιντσών που θα υποστηρίξει τη γραφίδα του Pencil, το iPad έρχεται με τη σουίτα iWork και με πολλές νέες εφαρμογές. Η Apple προσφέρει επίσης 200GB ελεύθερης αποθήκευσης iCloud για όσους βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτά μπορούν να αγοραστούν από μαθητές και καθηγητές για $ 299 (περίπου £ 212) ή για $ 329 για τα υπόλοιπα.

 

Τα Chromebook, εν τω μεταξύ, μπορούν να αγοραστούν για 150 δολάρια και η Google χτυπά την Apple στα σχολεία: η εταιρεία έχει σήμερα ένα μερίδιο αγοράς περίπου 60%. Καθώς αυτοί οι γίγαντες το εξαντλούν πάνω από την κυριαρχία του υλικού, θέλουμε να μάθουμε τι τεχνολογίες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν, όπου οι τεχνολογικές εταιρείες πλησιάζουν την εκπαίδευση λανθασμένα και ποια είναι τα τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν;

 

Με ποιο τρόπο η τεχνολογία ήδη βοηθάει;

 

"Η τεχνολογία είναι εξαιρετική", λέει η Layla Yarjani, COO της εταιρείας Little Bridge, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνολογία των παιχνιδιών για να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών να μάθουν αγγλικά: η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν με το δικό τους ρυθμό , και δεν νιώθουν αμηχανία αν βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο από τους συνομηλίκους τους. μπορεί να προσφέρει αυξημένο παιχνίδι και διαδραστικότητα, να προσελκύει την έμφυτη περιέργεια και φυσικά να τα συνδέει ενδεχομένως με "όλες τις πληροφορίες του κόσμου" εφόσον το κατανοούν (το Yarjani επισημαίνει την επικράτηση της αγγλικής γλώσσας στο Διαδίκτυο).

 

Ομοίως, η Hannah Smith, καθηγήτρια αγγλικών στο Cambridge, διδάσκει παιδιά ηλικίας 11-16 ετών, λέει ότι τα tablet και τα smartphones είναι ήδη εξαιρετικά χρήσιμα για να κάνουν τους σπουδαστές να διεξάγουν έρευνες και λέει ότι τα παιδιά αισθάνονται άνετα χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά τους και μπορούν να εξουσιοδοτηθούν. Η τεχνολογία μπορεί να φέρει πολλή διασκέδαση στη μάθηση: στο σχολείο του Σμιθ, η εικονική πραγματικότητα - που διακηρύσσεται ως το επόμενο μεγάλο σύνορο των edtek - χρησιμοποιείται για να ταξιδέψει μέσα από συστήματα ανθρώπινων οργάνων ή να επισκεφθεί την σαιξπηρική Αγγλία.

 

Υπάρχουν επίσης ειδικά προβλήματα που η τεχνολογία μπορεί να μετριάσει. Προβολείς και διαδραστικοί πίνακες έχουν ήδη κάνει τεράστια διαφορά στα περιβάλλοντα της τάξης, λέει η πρώην εμπειρογνώμονας δάσκαλος και εκπαιδευτικός, Laura McInerney.

 

Εφαρμογές όπως το 'No More Marking' σημαίνουν ότι οι εκπαιδευτές που έχουν εκτεταμένες αποστάσεις μπορούν να εκτελούν λιγότερες εργασίες: η εφαρμογή επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να εκπαιδεύσουν αλγόριθμους για να βαθμολογήσουν την εργασία τους. "Αυτός ο μετα-εξορθολογισμός είναι πραγματικά πολύς χρόνος", εξηγεί ο McInerney, παραδεχόμενος ότι υπάρχει μια εγγενής υποκειμενικότητα που εμπλέκεται στο χαρακτηρισμό της εργασίας των σπουδαστών - τουλάχιστον αυτό το εργαλείο μπορεί να επιταχύνει αυτή την εργασία και πιθανώς να καταστήσει τις κρίσεις αυτές πιο συνεπείς .

 

Το πρόγραμμα «Accelerated Reader» είναι πλέον διαθέσιμο στα περισσότερα σχολεία, τα οποία «γοητεύουν την ανάγνωση», διερευνούν τα παιδιά σε συγκεκριμένα οικόπεδα ή σημεία λεξιλογίου, λέει ο Smith και κατανέμονται βραβεία ανάλογα με τις διαφορετικές τάξεις. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια άλλη περιττή αρένα για τον ανταγωνισμό, αλλά λέει ότι "αν χρησιμοποιηθεί καλά, είναι πραγματικά χρήσιμο" και μπορεί να εξυπηρετήσει τους μαθητές με διαφορετικούς τρόπους. Το έχει παρατηρήσει ειδικότερα βοηθώντας τα αγόρια που μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμα να διαβάσουν και όπου οι μαθητές σε μια τάξη έχουν διαφορετικές ηλικίες ανάγνωσης.

 

Αυτή τη στιγμή, το 83% της αγοράς κυριαρχείται από την Google, τη Microsoft και την Apple, αλλά καθώς η βιομηχανία edtech αρχίζει να αναπτύσσεται, οι μικρότερες εταιρείες καθίστανται ολοένα και πιο διαδεδομένες, δεδομένου ότι η καινοτομία μετατοπίζεται από τα bits του tablet τύπου σε κιτ και εργαλεία εικονικής πραγματικότητας, λογισμικό AI και αναλυτικά στοιχεία μάθησης.

 

 

gettyimages-170780677.jpg

 

 

Μια πρωτοβουλία που ονομάζεται EDUCATE, η οποία διευθύνεται από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης της UCL και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, «αποσκοπεί στην προσέγγιση της edtech με τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης» βοηθώντας τις εταιρείες να επικυρώσουν τους ισχυρισμούς τους και την καινοτομία βασικών προϊόντων έρευνα της εκπαίδευσης, λέει ο διευθυντής της Carla Aerts.

 

Το EDUCATE συνεργάζεται με νεοσύστατες εταιρίες για να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους υπόθεση και το "λογικό μοντέλο". Επίσης, συνεργάζονται με την UCL Engineering, ειδικά για τα μηχανήματα εκμάθησης μηχανών, για να βοηθήσουν στην κατασκευή εργαλείων. Ο κλάδος, λέει ο Aerts, "είναι πραγματικά έτοιμος για αυτό", και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν φωνάξει για να εμπλακούν.

 

Η Little Bridge έχει συμμετάσχει στο EDUCATE από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο του περασμένου έτους. το πρόγραμμα τρέφει σήμερα 246 edtech επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη αγορά edtech στην Ευρώπη. Ο Yarjani λέει ότι το έργο του EDUCATE «φέρνει ακεραιότητα στον κλάδο» και η Little Bridge συνεργάζονται μαζί τους για να αξιολογήσουν μια ερώτηση στο επίκεντρο του έργου τους: «η κοινωνική και συνεργατική μάθηση οδηγεί τα μαθησιακά αποτελέσματα;».

 

Εκτός από τις ανησυχίες για τα σχολεία που «πλημμυρίζουν» με κομμάτια bits, οι δάσκαλοι επεσήμαναν ένα αντίθετο πρόβλημα με ανομοιογενή πρόσβαση, θεωρώντας αδύνατον να βασίσουν μαθήματα γύρω από κάτι που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα παιδιά.

 

Με τα ακουστικά VR, για παράδειγμα, ο Smith λέει ότι "το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ, πολύ ακριβά, οπότε δεν έχουμε πολλά από αυτά". Στο άλλο άκρο της κλίμακας, στο πλαίσιο ενός όλο και λιγότερο ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενου εκπαιδευτικού συστήματος, οι δάσκαλοι λένε ότι τα χρήματα σπαταλούνται συχνά στην τεχνολογία χωρίς να σκεφτούν πιό πιεστικές ανάγκες. «Χάνουμε χρήματα μερικές φορές», λέει ο McInerney. Τα σχολεία δίνουν σε κάθε παιδί ένα iPad "χωρίς να σκέφτεται πόσο εύκολα θρυμματίζονται, πόσο δύσκολο είναι να το αντικαταστήσουν" ή την πρόσθετη επιβάρυνση που δημιουργείται από την υποχρέωση να τους χρεώνουν μια μέρα στην άλλη. "Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν με την αισιοδοξία της τεχνολογίας που πρέπει να αναφερθεί."

Και το iPad;

 

Όσο για το νέο εκπαιδευτικό iPad της Apple, το Yarjani “αντικατοπτρίζει” ότι "όλο αυτό το υλικό είναι φανταστικό, αλλά τελικά το υλικό δεν πρόκειται να είναι αυτό που ασχολείται με τα παιδιά." Αυτή θα είναι μια ισορροπία μεταξύ της υγείας της εκπαίδευσης ευρύτερα, τη διδασκαλία που λαμβάνουν και τη χρήση προσεκτικά αναπτυσσόμενων τεχνολογιών που καθιστούν τη διδασκαλία ευκολότερη, αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.