6 επιστημονικά οφέλη από το να "λιώνεις" με video games

Ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό, να σε κάνει να χάσεις ώρες μέρες, μήνες, μπροστά από μία οθόνη, σε κάνουν να κολλάς και κάποια από αυτά είναι απίστευτα ευρηματικά και έξυπνα!

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχουν και πολλά επιστημονικά οφέλη στο να παίζεις videogames, από την διέγερση της εγκεφαλικής δραστηριότητας έως την ανακούφιση του πόνου.

 

Εδώ είναι έξι από τα καλύτερα οφέλη για να πείτε στους φίλους σας την επόμενη φορά που θα ανατινάξετε τα ποτά στο παιχνίδι:

 

1. Τα τρισδιάστατα (3D) βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν την ικανότητα μνήμης

 

Σε μια μελέτη του 2015 του The Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ζητήθηκε από 69 συμμετέχνοντες να συμμετάσχουν και να φτιάξουν ομάδες. Το ένα τρίτο κλήθηκε να παίξει Super Mario 3D World για δύο εβδομάδες, το άλλο Angry Birds και τα υπόλοιπα να μην παίξουν τίποτα.

 

"Λόγω της συνεργασίας τους και της «εμπλοκής» τους σε αυτή την εμπειρία και του εμπλουτισμού τρισδιάστατων εικονικών περιβαλλόντων, τα ίδια βιντεοπαιχνίδια που έχουν παιχτεί εδώ και δεκαετίες από παιδιά και ενήλικες μπορούν πράγματι να παρέχουν στον εγκέφαλό μας μια σημαντική διέγερση", γράφουν οι ερευνητές.

 

Οι άνθρωποι που έπαιξαν το Mario κατέληξαν να παίζουν καλύτερα αποτελέσματα στη μνήμη και τις νοητικές/πληροφοριακές συνδέσεις που εξαρτώνται από αυτή, ενώ οι άλλοι δεν παρουσίασαν βελτίωση πριν και μετά το παιχνίδι.

 

"Οι παίκτες βίντεο που προτιμούν συγκεκριμένα τα πολύπλοκα τρισδιάστατα βιντεοπαιχνίδια έχουν καλύτερη απόδοση", κατέληξαν οι ερευνητές.

 

2. Ανακούφιση πόνου

Αυτή είναι η καλύτερη ίσως δικαιολογία για το ασταμάτητο videogaming. Μια κριτική έρευνα από το American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι στις 38 μελέτες που εξετάστηκαν, τα βιντεοπαιχνίδια βελτίωσαν τα αποτελέσματατης υγείας 195 ασθενών σε κάθε επίπεδο, ψυχολογικό και φυσικό

 

Το 2010, επιστήμονες παρουσίασαν μια έρευνα στο συνέδριο American Pain Society's Conference, όπου συμπέραναν ότι τα βιντεοπαιχνίδια, ειδικά εικονικής πραγματικότητας, είναι αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους ή του πόνου που προκαλείται από χρόνιες ασθένειες ή παθήσεις ή ιατρικές επεμβάσεις.

 

preygr2.jpg

 

3. Παιδιά με δυσλεξία μπορούν να βελτιώσουν την ανάγνωσή τους

 

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν και τα παιδιά! Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Cell διερεύνησε ότι τα παιχνίδια δράσης, όπως το Rayman Raving Rabbids, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με δυσλεξία ηλικίας 7 έως 13 ετών να διαβάσουν ταχύτερα, χωρίς να χάνεται η συγκέντρωση τους ή η πληροφορία.

 

Τα αποτελέσματα ήταν ίσα ή καλύτερα σε παραδοσιακές θεραπείες ανάγνωσης, τα οποία μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα και όχι τόσο διασκεδαστικά.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο γρήγορος ρυθμός, η ταχύτητα που έχουν αυτά τα παιχνίδια στην εξέλιξη τους, συμβάλλουν στην αύξηση της προσοχή τους, αν και η υπόθεση αυτή δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

 

4. Το Tetris περιορίζει το ψυχολογικό τραύμα

 

Το γνωστό αγαπημένο παλιό Tetris είναι καλό όχι μόνο για να «χάνεις το χρόνο σου» παίζοντας το.

 

Την περασμένη χρόνια, 37 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία από τροχαίο ατύχημα, επιλέχθηκαν τυχαία για από νοσοκομειακό κέντρο έκτακτης ανάγκης της Οξφόρδη; του Ηνωμένου Βασιλείου, επιλέχθηκαν για να παίξουν 20 λεπτά Tetris.

 

34 ασθενείς δεν έλαβαν το παιχνίδι, αλλά τους ζητήθηκε να καταγράψουν την κανονική τους δραστηριότητα - περιλαμβάνοντας πράγματα όπως γραπτά μηνύματα, σταυρόλεξα και ανάγνωση.

 

Οι παίκτες του Tetris είχαν σημαντικά λιγότερες αναδρομές στο τραυματικό γεγονός από ό, τι εκείνες που δεν είχαν - περίπου 62% λιγότερες κατά μέσο όρο.

 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Molecular Psychiatry , καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «σύντομη, επιστημονικά καθοδηγούμενη παρέμβαση προσφέρει μέσα χαμηλής έντασης που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική υγεία όσων έχουν βιώσει ψυχολογικό τραύμα.

 

 

5. Έρευνες δείχνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να σας κάνουν πιο έξυπνους

 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE το 2013 ισχυρίζεται ότι η γνώση και η συνείδηση σας γενικά, μπορεί να ενισχυθεί κατά την εκκίνηση του Xbox ή του PlayStation.

 

Οι ερευνητές πήραν πέντε ομάδες μη-gamers, και τους έβαλαν να παίξουν ένα τηλεφωνικό παιχνίδι για μία ώρα την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.

 

Διαπίστωσαν ότι όλα τα βιντεοπαιχνίδια, τα παιχνίδια δράσης και τα παιχνίδια μη δράσης, βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων, όπως έδειξαν δοκιμές όπως τεστ βραχυπρόθεσμης μνήμης.

 

 

6. Τα videogames συνδέονται με την αύξηση της εγκαφαλικής δραστηριότητας

 

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry από ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck στη Γερμανία έδειξε ότι το Super Mario 64 προκάλεσε αύξηση του μεγέθους κάποιων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτά κομμάτια του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τον προσανατολισμό στο χώρο, τον σχηματισμό μνήμης, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

 

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 24 συμμετέχοντες που είχαν παίξει videogame για 30 λεπτά την ημέρα για δύο μήνες διαπίστωσαν ότι είχαν αυξηθεί τα φαιά τους κύτταρα στον σωστό ιππόκαμπο, στον ορθό προμετωπιαίο φλοιό και στην παρεγκεφαλίδα, σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν είχε παίξει κανένα παιχνίδι.

 

Οπότε μην το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να λιώσετε μπροστά σε ένα βιντεοπαιχνίδι! Just do it!