Η παλιά Taylor Swift "δεν έχει πεθάνει"

Από την ηλικία των 16 ετών, όταν το πρώτο της hit, «Tim McGraw», διερεύνησε πώς η φαντασίωση ενός κοριτσιού pop-star, μπορεί να ενισχύσει ένα ρομάντζο με ένα αγόρι ανικανοποίητο, η Taylor Swift εντόπισε τον τρόπο που σκέφτεται η γενιά της, μιλώντας και γράφοντας για την αγάπη. Είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα στο να συνδέει τις νέες γυναίκες, με τους τρόπους με τους οποίους χτίζουν τις σχέσεις τους.

Πάνω από 11 χρόνια στο μουσικό στερέωμα και σαν στιχουργός , η Swift έχει καταφέρει να τεκμηριώσει και ενθαρρύνει το χιλιετές ταξίδι από τη Disney στο YouTube, καθιστώντας την τραγική, προσωπική και αναλογική μουσική γεμάτη από τις στιλιστικές της επιλογές , είδη κουτσομπολιού, τις συντροφικές συνήθειες και τα όνειρα μιας άνετης ζωής της μεσαίας τάξης. Το "Delicate", ένα απ’ τα πιο αξιομνημόνευτα κομμάτια, στο έκτο album της Reputation που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί παράδειγμα για αυτό. Στο τραγούδι της η Swift συναντά έναν νέο εραστή σε ένα κεντρικό μπαρ της Νέας Υόρκης. Παρατηρώντας τον, εγκρίνει ότι αυτός φοράει παπούτσια Νike. Φαίνεται σαν μια χαζή λεπτομέρεια, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή η απλή αναφορά της γνωστής βιομηχανίας, φέρνει στο μυαλό μια σειρά από σχέσεις, που διαμορφώνουν τη σημασία του τραγουδιού.

Αυτό που κάνουν οι pop-stars φυσικά, είναι ότι βοηθούν τους ανθρώπους να μιλάνε για μια αγάπη, ενώ παράλληλα τους παροτρύνουν να αγοράζουν πράγματα. Το αξιοσημείωτο στην Swift, είναι η προσοχή της στην λεπτομέρεια και η ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τις ασάφειες της καθημερινότητας. Δεν είναι εμπνευσμένη με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να είναι αστέρια με μεγάλες φωνές, όπως η Adele ή η Beyoncé.

H Swift πρωτοστάτησε σε μια νέα φωνητική προσέγγιση που απορροφά τα στοιχεία του hip-hop, χωρίς να απολαμβάνει ρητά το λεξιλόγιό του. Το στυλ της δεν είναι ούτε επιδεικτικό, ούτε βαρύ. Εκφράζοντας το πώς η αγάπη μπορεί να είναι απογοητευτική και ταπεινωτική, παρόλο που προσφέρει ελπίδα και τρέφει επιθυμία, διατήρησε την ικανότητα της στην αφήγηση καθιστώντας την πιο περίπλοκη, και αποκαλύπτοντας πώς τα ρυθμικά και άλλα ηχητικά στοιχεία μπορούν να κάνουν τα τραγούδια πιο βαθύτερα.

Ένα σημαντικό σημείο είναι, ότι η Taylor ερχόταν πίσω απ΄ τις περισσότερες ντίβες της pop που την πολεμούσαν για την πρωτιά. Δεν έγραφε άνετα για την σεξουαλική εμπειρία ή ακόμα και την επιθυμία. Είχε ένα λόγο γι 'αυτό. "Όταν μιλάτε για την παρθενία και το σεξ δημοσίως, οι άνθρωποι απλά σας φαντάζονται γυμνούς και όσο μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους να με φαντάζονται γυμνή, θα συνεχίσω να το κάνω», είπε σε έναν δημοσιογράφο το 2009, προς το τέλος των εφηβικών της χρόνων. Ίσως αντικατοπτρίζοντας τον εύλογο φόβο ότι όταν μια γυναίκα αρχίσει να μιλάει για σεξ, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να την ακούσουν να μιλάει για τίποτα άλλο, η ίδια εργάστηκε πολύ σκληρά για να διατηρήσει τον έλεγχο της δημόσιας αντίληψης του σώματός της, και τι κάνει με αυτό. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες ανδρών να την κακοποιήσουν σεξουαλικά. Νωρίτερα φέτος, η Swift έγινε ηρωίδα, στην έντονη μάχη που οι γυναίκες διεξάγουν σήμερα για να εκθέσουν τη σεξουαλική παρενόχληση, όταν κέρδισε μια αγωγή που πηγάζει από ένα περιστατικό του 2013, στο οποίο παρενοχλήθηκε από έναν Ραδιοφωνικό παραγωγό του Ντένβερ.

H Taylor Swift κάνει μια επιλογή που αναμφισβήτητα είναι αμφιλεγόμενη: Αφετέρου υιοθετεί, προσαρμόζει, και περιστασιακά υπονομεύει τις αφροαμερικανικές τάσεις, στις οποίες γενικά μέχρι στιγμής, έχει ρίξει μια μικρή ματιά. Το άλμπουμ Reputation είναι ευτυχώς απαλλαγμένo  από το μελοδραματικό ύφος που η Swift προσπάθησε στο "I Do not Wanna Live Forever", την πρόσφατη συνεργασία της με τον Zayn Malik. Ωστόσο, οι άμεσες επικλήσεις της black pop για το Reputation είναι πολλές και προφανείς.

Τελικά είναι γεγονός, ότι με το Reputation η Swift μπαίνει βαθύτερα στους αστικούς ήχους, ειδικά για να μιλήσει για το σεξ, θέτει ερωτήματα που στοιχειώνουν την αμερικανική μουσική από την αρχή. Αυτό το άλμπουμ έρχεται στο ύψος μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης φάσης, της τρέχουσας διαμάχης της Swift με τον ράπερ Kanye West, ο οποίος έχει γίνει ένας φορέας εμπρηστικής δημόσιας συζήτησης για το λευκό προνόμιο, το σεξισμό και την καλλιτεχνική ελευθερία. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της σύγκρουσης είναι εύκολο να ανακαλυφθεί. Η Taylor αναφέρεται ανοιχτά σε αυτό στο Reputation,και ρίχνει την ευθύνη στον εαυτό της.

Αυτό που ίσως δεν περίμενε κανείς, είναι ότι θα έκανε πραγματικά μουσική που έρχεται πιο κοντά στα εκλεκτικά πειράματα της Δύσης. Με τη βοήθεια των παραγωγών Max Martin, Shellback και Jack Antonoff (μεταξύ των οποίων τα 15 κομμάτια του μεγάλου άλμπουμ είναι ομοιόμορφα χωρισμένα), η Swift δημιούργησε την απάντησή της στο κλασσικό «My Beautiful Dark of Twisted Fantasy», ένα άλλο άλμπουμ που επίσης αγωνίζεται με αυτοπεποίθηση, για τα αρνητικά αποτελέσματα της φήμης.

πηγή: http://www.npr.org