Βαρκελώνη: “Τουρίστες γυρίστε σπίτια σας, πρόσφυγες καλώς ήρθατε!”

0
630

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Βαρκελώνης βλέπουν απειλητικά τον τουρισμό και όχι τους μετανάστες όσον αφορά την πόλη τους, αν και οι αριθμοί και των δύο έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια.

 

Στις αρχές του περασμένου έτους, περίπου 150.000 άνθρωποι στη Βαρκελώνη προχώρησαν να ζητήσουν από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα. Λίγο αργότερα, “Οι τουρίστες πάνε σπίτι, οι πρόσφυγες καλωσορίστηκαν” άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης. σύντομα η πόλη κατακλύστηκε με διαδηλωτές που ακολουθούν τα συνθήματα “Η Βαρκελώνη δεν είναι προς πώληση” και “Δεν θα φύγουμε έξω”.

 

Αυτό που τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με τίτλο turismofobia ξεπέρασαν αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις το περασμένο καλοκαίρι, με διαμαρτυρίες και μέτρα που ελήφθησαν στη Βενετία, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο, τη Λισαβόνα, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και αλλού στην Ευρώπη κατά της εισβολής των επισκεπτών. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς, όπως και η Βαρκελώνη έχει ωθήσει πίσω τους τουρίστες, έχει αγωνιστεί για να καλωσορίσει περισσότερους πρόσφυγες. Όταν οι ειδήσεις έσπασαν πριν από δύο εβδομάδες ότι ένα σκάφος διάσωσης που μεταφέρει 629 μετανάστες έπεφτε στη Μεσόγειο, ο δήμαρχος Ada Colau ήταν από τους πρώτους που προσέφεραν όσους βρίσκονταν στο ασφαλές καταφύγιο.

 

 

4745.jpg

 

Αληθεύει ότι η Βαρκελώνη θα προτιμούσε να λαμβάνει χιλιάδες μετανάστες χωρίς χρήματα και όχι τα εκατομμύρια των τουριστών που πέρυσι δαπάνησαν περίπου 30 δισ. Ευρώ στην πόλη; Η σύντομη απάντηση, φαίνεται, είναι ναι. Όλο και περισσότερο ο τουρισμός, όχι η μετανάστευση, που οι άνθρωποι βλέπουν ως απειλή για την ίδια την ταυτότητα της πόλης – αν και οι αριθμοί και των δύο έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Το 2000 οι αλλοδαποί αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 2% του πληθυσμού. μόλις πέντε χρόνια αργότερα, ο αριθμός ήταν 15% (266.000). Το 2018, είναι σήμερα επίσημα 18%, αν και, σύμφωνα με την επίτροπο ενσωμάτωσης και μετανάστευσης της πόλης Lola López, ο πραγματικός αριθμός είναι πιο κοντά στο 30%. Η εισροή νέων κατοίκων έχει αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πόλης, αλλά η Βαρκελώνη δεν έχει δει ούτε μια αντι-μεταναστευτική διαμαρτυρία οποιασδήποτε ουσίας – ούτε η μετανάστευση αποτελεί θέμα στις τοπικές εκλογές.

 

 

4928.jpg

Οι κάτοικοι λένε ότι η αίσθηση είναι ότι είναι υπό κατοχή. Αυτό είναι που δίνει στους κατοίκους της Βαρκελώνης την αίσθηση της εκτοπίσεως, ότι η πόλη και η ταυτότητά τους διαρρηγνύονται από τους τουρίστες, πράγμα που τους καθιστά περιττούς για το σύνολο της πόλης τους – μια αίσθηση που δεν προκάλεσε ούτε η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση. Ειδικά στη Βαρκελώνη, οι μετανάστες θεωρούνται μέρος του ενεργού εργατικού “σώματος” – δουλεύουν, οικοδομούν κοινότητες και γενικά συμβάλλουν στην πόλη, ενώ οι τουρίστες χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται ό,τι βρουν τόσο απλά!