Τα πρώτα παιδιά είναι και τα πιο έξυπνα σύμφωνα με έρευνα

Υπάρχει μια είδηση που μπορεί να “χωρίσει” τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία, τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι πιθανότερο να είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα.

 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Χιούστον, της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Σέφιλντ βρήκαν ότι "υπάρχει έντονη αρνητική σχέση μεταξύ της γενετικής τάξης και των γνωστικών αποτελεσμάτων των παιδιών".

 

Έτσι, όσο πιο μεγάλα αδέλφια έχετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είστε ο ίδιος ευφυής: "Τα μεγέθη αυτής της σειράς γέννησης είναι σημαντικά", ανέφεραν οι ερευνητές.

 

Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια τείνουν να αισθάνονται εμπιστοσύνη στη νοημοσύνη τους και οι νεώτεροι αδελφοί είναι πιο πιθανό να μην έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους όσον αφορά στο σχολείο.

 

Ωστόσο υπάρχουν και παραλλαγές στα υποκείμενα επίσης - οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδράσεις της σειράς γέννησης στις βαθμολογίες των γνωστικών εξετάσεων είναι μεγαλύτερες όταν εξαιρούνταν τα μαθηματικά.

 

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ανάγνωση συχνά ενθαρρύνεται από τους γονείς στο σπίτι, οι μαθηματικές δεξιότητες γενικά μαθαίνονται μόνο στην τάξη.

 

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των αδελφών είναι εμφανείς πριν ξεκινήσουν ακόμη και το σχολείο: "Τα παιδιά που γεννιούνται στα τέλη του βρεφικού λαού, αποδίδουν χαμηλότερα σε μαθησιακές αξιολογήσεις από πολύ νεαρή ηλικία, πολύ πριν φτάσουν στο σχολείο", σημειώνουν οι ερευνητές.

 

 

 

siblings-fighting.jpg

 

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 5.000 παιδιά των οποίων οι δεξιότητες ανάγνωσης και εικόνας αξιολογούνταν ανά δύο χρόνια έως ότου φθάσουν στην ηλικία των 14 ετών.

 

Αλλά γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά;

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλα καταλήγουν σε ποικίλα επίπεδα γονικής προσοχής. Όσο περισσότερα αδέλφια έχετε, τόσο σας “προσέχουν” λιγότερο, με αποτέλεσμα να αποδώσετε χειρότερα σε ακαδημαϊκές εξετάσεις και δοκιμασίες

 

"Παρόλο που τα νεογέννητα παιδιά δεν γεννιούνται σε μειονεκτική θέση στην υγεία τους ή αναπτυξιακά, διαπιστώνουμε ότι οι γονείς δεν μπορούν να τους παρέχουν το ίδιο επίπεδο γνωστικής υποστήριξης όπως συνέβη στα πρωτότοκα", εξηγεί η μελέτη. Τα πρωτότοκα παιδιά, λαμβάνουν παιδιά λαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική διέγερση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ως εκ τούτου αναπτύσσουν υψηλότερη λειτουργία του εγκεφάλου από τα μικρότερα αδέλφια τους.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν επίσης ότι οι διαφορές στη μητρική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού σε σχέση με την κατανάλωση οινοπνεύματος και καπνού και την απόφαση να θηλάσει μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Συμπέραναν ότι οι γονείς επιλέγουν να χαλαρώσουν τις “πρακτικές” ανατροφής για το παιδί που γεννήθηκε τελευταίο".

 

Φυσικά, όσο περισσότερα παιδιά έχετε, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξισορροπήσετε όλες τις ευθύνες σας λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά των γονέων φαίνεται να θέτει τα παιδιά σε μια κατώτερη πορεία γνωστικής ανάπτυξης και ακαδημαϊκής επιτυχίας, πράγμα που συνεχίζεται και όταν αυτά ενηλικιωθούν”.