Συνέντευξη Ηλίας Μωραΐτης: Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μιλάει αποκλειστικά στo Manslife.gr!

Με αφορμή το πρώτο του βιβλίο "Σκληρές Αλήθειες" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός ο συγγραφέας Ηλίας Μωραΐτης μιλάει αποκλειστικά στο Manslife.gr!

 

1) Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Πότε νιώσατε την ανάγκη για συγγραφή;

Η πρώτη φορά που θυμάμαι να νιώθω την ανάγκη να γράψω κάτι ήταν στα χρόνια του Λυκείου. Βέβαια, ήταν κείμενα πολύ μικρά σε έκταση και με πολύ απλή πλοκή. Η πρώτη μου απόπειρα να γράψω ένα μυθιστόρημα έγινε στα φοιτητικά μου χρόνια. Βέβαια, στην πράξη διαπίστωσα πως ήταν μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, αφού δεν είχα ούτε την πνευματική ούτε τη συναισθηματική ωριμότητα, αλλά σίγουρα ούτε και τις εμπειρίες που απαιτούνταν για ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι, επανήλθα στα μικρά σε έκταση κείμενα, μέχρι και πριν τρία περίπου, όταν και ξεκίνησα να γράφω τις Σκληρές αλήθειες.

 

2) Ένας συγγραφέας γράφει για το κοινό του, για τον εαυτό ή και για τα δύο; Είναι μια λύτρωση για τον λογοτέχνη η συγγραφική διαδικασία και πόσο εύκολη ή επίπονη είναι;   

Θα μιλήσω προσωπικά για εμένα και για τις Σκληρές Αλήθειες που είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Πιστεύω πάντως πως με τον ίδιο τρόπο θα έγραφα και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Πάντα κατά τη διαδικασία της συγγραφής προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου τον αναγνώστη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το μυθιστόρημα να συνεπαίρνει εκείνον που το διαβάζει, να τον ταξιδεύει μέσα στον μυστηριώδη κόσμο του, κάνοντάς τον να θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορά στο τέλος, λύνοντας τον γρίφο. Για αυτόν τον λόγο πάντα προσπαθώ να δω τα γραπτά μου από την πλευρά του αναγνώστη. Αν δηλαδή η πλοκή είναι αρκετά σφιχτή, αν σε κάποια σημεία το βιβλίο κάνει κοιλιά και αν με κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Επίσης, προσπαθώ να αντιληφθώ αν αυτός που διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο μπορεί να υποπτευθεί τι μπορεί να συμβαίνει στο τέλος του έργου, ώστε οι ανατροπές που έχω εγώ στο μυαλό μου να είναι όντως ανατροπές.

3) Πώς ξεκίνησε η ιδέα του βιβλίου "Σκληρές Αλήθειες”;

Η ιδέα του βιβλίου Σκληρές αλήθειες ξεκίνησε από τις πάμπολλες ανεξήγητες ανθρώπινες συμπεριφορές. Συμπεριφορές για τις οποίες οι περισσότεροι από εκείνους που τις επιδεικνύουν μετανιώνουν και μάλιστα έμπρακτα. Όμως, μπορεί όταν ξαναβρεθούν μπροστά στο ίδιο δίλλημα για δεύτερη φορά να υποπέσουν στο ίδιο λάθος. Έτσι, θέλησα στην ιστορία που θα γράψω να μην έχω σαν κεντρικό άξονα τις πράξεις των ηρώων, αλλά τις εσωτερικές διεργασίες και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τις πράξεις αυτές. Θέλησα μέσω μιας ιστορίας μυθοπλασίας να προσπαθήσω να ανακαλύψω την απρόβλεπτη και πολυσύνθετη ανθρώπινη φύση, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο.

 

4) Με ποιον ήρωα του βιβλίου θα ταυτιζόσασταν περισσότερο και γιατί;

Δεν μπορώ να πω πως θα μπορούσα να ταυτιστώ με κανέναν ήρωα του βιβλίου μου. Σίγουρα ο κεντρικός ήρωας είναι ένα ξεχωριστό πρόσωπο για τον συγγραφέα, αφού από ένα σημείο και έπειτα ίσως να συμπάσχει μαζί του. Όμως σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα πως θα μπορούσα να ταυτιστώ μαζί του ούτε και στο ελάχιστο. Άλλωστε, στις Σκληρές αλήθειες προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες ηρώων που τους θεωρώ συναρπαστικούς και με έλκουν κοντά τους ίσως επειδή στην πραγματικότητα είναι τόσο ξένοι στον δικό μου χαρακτήρα. Άρα, μπορώ να πω πως οι ήρωες του βιβλίου μου με συναρπάζουν, με προκαλούν να παίξω μαζί τους και να ανακαλύψω τα όριά τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ταυτιστώ με τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν.

 

5) Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου;

Να ξεκαθαρίσω πως γράφοντας το βιβλίο, στο μυαλό μου δεν είχα ως στόχο να καταλήξω σε κάποιο ηθικό δίδαγμα. Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία στην τελική της μορφή αυτό που θα μπορούσε να μείνει σε εμένα προσωπικά σαν δίδαγμα, θα ήταν το συμπέρασμα πως δεν πρέπει να με εκπλήσσει καμία ανθρώπινη συμπεριφορά και πως πρέπει να περιμένω τα πάντα από όλους. Η συνειδητοποίηση δηλαδή της απρόβλεπτης και πολυσύνθετης φύσης του ανθρώπου που ανέφερα και πιο πάνω. Τώρα ο κάθε αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει στο βιβλίο αλήθειες που εγώ δεν τις είχα καν στο μυαλό μου όταν έγραφα ή ίσως ήταν ιδέες ήσσονος σημασίας για εμένα. Άλλωστε, όπως και σε όλα τα βιβλία. ο κάθε αναγνώστης μπορεί να σταθεί σε σημεία της ιστορίας και να ανακαλύψει κάποιες αλήθειες που μόνο ο ίδιος έχει την ικανότητα να δει, εξαιτίας της ψυχοσύνθεσής ή των βιωμάτων του, δίχως να χρειάζεται την καθοδήγηση του συγγραφέα για το πού πρέπει να εστιάσει.

 

6) Ποια είναι η θέση του βιβλίου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Πρόκειται για αναγκαιότητα ή για πολυτέλεια;

Το βιβλίο πιστεύω πως διαχρονικά αποτελεί αναγκαιότητα. Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει προσφέρει πάρα πολλά στη γνώση, την ψυχαγωγία, την παροχή πληροφοριών, αλλά το βιβλίο έχει τη μαγική ικανότητα να ανοίγει τους πνευματικούς μας ορίζοντες, διαμορφώνοντας πολλές φορές μέχρι και τη προσωπική μας στάση ζωής. Θεωρώ πως αποτελεί τον πιο προσιτό και ανέξοδο τρόπο προκειμένου κάποιος να εξελιχθεί πνευματικά, να γνωρίσει σε βάθος τον εαυτό του και σίγουρα να ψυχαγωγηθεί. Δυστυχώς η ευτυχώς, τα κενά μιας άδειας βιβλιοθήκη δεν μπορούν να καλυφθούν με τίποτα άλλο.

 

7) Πώς είστε ο ίδιος σαν αναγνώστης;

Αναλόγως τη διάθεση και τη συναισθηματική μου κατάσταση αλλάζουν και οι επιλογές μου σε σχέση με το βιβλίο. Το μόνο βέβαιο είναι πως προσπαθώ να μη διαβάζω μόνο συγκεκριμένα είδη βιβλίων και να μην μένω μόνο στους αγαπημένους μου συγγραφείς. Σίγουρα έχω τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μου, αλλά πάντα προσπαθώ να διαβάζω διαφορετικά είδη βιβλίων και ετερόκλητους συγγραφείς, αφού ο κόσμος των βιβλίων είναι τεράστιος, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με αμέτρητες προσωπικότητες, ιδέες και τρόπους γραφής.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στη Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

 

Το πρώτο βιβλίο του Ηλία Μωραΐτη "Σκληρές Αλήθειες" κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.