Το Σιατλ απαγορεύει τα πλαστικά καλαμάκια από 1η Ιουλίου 2018!

Είναι γνωστό και κοινώς αποδεκτό ότι το πλαστικό καταστρέφει το περιβάλλον. Από τους γεμάτες και μεγάλες σε έκταση χωματερές μέχρι τη μόλυνση των ωκεανών και των ποταμών μας, όλα αυτά τα πλαστικά είναι δύσκολο να τα “αποτινάξουμε” από πάνω μας. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν τα πλαστικά, αλλά η πρόοδος ήταν αργή στα κράτη. Αλλά τώρα μια πόλη των ΗΠΑ έχει λάβει ένα δραστικό μέτρο για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και της ρύπανσης.

 

Από την 1η Ιουλίου 2018, το Σιάτλ πρόκειται να απαγορεύσει στις επιχειρήσεις που πωλούν τρόφιμα ή ποτά να χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια, σκεύη και επιλογές κοκτέιλ, καθιστώντας το Σηάτλ την πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ για να θεσπίσει μια τέτοια απαγόρευση. Ο Mami Hara, γενικός διευθυντής του Σιάτλ Δημόσιων Επιχειρήσεων, εξήγησε ότι το μέτρο αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της πόλης για τη μείωση των αποβλήτων και την πρόληψη των πετρελαϊκών πλαστικών από τα ρυπογόνα ύδατα.

 

Το Σιάτλ ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης το 2008 με απαλλαγή κάθε χρόνο για μια χούφτα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών σκευών και των καλαμάκια. Αλλά τώρα που υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές λιπασμάτων και αχύρου, η εξαίρεση δεν θα ανανεωθεί και η νέα απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ.

 

Η πόλη ενθαρρύνει επίσης τις επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση από λιπασματοποιήσιμα (compostable) πλαστικά καλαμάκια σε χάρτινα καλαμάκια που μπορούν να λισματοποιηθούν. Τα σύνθετα χάρτινα καλαμάκια είναι θαλάσσια βιοδιασπώμενα, αλλά τα πλαστικά καλαμάκια που μπορούν να υποστούν “λιπασματοποίηση” δεν είναι.

 

"Ο στόχος μας για το επόμενο έτος είναι να βοηθήσουμε όλα τα εστιατόρια, τα φορτηγά τροφίμων και τις υπηρεσίες επισιτιστικής εξυπηρέτησης να απομακρυνθούν από τα πλαστικά μέχρι τα λιπάσματα για λιπασματοποίηση", δήλωσε οHara.

 

Ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τις δικές τους δράσεις για να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών. Τα McDonald's ανακοίνωσαν επίσης την απαγόρευση πλαστικών καλαμάκι στις τοποθεσίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απαγόρευση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Η αλλαγή δεν θα είναι παγκόσμια αλλά εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια θα δοκιμαστούν σε επιλεγμένα εστιατόρια στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.