Πέθανε ο Αμερικανός σεφ Anthony Bourdain!

Ο Anthony Bourdain, σεφ, συγγραφέας και τηλεοπτική περσόνα, βραβευμένος με Emmy, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία των 61 ετών.

 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, Parts Unknown, στο Στρασβούργο, όπου ο σεφ έπαιζε guest ρόλο, ο σεφ Eric Ripert, πολύ καλός φίλος του Bourdain, τον βρήκε να μην ανταποκρίνεται στην αίθουσα του ξενοδοχείου του.

 

Ο Bourdain υπήρξε τιτάνας του pop food culture, και καθώς η διασημότητα του μεγάλωσε, διατήρησε τον επαναστατικό, απογοητευμένο άνθρωπο που προβλήθηκε  για πρώτη φορά  μέσα από το βιβλίο του το 2000, Kitchen Confidential. Εκτός από το βιβλίο που ξεκίνησε την καριέρα του, ο Μπέρνταιν συντάσσει πολλά μαγειρικά βιβλία, συλλογές δοκίμιου και έργα μυθοπλασίας για να συμπληρώσει την εργασία του στην οθόνη.

 

Υπήρξε μια πανταχού παρουσία σε διάφορα προγράμματα τροφίμων, πάντα υπηρετώντας ως οριστική εξουσία σε οποιοδήποτε θέμα - ή πιάτο - τέθηκε στο τραπέζι. Καθώς το ενδιαφέρον της Αμερικής για την κουλτούρα των τροφίμων αυξήθηκε και μαζί με ένα κύμα σεφ- διασημοτήτων, κανένας δεν ήταν τόσο απόλυτα σεβαστός τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας όπως ο Bourdain.

 

Για χρόνια, ο Bourdain έκανε καταχρήσεις ουσιών, μάλιστα στο Kitchen Confidential, περιέγραψε με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια τη βαθιά κατάδυση που έκανε ενόσω ήταν εθισμένος στην ηρωίνη και την κοκαΐνη τη δεκαετία του 1980.

 

"Είμαι μια πολύ ασυνήθιστη περίπτωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που σταματούν την ηρωίνη και την κοκαΐνη, εγκαταλείπουν όλες αυτές τις συνήθειες και τις εξαρτήσεις. Ίσως επειδή οι εμπειρίες μου ήταν τόσο φοβισμένες στο τέλος, δεν έχω ποτέ πειρασμό να υποτροπιάσω".
 

Ο Bourdain εργάστηκε για χρόνια σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και τελικά έγινε ο εκτελεστικός σεφ στο γαλλικό μπιστρό Brasserie Les Halles.

 

 

3577499_1280x720.jpg

 

Ο Bourdain στο best seller βιβλίο του, Kitchen Confidential, περιέγραψε τα γεγονότα που συνέβαιναν backstage, με βάναυση, συχνά ξεκαρδιστική λεπτομέρεια, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες του εστιατορίου έβλεπαν τα πράγματα, από τα νόστιμα στρείδια μέχρι την “καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να δοκιμάσετε κρέας”. Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ και ξεκίνησε αυτό που μετατράπηκε σε παραγωγική καριέρα ως τηλεοπτικός οργανισμός.

 

Στο twitter, ο πρώην πρωθυπουργός των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατό του: «Ένα πλαστικό σκαμπό, φτηνά αλλά νόστιμα νουντλς, και παγωμένη μπύρα Hanoi. Έτσι θα θυμάμαι τον Τόνι» προσθέτοντας «Μας δίδαξε για το φαγητό, αλλά πολύ περισσότερο μας έφερε κοντά σε αυτό. Μας έκανε να μη φοβούμαστε το άγνωστο. Θα μας λείψει».