Οι μέλισσες μπορούν να καταλάβουν την έννοια του μηδενός!

0
685

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι μέλισσες μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του μηδενός, τοποθετώντας τους σε μια ελίτ λέσχη έξυπνων ζώων που μπορούν να πιάσουν την αφηρημένη μαθηματική έννοια του τίποτα.

 

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι μέλισσες μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του μηδενός, τοποθετώντας τους σε μια ελίτ λέσχη έξυπνων ζώων που μπορούν να πιάσουν την αφηρημένη μαθηματική έννοια του τίποτα.

 

Επιδεικνύοντας ότι ακόμη και οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι μπορούν να κατανοήσουν περίπλοκες, αφηρημένες έννοιες, το εκπληκτικό εύρημα ανοίγει δυνατότητες για νέες, απλούστερες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές της Αυστραλίας και της Γαλλίας εξέτασαν αν οι μέλισσες μπορούν να κατατάξουν αριθμητικές ποσότητες και να καταλάβουν ότι το μηδέν ανήκει στο κάτω άκρο μιας ακολουθίας αριθμών.

 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Adrian Dyer, από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δήλωσε ότι ο αριθμός μηδέν ήταν η ραχοκοκαλιά των σύγχρονων μαθηματικών και των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

Το μηδέν είναι μια δύσκολη ιδέα για κατανόηση και μια μαθηματική δεξιότητα που δεν έρχεται εύκολα – στα παιδιά παίρνει χρόνια για να τη μάθουν“, δήλωσε ο Dyer. “Πιστεύουμε από καιρό ότι μόνο οι άνθρωποι είχαν τη νοημοσύνη για να πάρουν την έννοια, αλλά πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πιθήκους και τα πουλιά έχουν το μυαλό για αυτό επίσης. “Αυτό που δεν γνωρίζαμε – μέχρι τώρα είναι το αν τα έντομα μπορούν επίσης να καταλάβουν το μηδέν.” Εκτός από το να είναι ένας επικριτικός επικονιαστής, η μέλισσα είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για τη διερεύνηση της γνώσης εντόμων, με προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι μπορούν να μάθουν περίπλοκες δεξιότητες από άλλες μέλισσες και να κατανοήσουν ακόμη και αφηρημένες έννοιες όπως ομοιότητα και διαφορά. Αλλά οι εγκέφαλοι μέλισσας έχουν λιγότερους από 1 εκατομμύριο νευρώνες – σε σύγκριση με τους 86.000 εκατομμύρια νευρώνες ενός ανθρώπινου εγκεφάλου – και λίγα ήταν γνωστά για το πώς οι εγκέφαλοι των εντόμων θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη δοκιμή σε μια τόσο σημαντική αριθμητική ικανότητα.

 

Ο ερευνητής του PhIT του RMIT Scarlett Howard θέλησε να δοκιμάσει την μέλισσα με την κατανόησή της, επισημαίνοντας μεμονωμένες μέλισσες για εύκολη αναγνώριση και προσελκύοντας τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή ελέγχου. Οι μέλισσες εκπαιδεύτηκαν για να επιλέξουν μια εικόνα με τον μικρότερο αριθμό στοιχείων για να λάβουν μια ανταμοιβή του διαλύματος ζάχαρης. Για παράδειγμα, οι μέλισσες έμαθαν να επιλέξουν τρία στοιχεία όταν παρουσιάστηκαν με τρία έναντι τεσσάρων. ή δύο στοιχεία όταν παρουσιάζονται με δύο έναντι τριών. Όταν ο Howard δοκιμάστηκε περιοδικά τις μέλισσες με μια εικόνα που δεν περιείχε στοιχεία παρά μια εικόνα που είχε ένα ή περισσότερα, οι μέλισσες καταλάβαιναν ότι το σύνολο μηδέν ήταν ο μικρότερος αριθμός.

 

Ο Dyer, ερευνητής στο Εργαστήριο Βελτιστοποίησης Ψηφιακών Ερευνών (BIDS-Lab) στο Κέντρο Ψηφιακής Εθνογραφίας της RMIT, δήλωσε ότι τα ευρήματα άνοιξαν την πόρτα σε νέες αντιλήψεις για το πώς διαφορετικοί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το μηδέν. “Αυτό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα νευροεπιστήμης”, είπε. “Είναι σχετικά εύκολο για τους νευρώνες να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα όπως το φως ή η παρουσία ενός αντικειμένου αλλά πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι τίποτα; “Πώς ένας εγκέφαλος δεν αντιπροσωπεύει τίποτα; Μπορούσαν οι μέλισσες και άλλα ζώα που συλλέγουν πολλά είδη τροφίμων, έχουν αναπτύξει ειδικούς νευρικούς μηχανισμούς για να επιτρέψουν την αντίληψη του μηδενός; “Εάν οι μέλισσες μπορούν να μάθουν μια φαινομενικά προηγμένη δεξιότητα μαθηματικών που δεν βρίσκουμε καν σε μερικούς αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς, ίσως αυτό ανοίγει την πόρτα να εξετάσουμε το μηχανισμό που επιτρέπει στα ζώα και στον εαυτό μας να κατανοήσουν την έννοια του τίποτα”.

 

Ένα από τα προβλήματα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στα ρομπότ να λειτουργούν σε πολύ περίπλοκα περιβάλλοντα, δήλωσε ο Dyer.

 

«Η διέλευση ενός δρόμου είναι απλή για τους ενήλικες, καταλαβαίνουμε αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα που προσεγγίζουν, δεν υπάρχουν ποδήλατα ή τραμ, τότε είναι πιθανόν να περάσει», είπε.

 

“Αλλά τι είναι μηδέν, πώς αντιπροσωπεύουμε αυτό για τόσα πολλά πολύπλοκα μαθήματα αντικειμένων για να πάρουμε αποφάσεις σε περίπλοκα περιβάλλοντα;

 

“Εάν οι μέλισσες μπορούν να αντιληφθούν το μηδέν με έναν εγκέφαλο μικρότερο από ένα εκατομμύριο νευρώνες, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν απλοί αποτελεσματικοί τρόποι να διδάσκεις τα νέα κόλπα της AI”.

 

Η έρευνα διεξήχθη τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Γαλλία και αφορούσε πολλά πειράματα ελέγχου για την επικύρωση των ευρημάτων.

 

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aurore Avarguès-Weber από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, δήλωσε: “Η ανακάλυψη ότι οι μέλισσες μπορούν να επιδείξουν τόσο επεξεργασμένη κατανόηση των αριθμών ήταν πραγματικά εκπληκτική δεδομένου του μικροσκοπικού εγκεφάλου τους”.

 

“Οι μεγάλοι εγκέφαλοι δεν είναι απαραίτητο ότι μπορούν να “παίξουν” με αριθμούς, γι ‘αυτό και η ικανότητα αυτή μοιράζεται πιθανότατα και από πολλά άλλα ζώα”.