Μέχρι το διάστημα θα φτάσουν τα λόγια του Stephen Hawking με μουσική από το Βαγγέλη Παπαθανασίου

0
528

Η οικογένεια του Stephen Hawking σχεδιάζει να μεταδώσει μια ηχογράφηση της φωνής του προς μια μαύρη τρύπα, ενώ οι στάχτες του διασυνδέονται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ (Westminster Abbey).

 

Το σημαντικότερο έργο του Hawking ήταν η δομή μαύρων τρυπών. Ο διάσημος Βρετανός φυσικός και κοσμολόγος έδειξε το 1974 ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση εκείνη τη στιγμή, οι μαύρες τρύπες στην πραγματικότητα εκπέμπουν ακτινοβολία. Επομένως, φαίνεται σκόπιμο ένα κομμάτι ακτινοβολίας που σχετίζεται με τον Αϊνστάιν να επιστρέψει σε μια μαύρη τρύπα. Ο Stephen Hawking έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών. 

 

Πρωτότυπη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα συνοδεύσει σήμερα την εναπόθεση της τέφρας του Στίβεν Χόκινγκ σε τύμβο δίπλα σε εκείνον του Νεύτωνα και του Δαρβίνου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης του «Blade Runner», του «1492», των «Δρόμων της φωτιάς» και πολλών πρωτοποριακών άλμπουμ συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι διάρκειας 6 λεπτών και 21 δευτερολέπτων στο οποίο περιέχονται λόγια του αστροφυσικού που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018. «Αντιλαμβάνομαι την πολύτιμη αξία του χρόνου», ακούμε να λέει ο Χόκινγκ. «Αδραξε τη στιγμή. Δράσε τώρα».

 

 

demrus1200.jpg

 

Η σύνθεση ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του Έλληνα δημιουργού, με την οποία θέλησε να τιμήσει την προσωπικότητα και το έργο του Βρετανού επιστήμονα. Ο κ. Παπαθανασίου απέστειλε τη μουσική σύνθεση στην οικογένεια Χόκινγκ, η οποία αποφάσισε να την αξιοποιήσει για να επισφραγίσει τη σημερινή ιστορική στιγμή.

 

Παράλληλα, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που βρίσκεται στην Ισπανία, θα εκπέμψει τη μουσική προς την κοντινότερη μαύρη τρύπα, την 1Α 0620-00, που περιστρέφεται γύρω από έναν πορτοκαλί νάνο στον αστερισμό του Μονόκερου, περίπου 3.300 έτη φωτός από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση θα χαθεί μέσα στη μαύρη τρύπα περίπου σε 3.300 χρόνια απελευθερώνοντας, ίσως, μια απειροελάχιστη ενέργεια, που θα προστεθεί στη συνολική «ακτινοβολία Χόκινγκ», την οποία, όπως ανακάλυψε ο Βρετανός αστροφυσικός, εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει έργα αφιερωμένα σε διαστημικές αποστολές και αναμένουμε το φθινόπωρο την κυκλοφορία του έργου «Juno» για την αποστολή της NASA στον Δία. Η σύνθεση για τον Χόκινγκ έχει εγγραφεί σε CD με τίτλο «The Stephen Hawking Tribute» («Φόρος τιμής στον Στίβεν Χόκινγκ»).

 

Η κόρη του, Lucy Hawking, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ότι η ηχογράφηση θα οριστεί σε ένα πρωτότυπο κομμάτι της μουσικής από τον Έλληνα συνθέτη Eυάγγελου Οδυσσέα Παπαθανασίου (πιο γνωστό ως Βαγγέλης) και θα μεταδοθεί προς μια μαύρη τρύπα στο δυαδικό σύστημα 1Α 0620-00, η οποία σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.000 ετών φωτός είναι η πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη.

 

Δήλωσε ότι η ηχογράφηση είναι μια “όμορφη και συμβολική χειρονομία που δημιουργεί μια σχέση ανάμεσα στην παρουσία του πατέρα μας σε αυτόν τον πλανήτη, την επιθυμία του να μπει στο διάστημα και τις εξερευνήσεις του για το σύμπαν στο μυαλό του”.

 

Ένα CD με τη μουσική και τα λόγια -προσφορά από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου- θα δοθεί σε όλους όσοι παρευρεθούν στην αυριανή τελετή, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 1.000 άνθρωποι, επώνυμοι και μη. Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι στάχτες του Χόκινγκ θα τοποθετηθούν ανάμεσα σε δύο άλλους γίγαντες της επιστήμης, στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο.