Δείτε φωτογραφίες δια χειρός έφηβου Stanley Kubrick

Μπορεί να είναι ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες ταινιών όλων των εποχών, ωστόσο γνωρίζατε ότι ο Kubrick ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος στη δεκαετία του 1940 στη Νέα Υόρκη;

 

Το 1945, ο 17χρονος Stanley Kubrick βρήκε δουλειά ως φωτογράφος του περιοδικού Look. Ο Kubrick - που θα γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, με την υπογραφή σε πλέον classic ταινίες που επηρέασαν το ρου του σινεμά όπως το Dr. Strangelove, το The Shining και 2001: A Space Odyssey.

 

Εργάστηκε για το περιοδικό για πέντε χρόνια. Εκείνη την εποχή του ανατέθηκε η λήψη φωτογραφιών τύπου ρεπορτάζ της Νέας Υόρκης, η καθημερινή ζωή της πόλης και οι άνθρωποι της.

 

Ένα νέο βιβλίο που εκδόθηκε από την Taschen, Through a Different Lens: Stanley Kubrick photographs, περιέχει από πάνω από 300 φωτογραφίες των νέων Kubrick και τα σπάνια αποκόμματα από το Look magazine - πολλά από τα οποία δεν έχουν δει ποτέ πριν. Το βιβλίο συμπίπτει επίσης με μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, η οποία διαρκεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

 

 

1239817.jpg

 

 

1239820.jpg

 

 

 

1239816.jpg

 

 

Η τέλεια συμμετρία της σύνθεσης που ο Kubrick έγινε γνωστός στις ταινίες του απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό στην πρώιμη φωτογραφία του, αλλά αυτό που είναι πολύ παρόν είναι η περιέργεια του αφηγητή για την ανθρώπινη κατάσταση. Ακόμη και ως άπειρος φωτογράφος των φωτογραφιών, ο Kubrick είναι σε θέση να μεταφέρει την εντύπωση μεγάλων αφηγήσεων.

 

Αυτές οι εικόνες - πολλές από τις οποίες είναι αόρατες - δεν είναι μόνο πολύτιμες επειδή δείχνουν το αναδυόμενο ταλέντο του Kubrick, είναι αξιοσημείωτες από μόνα τους. Αποθανατίζουν τη δεκαετία του '40 της Νέας Υόρκης και τους κατοίκους της σε εκπληκτικά κινηματογραφικό στιλ. εραστές στο τρένο του μετρό, μια λαμπερή νεαρή γυναίκα που ρίχνει τον καφέ για έναν επισκέπτη που δεν βλέπει.

 

Περιστασιακά, παίρνουμε ακόμη μια γεύση από τον ίδιο τον Kubrick, έναν νεαρό ενθουσιώδη νεαρό που αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη μιας γυναίκας που απορροφάται από τα τελετουργικά της ομορφιάς - ένας voyeur που πιάστηκε στην πράξη από τη δική του κάμερα.

 

 

1239821.jpg

 

Το βιβλίο “Through A Different Lens: Stanley Kubrick Photographs” είναι διαθέσιμο από την Taschen, και περιέχει εισαγωγικό σημείωμα από τον κριτικό φωτογραφίας, Luc Sante