Μέχρι σήμερα νόμιζες ότι τα Memes ήταν τρελή αμερικανιά; - Μάθε λοιπόν ότι το πρώτο ήταν... αρχαιοελληνικό

Αναμφίβολα προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνονται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο. Τα Memes έχουν συνήθως περιεχόμενο χιουμοριστικό και περιλαμβάνουν μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή animation, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ. Πιο απλά, αποτελούν ένα εσωτερικό αστείο, το οποίο γνωρίζει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, μέσω του σχολιασμού, τις μιμήσεις και τις παρωδίες του αυθεντικού.

Από τα Lyrics του Lennon , στα «βρισίδια» του Cobain… αυτή η δημοπρασία θα τα έχει όλα!

Ποιο ήταν όμως το πρώτο meme; Σύμφωνα με το Sansimera.gr το πρώτο, meme έχει… αρχαιοελληνικές ρίζες και εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αντιόχεια, της νότιας Τουρκίας.

Στο εντυπωσιακό μωσαϊκό, ένας σκελετός εμφανίζεται ξαπλωμένος χαλαρά, κρατώντας στο χέρι του μια κούπα κρασί. Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. Η τουρκική εφημερίδα Hurryiet αναφέρει ότι το μωσαϊκό αυτό θυμίζει ιδιαίτερα τα διαδικτυακά memes, δηλαδή τις χιουμοριστικές ή σατιρικές φωτογραφίες με λεζάντες που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι το μωσαϊκό εντοπίστηκε στην «τραπεζαρία» μιας οικίας, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού, κατασκευασμένου από μαύρα πλακάκια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός, ντυμένος άντρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχε ένας καραφλός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9μμ και 10μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00μμ ήταν ώρα για μπάνιο. Και πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα κακοχαρακτηριστεί […] Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο “ριψοκίνδυνος” σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Από πάνω γράφει, να είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου» ανέφερε η αρχαιολόγος.

Σου λείπει η ενέργεια; Μην καταφύγεις ακόμα στα energy bars… σου έχουμε άλλες λύσεις!

Πηγή