11 Μύθοι για το φαγητό που…καταρρίπτονται!

0
703

Έχεις ακούσει πολλές συμβουλές που αφορούν στο φαγητό, αλλά και στο μαγείρεμα του. Κυρίως μύθοι από γενιά σε γενιά, όπως «το γάλα κάνει καλό στα κόκαλα» και άλλα τέτοια τετριμμένα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα και η επιστήμη το αποδεικνύει:

–        Να μην χρησιμοποιείς το ξύλο κοπής για να κόψεις κρέας: Λένε ότι εκεί τα περισσότερα βακτήρια που δεν φεύγουν όσο και να καθαρίσεις. Επιστήμονες από την Καλιφόρνια σημειώνουν ότι τα βακτήρια μπορεί να μείνουν ζωντανά ένα διάστημα στην επιφάνεια, αλλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν και πεθαίνουν. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ξύλινο ή στο πλαστικό εκτός μόνο ότι ο δεύτερος βλάπτει και το περιβάλλον.

–        Αν βάλεις αλάτι στο νερό που βράζει, αλλάζει το σημείο βρασμού: Οποιοσδήποτε φοιτητής στο Φυσικό θα σου πει ότι μια πρέζα αλάτι δεν αρκεί για να αλλάξει το σημείο βρασμού του φαγητού. Θα πρέπει να ρίξεις μάλλον όλη τη συσκευασία του αλατιού για να το πετύχεις!

–        Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά είναι καλύτερες: Αλλά χωρίς λίπος το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Υπάρχουν καλά αλλά και όχι τόσο καλά λιπαρά, αλλά τα ωφέλιμα είναι αυτά που με σωστή ποσότητα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Να θυμάσαι ότι πολλές φορές τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά περιέχουν μικρότερη ποσότητα καλών λιπαρών.

Ελληνικές μπύρες για όλα τα γούστα

–        Το γάλα είναι ιδανικό για τα κόκαλα: Είναι συνηθισμένο να μπερδεύουν τα γαλακτοκομικά με το ασβέστιο, αλλά και τα λαχανικά έχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου. Το γάλα έχει βιταμίνη D, αλλά γερά κόκαλα δεν σημαίνει μόνο βιταμίνη D. Σημαντική είναι και η βιταμίνη Κ που υπάρχει στα σκούρα πράσινα λαχανικά, αλλά και μαγνήσιο που θα βρεις στα κάσιους, τα αμύγδαλα, την βρώμη και τις πατάτες ενώ δεν έχουν καθόλου τα γαλακτοκομικά.

–        Απαραίτητα να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα: Αυτό είναι η προσπάθεια γιατρών χρόνια τώρα να πείσουν τους καταναλωτές να πίνουν πολύ λιγότερα αναψυκτικά. Σίγουρα είναι σωστό, αλλά κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες ενυδάτωσης. Σίγουρα πρέπει να πίνεις πολλά υγρά μέσα στην ημέρα ειδικά αν διψάς ή αν τα ούρα σου είναι κίτρινα ή σκουρο-κίτρινα.

–        Όσα τρόφιμα έχουν νάτριο είναι αλμυρά και πρέπει να τα αποφεύγεις: Είναι αλήθεια ότι το νάτριο και το αλάτι συνδέονται με την υπέρταση και τον διαβήτη τύπου 2. Αλλά νάτριο δεν θα βρεις μόνο στα αλμυρά σνακ και τρόφιμα, αλλά και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Μπορεί να μην το πιστέψεις αλλά ένα ντόνατ έχει 9 φορές περισσότερο νάτριο από ένα burger!

–        Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερόλη: Η χοληστερόλη συνδέεται με κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά που είναι μια κατηγορία «αφύσικων» λιπαρών οξέων που έχει δημιουργηθεί από την βιομηχανία τροφίμων από το 1900 για να παράγουν ένα πιο φθηνό υποκατάστατο βουτύρου. Τα αυγά έχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου τρανς λιπαρά οξέα. Αν δεν καταναλώνεις αυγά στερείς από τον οργανισμό σου 13 φυσικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ακόμα και από την χοληστερόλη που έχει ο κρόκος ελάχιστη ποσότητα καταλήγει στο αίμα.

–        Όταν ροδίζεις το κόκκινο κρέας «φυλακίζεις» τους χυμούς του: Διάφορα πειράματα έχουν δείξει ότι είτε ροδίσεις το κρέας είτε όχι δεν θα έχει περισσότερους χυμούς το κρέας. Είναι μια μάχη που κρατάει χρόνια.

–        Το αλουμινόχαρτο και τα αλουμινένια σκεύη συνδέονται με το Αλτσχάιμερ: Αυτό ακουγόταν πολύ το 1980 και το 1990 λόγω μελέτης που είχε γίνει το 1960. Αλλά μεταγενέστερες μελέτες ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην νόσο του Αλτσχάιμερ και το αλουμίνιο αφού το μέταλλο περνάει πρώτα από το συκώτι και αποβάλλεται με τα ούρα.

–        Μην τρως μετά τις 7 το απόγευμα: Είναι ένα κόλπο που υποτίθεται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι τι τρως μέσα στην ημέρα. Αν φας κάτι μετά τις 7 δεν θα γίνει λίπος δια μαγείας. Να θυμάσαι ότι και στον ύπνο ο μεταβολισμός συνεχίζει να λειτουργεί. Αν η διατροφή σου είναι υγιεινή και γυμνάζεσαι συχνά οι ώρες φαγητού δεν έχουν τόση σημασία.

–        Το κρασί ωφελεί την υγεία σε σχέση με άλλα πιο δυνατά ποτά: Αν καταναλώνεις μικρές ποσότητες, όλα τα αλκοολούχα ποτά συμβάλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL που προστατεύει την καρδιά. Λίγο αλκοόλ μαζί με καλό φαγητό, αλλά και πολύ άσκηση θα σου κάνουν καλό!

Γρήγορος οδηγός για γευστικό καφέ (video)