Πέντε κλασσικά βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε άντρας

Η καλή ανάγνωση βελτιώνει κάθε τομέα της ζωής. Όταν παίρνετε σπουδαία βιβλία, όχι μόνο θα γίνετε πιο εγκεφαλικός και σκεπτόμενος τύπος, αλλά θα ανακαλύψετε επίσης ότι άλλοι άνθρωποι έχουν μοιραστεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα προβλήματά σας. Δεν είσαι μόνος στην οργή σου, και στη θλίψη, και οτιδήποτε άλλο.

Αυτός είναι ένας σύντομος κατάλογος κλασικών βιβλίων από διάσημους Αμερικανούς συγγραφείς, κυρίως μυθιστοριογραφία. Ενώ τα κλασικά βιβλία μπορεί να μην είναι απαραιτήτως τα πιο διασκεδαστικά, θα σας ωριμάσουν. Η εξεζητημένη πεζογραφία τους θα κολλήσει στο μυαλό σας. Οι αξίες τους θα ενημερώσουν τη δική σας. Θα σας κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο.

 

1. The Sun Also Rises  από τον Ernest Hemingway (Kι ο ήλιος ανατέλλει)

Ο Hemingway είναι ίσως ο πιο δημοφιλής από τους μεγάλους Αμερικανούς συγγραφείς. Για την ακρίβεια δημιουργεί ποίηση από ένα απλό λεξιλόγιο. Το γράψιμο του σε εφημερίδα τότε, έφτανε στο επίπεδο βιβλικής μεγαλοπρέπειας. Αυτό είναι ένα σύνθετο μυθιστόρημα για την αρρενωπότητα: αυτό που πραγματικά σημαίνει και αν μπορεί να αφαιρεθεί. Είναι μια μελαγχολική ιστορία αγάπης για ταυρομαχίες και καυγάδες σε μπάρ. Ο καθένας πρέπει να το διαβάσει, αλλά κυρίως οι τύποι.

 

2. A Good Man is Hard to Find and Other Stories από τον Flannery O’Connor (Ένας καλός άνθρωπος είναι δύσκολο να βρεθεί, και άλλες ιστορίες)

Έντονες, βίαιες ιστορίες για τα πιο γκροτέσκο στοιχεία των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή τη συλλογή, δεν υπάρχουν απλοί ήρωες ή κακοποιοί. Όλοι είναι μια σκιά του γκρίζου. Τα θρησκευτικά κηρύγματα παραδίδονται από serial-killers, και τα παιδιά προσεύχονται σε φρικιά του τσίρκου.

 

3. Slaughterhouse-Five από τον Kurt Vonnegut (Σφαγείο-Πέντε)

Αυτό είναι ένα βιβλίο για τον πόλεμο. Αλλά δεν είναι μια μονότονη, ζοφερή διάλεξη για το πόσο ο πόλεμος είναι κακός. Πρόκειται για ένα όμορφο, αστείο διαλογισμό σχετικά με τον παράλογο ανθρώπινο πόλεμο, που επικεντρώνεται στον Billy Pilgrim, έναν ταξιδιώτη του χρόνου ή μάλλον έναν άντρα που "ξετυλίγεται εγκαίρως", ο οποίος ακούει επανειλημμένα τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, με τις μεγαλύτερες ιστορικά στρατιωτικές θηριωδίες. Ο Vonnegut επιτυγχάνει ένα θεαματικό κατόρθωμα εδώ: με ανόητα ανέκδοτα και περιπετειώδεις περιγραφές, σε κάνει να καταλάβεις τον εφιάλτη που οδηγεί η ζωή ενός στρατιώτη.

 

4. Invisible Man του Ralph Ellison  (Αόρατος Άνθρωπος)

Δεν έχεις διαβάσει την αμερικανική λογοτεχνία αν δεν έχεις διαβάσει τους μεγάλους μαύρους συγγραφείς. Ξεκίνα εδώ, με αυτό το μυθιστόρημα για έναν ανώνυμο μαύρο που αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του. Δεν είναι εύκολο. Απορρίφθηκε τόσο από τους λευκούς νότιους με τους οποίους μεγάλωσε όσο και από μια κοινωνία μαύρων μαχητών με την οποία ευθυγραμμίζεται προσωρινά. Τελικά, βρίσκει ένα είδος λύτρωσης, αλλά είναι πολύ, πολύ οδυνηρό.

 

5. The Great Gatsby του F. Scott Fitzgerald (Ο Μεγάλος Γκάτσμπι)

‘Ισως το διάβασες στο λύκειο. Μπορεί και να το μίσησες. Αν ναι.. γιατί μάλλον ήσουν ένας έφηβος που έλαμπε, και πιθανόν όχι αρκετά ώριμος για να κατανοήσεις το θέμα, διάβασε το ξανά τώρα που είσαι πλήρως καλλιεργημένος. Έτσι θα είσαι σε θέση να εκτιμήσεις τα όνειρα του Jay Gatsby  ο οποίος έγινε ένας μεγάλος και σπουδαίος άνθρωπος κυνηγώντας τα όνειρα του. Η πεζογραφία του Fitzgerald είναι απόλυτα εκθαμβωτική. Αν θέλεις να μάθεις πώς να είσαι πιο εύγλωττο άτομο, άρχισε με τη μελέτη αυτού του γραψίματος.