Skip to main content

Το έχεις ακούσει και ίσως και να το έχεις πει αρκετές φορές: Κοιμάμαι καλά μόνο στο κρεββάτι μου. Ή έστω το έχεις νιώσει κάθε φορά που χρειάζεται να το αποχωριστείς. Ο ύπνος σου πρώτη νύχτα σε ξένο κρεββάτι ή σε άγνωστο χώρο είναι ανήσυχος και … επεισοδιακός. Η Επιστήμη έχει επιτέλους την απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό. 

Ένα άγνωστο περιβάλλον ύπνου ενεργοποιεί μία περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο και ονομάζεται default mode. Ουσιαστικά οι νευρώνες που δραστηριοποιούνται εκεί κρατούν σε ένα είδος επαγρύπνησης τον εγκέφαλο, που καραδοκεί να συλλάβει ήχους και ενδεχόμενες απειλές, κατάλοιπο προφανώς από τα ένστικτα των αρχαίων προγόνων μας που αναγκάζονταν να κοιμηθούν εκτεθειμένοι στη φύση και τους κινδύνους της.

O ύπνος γίνεται project – Έργα Τέχνης και …pyjama party στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Το default mode παραδόξως δραστηριοποιείται μόνο όταν με κάποιο μηχανισμό αχαρτογράφητου ενστίκτου ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι δεν βρίσκεται στο γνώριμο κι ασφαλές περιβάλλον του και μας κινητοποιεί, με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να είναι ανήσυχος.

Η σχετική επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις χθες στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Τι τρέχει με τους “νυχτερινούς τύπους” – Πες τι ώρα κοιμάσαι να σου πούμε το I.Q. σου!!!