Home Fun Θέλετε να πέσετε για ύπνο μια ώρα αρχύτερα; Δείτε εδώ πώς!

Θέλετε να πέσετε για ύπνο μια ώρα αρχύτερα; Δείτε εδώ πώς!

Σε ακραία αντιδιαστολή με το προηγούμενο άρθρο περί πρωινού ξυπνήματος, εδώ σας δίνουμε 4 tips για να σας πάρει ο ύπνος όσο πιο γρήγορα γίνεται!

 

Κάποιοι-τυχεροί-άνθρωποι με το που οριζοντιώνονται στο κρεβάτι, τους παίρνει ο ύπνος! Όχι δεν είναι μόνο θέμα κούρασης ή “μεγάλης μέρας”, είναι ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο!

 

Κάποιοι άλλοι δείχνουν κάπως έτσι πριν κοιμηθούν.

 

giphy_2_2.gif

 

Γνωρίζετε σίγουρα ότι ο κακός ύπνος ή ο “διακεκκομένος” ή εν πάσει περιπτώση, οι λίγες ώρες πραγματικού ύπνου και ξεκούρασης δεν κάνουν καλό στην υγεία σας. Όταν στριφογυρίζετε, δεν μπορείτε να ηρεμήσετε, είναι σίγουρα κουραστικό και εκνευριστικό!

 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ο κιρκαδικός ρυθμός δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, του διαβήτη και της κατάθλιψης.

 

Ο κακός ύπνος μας κάνει να θέλουμε να τρώμε περισσότερο και πιο ανθυγιεινά, επηρεάζει την πέψη, την καρδιακή λειτουργία, τον κίνδυνο υπέρτασης, τον κίνδυνο διαβήτη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με γιατρούς.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε απλές και ωραίες συμβουλές ώστε να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε γρηγορότερα και να αποφύγετε μια ακόμα άγρυπνη νύχτα.

 

Να πίνετε περισσότερο γάλα

 

2-how-to-fall-asleep-faster-milk-1515512882.jpg

 

Η γιαγιά σου ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν θα σου ζέσταινε ένα ποτήρι γάλα πριν πέσεις στο κρεβάτι. Το γάλα περιέχει την πρωτεΐνη α-γαλακτοαλβουμίνη. Αυτή η πρωτεΐνη περιέχει μεγάλες ποσότητες αμινοξέος, τρυπτοφάνη, η οποία παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί ύπνο.

 

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε τρυπτοφάνη (συμπεριλαμβανομένων των λευκών αυγών και των σπόρων κολοκύθας) συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου. Και πρόσθετο μπόνους: “ο ασβέστιο του γάλακτος ωφελεί επίσης την απορρόφηση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.

 

Διαλογισμός

 

Έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, βοηθώντας σας να αισθάνεστε λιγότερο άγχος και πιο χαλαρή – και επομένως, πιο πιθανό να κοιμηθείτε. Μια μελέτη του 2015 στην JAMA διαπίστωσε ότι ο “πνευματικός διαλογισμός” συνέβαλλε στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες, μειώνοντας τις «ανησυχίες, τα ερεθίσματα και τις διαταραχές της διάθεσης».

 

 

Κρεβάτι

 

 

4-how-to-fall-asleep-faster-use-bed-work-1515512882.jpg

 

Ναι το να έχεις το κρεβάτι σου στρωμένο, καθαρό, άνετο κι έτοιμο να σε “υποδεχτεί” όχι απλά συστήνεται, στην πραγματικότητα επιβάλλεται!

Στην αντίθετη περίπτωση μάλλον αντιμετωπίζετε “conditioned arousal” η οποία προκαλείται πράγματα στο κρεβάτι που έχουν “εκπαιδεύσει” τον εγκέφαλό σας για να σας μείνετε ξύπνιος και όχι για να κοιμηθείτε, όπως κάποια στοιχεία που σας παραπέμπουν σε υποχρεώσεις της δουλειάς, άγχη ή λογαριασμοί του σπιτιού, την επιθυμάι να θέλετε να τσεκάρετε τα email της δουλειάς στις 2 το βράδυ κλπ.

Γι’αυτό το να απομακρύνετε το κινητό, το laptop, κάποιο βιβλίο που θέλετε όπωσδήποτε να τελειώσετε γρήγορα ή το tablet για μια σειρά που σας έχει κάνει να “κολλήσετε”, είναι η καλύτερη λύση!

 

Επίσης, πολύ σημαντικό, σβήστε όλα τα φώτα!

 

Μάθετε πώς να ξεκουράζεστε πραγματικά

 

 

5-how-to-fall-asleep-faster-learn-rest-1515512882.jpg

 

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μην πανικοβάλλεστε! Τα οφέλη της ανάπαυσης ανταγωνίζονται εκείνα του ύπνου, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι γνωστικώς αδιαίρετα, σύμφωνα με επιστήμονες.

 

Μια μελέτη του 2008 που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις ενός ανθρώπου ξαπλωμένου στο κρεβάτι με τα μάτια κλειστά, διαπίστωσε ότι όταν ξεκουράζεστε, κάποιοι από τους νευρώνες του εγκεφάλου σας σβήνουν, μιμούμενοι αυτό που συμβαίνει στον ύπνο.

 

Και σύμφωνα με το National Sleep Foundation, η ανάπαυση μπορεί επίσης να “μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να αυξήσει την εγρήγορση, τη διανοητική σαφήνεια, τη δημιουργικότητα και τα κίνητρα”.

 

Ακόμα, η ανάπαυση δεν πρόκειται να σας δώσει όλα τα πλεονεκτήματα του πραγματικού ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής αποκατάστασης, των αυξημένων δυνατοτήτων μνήμης και της ορμονικής ρύθμισης. Ο ύπνος είναι η καλύτερη επιλογή σε κάθε περίπτωση!

 

Απλά αρχίστε να σκέφτεστε όπως θα σκεφτόσασταν μέσα σε ένα όνειρο. Δεν χρειάζεται να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί εντελώς. Σκεφτείτε κάτι απλό ή γελοίο και αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί. Δε θα θυμάστε πώς και πότε σας πήρε ο ύπνος!

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ