Μήπως το έξυπνο κινητό μας τηλέφωνο είναι τελικά εξυπνότερο από όσο νομίζουμε; Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι καταγράφει απλώς τις επαφές μας, τις προτιμήσεις μας στις σελίδες που σερφάρουμε ή έστω τα μηνύματά μας.
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη ξόδευαν αμύθητα κονδύλια στις παρακολουθήσεις συνομιλιών και υπόπτων, για να είναι σίγουρες πως έχουν τον έλεγχο της ασφάλειας ή ακόμη και τον τρόπο να αποσοβήσουν συρράξεις και επιθέσεις. Οι δορυφόροι έκαναν τη ζωή τους πιο εύκολη, αναφορικά με την διεθνή τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.
Πώς όμως θα έλυναν το πρόβλημα με τους μη συνήθεις υπόπτους. Εκεί λύση κλήθηκαν να δώσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Σκεφτείτε το. Οι πολίτες γράφουν χωρίς ενδοιασμούς στο facebook πού βρίσκονται, με ποιόν, τι κάνουν, που σκοπεύουν να πάνε, ανεβάζουν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή τους και βίντεο από τις εκδηλώσεις που παρευρέθηκαν.
Πότε αλλάζει η ώρα και η σχέση του Φραγκλίνου μ’ αυτή την … συνήθεια
Επιπλέον αφήνουν τα … ηλεκτρονικά τους ίχνη στο σερφάρισμα και υποδεικνύουν στις πανέξυπνες μηχανές αναζήτησης τις προτιμήσεις τους στον καφέ, τα ρούχα, τα βιβλία, την διασκέδαση ακόμη και στο … έτερον ήμισυ.
Συμπληρώνουν πρόθυμα ερωτηματολόγια και παρέχουν αβίαστα προσωπικά δεδομένα που καμία αρχή προστασίας δεν θα τολμούσε να δημοσιοποιήσει. “Τουιτάρουν” ξέγνοιαστα και προσθέτουν απόψεις ή σχόλια από laptop ή tablet που συνάμα καταγράφουν ανά πάσα στιγμή το στίγμα τους. Καλύτερη δουλειά ίσως δηλαδή, κι από τον James Bond.
Και επιπλέον κουβαλούν μονίμως τα έξυπνα κινητά τους, που διαθέτουν εκ κατασκευής ακόμη και εφαρμογή που μετράει τα βήματα του χρήστη από το τελευταίο σημείο εντοπισμού του. Συμπέρασμα: Τα κινητά έχουν μεταλλαχθεί από συσκευές που χρησιμεύουν για τις κλήσεις, σε ψηφιακές ταυτότητες ολόκληρου του βίου μας.
“Μπορεί κανείς να βρει αρκετά στοιχεία στο κινητό ενός ανθρώπου για να συνθέσει έναν ψηφιακό κλώνο”, σύμφωνα με τον Elad Yoran, στέλεχος της Κοοlspan Inc., εταιρείας ασφάλειας τηλεπικοινωνιών. “Αποτελεί παράθυρο όχι μόνο στις προσωπικές, αλλά και στις επαγγελματικές μας ζωές”.
Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και από την διαμάχη μεταξύ του FBI και της Apple, που υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν τα κινητά για τους ερευνητές. Ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, Τιμ Κουκ, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως “Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τη ζωή μας στα κινητά από αυτά που βρίσκει κανείς στο σπίτι μας. Τα smartphone μας έχουν φορτωθεί με τις προσωπικές μας συζητήσεις, τα οικονομικά μας στοιχεία, τα στοιχεία υγείας μας. Πολλές φορές τα κινητά γνωρίζουν και το που βρίσκονται τα παιδιά μας”.
Τσικνοπέμπτη …. Η άγνωστη ιστορία
Τα 7,3 δις. ανθρώπων στον πλανήτη μας χρησιμοποιούν 3,4 δισ. smartphones, (2 προς 1) μέγεθος που πρόκειται να εκτοξευθεί στα 6,4 δισ. το 2021, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ericsson.