Το free press περιοδικό για κρασί, Grape, μας δίνει μερικές εύκολες συμβουλές για να μάθουμε να ταιριάζουμε σωστά τα κρασιά και τα ψάρια. Έναν συνδυασμό που ειδικά στην Ελλάδα όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο είναι το απόλυτο γευστικό must!
Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι μετά τη θάλασσα ένα φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή τηγανιτό συνοδευμένο από καλό παγωμένο ελληνικό κρασί. ή ποιος θα έλεγε όχι σε ένα καλοκαιρινό βράδυ στην βεράντα ή στον κήπο με αγαπημένους φίλους μπροστά από ένα τραπέζι με θαλασσινά εδέσματα και διάφορες ποικιλίες κρασιού να τα συνοδεύουν. Ε λοιπόν, το Manslife.gr είναι δώ να σας κάνει ειδικό στη σωστή επιλογή κρασιού (ελληνικών πάντα ποικιλιών) και στους σωστούς συνδυασμούς με ψάρια και θαλασσινά ώστε να αναδεικνύονται κάθε φορά τόσο το ποτό σας όσο και το γεύμα σας σε έναν συνδυασμό που αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες!
Λατρεύεις τα μπέργκερ; – 8 λάθη που κάνεις όταν τα φτιάχνεις για εσένα και τους κολλητούς σου!
Ψάρια με κόκκινη σάρκα
Τέτοιου είδους ψάρια είναι ο τόνος, ο ξιφίας ή ο σολομός και μιλάμε κυρίως για μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά λιπαρά στη γεύση. Αυτά τα ψάρια τρώγονται τόσο ωμά (σε σούσι ή ταρταρ), όσο και ψημένα στη σχάρα ή στο φούρνο. Συνοδεύονται εξαιρετικά με κόκκινα κρασιά ωρίμου χαρακτήρα, με μαλακές τανίνες και δροσερή οξύτητα, ή κρασιά με πλούσια γεύση και πληθωρικό γεμάτο σώμα όπως το Αγιωργίτικο, το ξινόμαυρο, αλλά και με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας περασμένο ή όχι από βαρέλι, όπως το ασύρτικο Σαντορίνης, ή η Μαγαγουζιά.
Ψάρια του βυθού
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως ο ροφός και οι συναγρίδες που μαγειρεύονται ιδανικά στη σχάρα ή στον φούρνο αφού και πάλι έχουμε να κάνουμε με μεγάλα σχετικά σε μέγεθος ψάρια! Συνοδεύονται με λευκά κρασιά περασμένα από βαρέλι και με γεμάτο σώμα, όπως οι διάφορες ετικέτες Chardonnay από την Ελλάδα, το Ασύρτικο ή ακόμα και από καλής ποιότητας ρετσίνα.
Black Ice Cream: Φτιάξε μόνος σου το πιο παραξενο και γευστικό παγωτό στον κόσμο!
Ψάρια κυνηγοί
Οι τσιπούρες, τα φαγκριά και το λαβράκι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ψαριών. Μπορείτε να τα απολαύσετε στη σχάρα, στον φούρνο, στο τηγάνι ή ακόμα και σούσι! Ιδανικά για να αναδείξουν το γεύμα σας σε αυτή την περίπτωση είναι μόνο τα λευκά κρασιά χωρίς βαρέλι, με μέτριο σώμα, αρωματικά και με μέτρια ή και υψηλή οξύτητα. Τέτοια κρασιά είναι οι ποικιλίες Ασύρτικο (σε πρόσμιξη με Sauvignon Blanc) και η Μαλαγουζιά.
Μικρά λιπαρά ψάρια
Η σαρδέλα και το μπαρμπούνι αποτελούν τους κύριους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ομάδας ψαριών. Τρώγονται αυστηρά τηγανιτά ή και στη σχάρα. Μπορείτε να το συνδυάσετε με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας, με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και αρωματικό χαρακτήρα. Τέτοια κρασιά είναι ιδανικά ο Ροδίτης, η Ρομπόλα Κεφαλλονιάς και η Μαλαγουζιά από πιο ψυχρά κλίματα.
Πολύ μικρά ψάρια
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο γαύρος και η μαρίδα που μαγειρεύονται ιδανικά στο τηγάνι και μπορείτε να τα απολαύσετε παρέα με κάποιο λευκό κρασί με τραγανή οξύτητα, ελαφρύ σώμα και λεμονάτο χαρακτήρα, όπως το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Ρομπόλα Κεφαλλονιάς, Ροδίτη Αχαΐας ή και καλής ποιότητας ρετσίνα!