Skip to main content

Από τις πρώτες μέρες του internet, τα «μη ασφαλή» διαδικτυακά περιβάλλοντα και οι ιοί, πάνε χέρι χέρι.

 

Μια νέα έκθεση της cybersecurity (κυβερνοασφάλεια) εταιρίας, Kaspersky Lab, έδειξε ότι οι χάκερ χρησιμοποιούν ένα νέο τρόπο εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού. Χρησιμοποιούν το πορνό ως παγίδα, με τη λογική ότι οι ιστοσελίδες με θεματολογία το πορνό και ό,τι συνεπιφέρει, πάνε πακέτο μαζί με ιούς μόν με ένα κλικ

 

Η έρευνα του Kaspersky δείχνει ότι οι κίνδυνοι διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο περιήγησης σας στο πορνό. Οι υπολογιστές Mac δεν έχουν τόσο πολλούς ιούς όσο τα υπόλοιπα pc, αλλά οι χρήστες εξακολουθούν να κινδυνεύουν από phising (ηλεκτρονικό ψάρεμα) και άλλες παρόμοιες ενέργειες.

 

Τα κινητά Android είναι αρκετά ευάλωτα σε τέτοιου τύπου εφαρμογές και οι υπολογιστές διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να λάβουν κακόβουλο λογισμικό. Οι χρήστες με κάθε συσκευή (σχεδόν) βρίσκονται σε κίνδυνο, κι αυτό είναι αναπόφευκτο.

 

Οι χάκερ κλέβουν το πορνό σου

 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μαστίζουν τα πορνογραφικά browsers είναι η κλοπή των προσωπικών πορνογραφικών διαπιστευτηρίων. Αν είστε ένας porn viewer που σέβεται τον εαυτό του, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να πληρώνετε τουλάχιστον για μερικά από τα προγράμματα που παρακολουθείτε, ενώ πάντα θα υπάρχει η δωρεάν επιλογή για όλους ή η φθηνότερη.

 

Οι χάκερ συχνά χρησιμοποιούν phishing, κακόβουλα προγράμματα ή άλλους τρόπους για να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών σε καταγεγραμμένους πορνογραφικούς ιστότοπους όπως το Brazzers, NaughtyAmerica, Pornhub Premium και άλλα, και στη συνέχεια να μεταπωλήσουν τις πληροφορίες αυτές σε μικρότερη τιμή.

 

Αν πληρώνετε για ένα premium λογαριασμό σε έναν από αυτούς τους ιστότοπους, να είστε επιφυλακτικοί για απάτες ή αναδυόμενα παράθυρα που ζητούν τα στοιχεία σύνδεσής σας και να αλλάζετε συχνά τον κωδικό πρόσβασής σας.

 

Η παραπάνω έρευνα έδειξε ότι εντοπίστηκαν πάνω από 5.000 πωλήσεις χακαρισμένων premium λογαριασμών κατά τη διάρκεια που διεξήχθη στο λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» (darknet).

 

Πώς να αναγνωρίσετε απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και κακόβουλου λογισμικού

 

Το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing) είναι μια από τις πιο κοινές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Σε μια απόπειρα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, ένας χρήστης παρουσιάζεται με μια ψεύτικη ευκαιρία να εισαγάγει οικειοθελώς προσωπικά στοιχεία, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών. Αυτό μπορεί να έρθει με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου από έναν ιστότοπο ή δόλιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσποιείται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας, ζητώντας σας να συνδεθείτε ξανά.

 

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ο κλασικός “ιός των υπολογιστών”, ένα απίστευτο πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή σας, συνήθως χωρίς να το παρατηρείτε. Μπορείτε να το «κολλήσετε» κατεβάζοντας μια κακή εφαρμογή από υπολογιστή ή κινητό.

 

Όλες αυτές οι αναδυόμενες διαφημίσεις τύπου «είμαι εδώ και σε περιμένω», «έτοιμη για σένα», ερωτήσεις πολύ προσωπικές και γενικά σεξουαλικά μηνύματα, είναι επικίνδυνα κλικ, επειδή σας παραπέμπουν σε (phishing sites ή να σας παρασύρουν στη λήψη κακόβουλου λογισμικού.

 

Τα προγράμματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” προσποιούνται ότι είναι δωρεάν υπηρεσίες, ωστόσο ζητούν να εισαγάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας στον ιστότοπο για να “αποδείξετε την ταυτότητά σας”.

 

Ορισμένα αναδυόμενα παράθυρα αποτελούν επίσης ειδοποιήσεις συστήματος από λογισμικό ιών, με αποτέλεσμα να εισάγετε στοιχεία σύνδεσης για να “σαρώσετε τον υπολογιστή σας”. Μερικές φορές, θα δίνουν στους χρήστες έναν ψεύτικο τηλεφωνικό αριθμό για να καλέσουν, όπου ένας χάκερ θα απαντήσει στην πραγματικότητα στο τηλέφωνο και – προσποιούμενος ότι είναι κάποιος επίσημος – θα σας δώσει να σταματήσετε τα στοιχεία σας.

Επιπλέον, οι χάκερ συχνά συγκαλύπτουν τις απόπειρες “ηλεκτρονικού ψαρέματος” ως ενημερώσεις στο Adobe Flash player, οι οποίες σε προκαλούν να κατεβάσεις ένα “αρχείο ενημέρωσης” που είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι κακόβουλου λογισμικού. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κάνει οτιδήποτε από το να χρησιμοποιήσει  όπως θέλει τον υπολογιστή, λειτουργώντας σαν click-bot, να κλικάρει ανεπιθύμητες online διαφημίσεις ή να υποκλέψει σημαντικές προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς καρτών.

 

3cf5f32d00000578-4203818-image-a-30_1486562764357.jpg

 

Πώς να τα αποφύγετε

 

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι πολύ απλό να αποφευχθεί: μην κάνετε κλικ. Αν κάνετε κλικ ή εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μια αναδυόμενη διαφήμιση, μην καταχωρίσετε καμία πληροφορία. Απλά βγείτε έξω. Μην καλέσετε αριθμούς τηλεφώνου και μην κάνετε λήψη ενημερώσεων λογισμικού.

 

Μην κάνετε κλικ στις διαφημίσεις πλευρικού banner και σε αναδυόμενα παράθυρα και μην συμφωνήσετε να κατεβάσετε οποιοδήποτε λογισμικό από οποιονδήποτε ιστότοπο συναντάτε. Τα κακόβουλα προγράμματα στα κινητά μπορεί επίσης να προέρχονται από εφαρμογές, οπότε μην κάνετε λήψη οποιασδήποτε εφαρμογής που σας ζητά να κάνετε download σε μια διαφήμιση από έναν ιστότοπο πορνογραφικού περιεχομένου.

 

Για τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης – όπως το Google Chrome – το πρόγραμμα αναπαραγωγής Flash είναι ενσωματωμένο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ενημέρωσή του. Αν ανησυχείτε για το Flash Player, μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο της Adobe και ελέγξτε για ενημέρωση.

 

Γιατί το πορνό είναι στόχος;

 

Η έρευνα του Kaspersky έδειξε ότι βασικός λόγος είναι ότι οι χρήστες και οι viewers πορνογραφικών σελίδων αισθάνονται άβολα μέχρι και ντροπή ώστε να μιλήσουν για τους ιούς και το κακόβουλο λογισμικό που κόλλησαν γιατί θα φανεί ότι έβλεπαν πορνό.

 

Ωστόσο, όπως και από το Kaspersky όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τρεις τρόπους. Μην κάνετε λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές, μην αγοράζετε χακαρισμένους λογαριασμούς σε ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου (αυτούς που πωλούνται στο σκοτεινό δίκτυο).

 

Κανείς δε σας είπε να κόψετε το πορνό, αλλά θέλει κι αυτό τις προφυλάξεις του!