Skip to main content

Πολλοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές βιώνουν αυτό που λέμε creative burnout, αλλά μπορεί και να αποφευχθεί! Εδώ θα βρείτε κάποια χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε την κατάσταση και να παραμείνετε σε καλή “φόρμα”.

 

Η δημιουργικότητα είναι μια πεπερασμένη πηγή και κάτι που πρέπει να το διαχειρίζεσαι σωστά και να ‘ανανεώνεται” σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν εξαντληθεί. Αν η δημιουργικότητα είναι το νόμισμά μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ξοδεύουμε σωστά. Όμως, με τα έργα να γίνονται παχιά και γρήγορα για δημιουργικούς επαγγελματίες, πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

 

Όλοι γνωρίζουμε έναν συνάδελφο ο οποίος αγνόησε το σήμα του «κόκκινου φωτός» μέχρι να στραγγίσει και να καταρρεύσει. Εάν συμβεί αυτό, είτε η ποιότητα της εργασίας σας θα πέσει είτε θα αρχίσετε να σχεδιάζετε κενά στις συναντήσεις πελατών. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να επαναφορτιστεί και να ανακτηθεί από αυτό.

 

Έχοντας ένα σύστημα δημιουργίας ιδεών είναι ζωτικής σημασίας, το να κάνετε ένα διάλειμμα και να απολαμβάνετε τον κόσμο γύρω σας είναι εξίσου σημαντικό. Με αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αποφυγή δημιουργικής εξουθένωσης.

 

 

01. Να είσαι σφουγγάρι

 

Οι δημιουργικοί άνθρωποι πρέπει να ενεργούν σαν σφουγγάρια. Πρέπει να απορροφούν τα πάντα γύρω τους. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα είναι χρήσιμο. Τώρα, αυτό δεν είναι ένας γκρίνια για να υπάρχει λιγότερο χρόνο για να γίνει εργασία. Στην πραγματικότητα, πολλά ταλαντούχα δημιουργικά ευδοκιμούν σε ταχύτατα περιβάλλοντα υψηλής πίεσης. Όμως, όταν παίρνετε έργα από σύντομη σε roll-out τόσο γρήγορα όσο κάνουμε, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η δημιουργική σας διαδικασία. Έτσι, προς το συμφέρον της αυτοσυντήρησης και της λογικής, έχω μάθει να αναγνωρίζω τα «σημεία ενεργοποίησης» που προκαλούν τη δημιουργικότητα στον εαυτό μου. Μερικά από αυτά που λειτουργούν για μένα μπορεί να είναι είτε προφανή είτε αντιπαραγωγικά σε άλλους ανθρώπους, αλλά το σημείο είναι να μπορέσω να μετατρέψω τη δημιουργικότητα σε μια διαδικασία που μου επιτρέπει να είμαι πιο αποτελεσματικός και αποτελεσματικός στην εργασία, χωρίς να εξαντλείται άσκοπα.

02. Think big

 

Ποτέ δεν σκέφτομαι «το έργο» όταν αρχίζω να εργάζομαι πάνω σε μια ιδέα. Παίρνω κατευθείαν για τις πιο άγριες ιδέες χωρίς να λαμβάνω υπόψη το κόστος ή την πρακτικότητα και στη συνέχεια να επιστρέψω από εκεί. Μόλις διερευνήσετε τις εξωφρενικά τρελές ιδέες, οι τολμηρές ιδέες φαίνονται πολύ πιο ρεαλιστικές.

 

03. Αφεθείτε

 

Οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν δεν σκεφτόμαστε πραγματικά την ίδια την ιδέα και αρχίζουμε την πνευματική περιπλάνηση ή να τυρβάζουμε περί άλλων. Μπορεί να είναι δύσκολο όταν βρίσκεστε στη μέση μιας συνάντησης και όλοι κοιτάζουν σε σας, αλλά αφήνοντας το μυαλό σας να περιπλανηθεί μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η ύπαρξη κουρασμένος μπορεί να βοηθήσει επίσης στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, καθώς οι αναστολές σας είναι μειωμένες.

 

04. Να είστε κοινωνικοί

 

Έχοντας κάποιον που μπορεί να αναποδογυρίζει τις ιδέες σας, αυτό και μόνο είναι ανεκτίμητο. Πρώτον, φυσικά οι ιδέες σας όταν εκφράζονται δυνατά προς τα έξω, σας αναγκάζουν να τις εξετάσετε προσεκτικά. Και δεύτερον, ένα πρόσωπο μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να ακολουθείτε “περίεργες εφαπτόμενες” που σας απομακρύνουν από το στόχο σας.

 

05. Ο τοίχος και η χρήση του

 

Όπως το να “εκμαιεύετε” ιδέες από κάποιον, βάζοντας τις σκέψεις σας σε έναν τοίχο ( κρεμώντας τες σαν αυτούς τους ντετέκτιβ που βλέπεις στις ταινίες/σειρές όταν προσπαθούν να λύσουν μία υπόθεση), σας επιτρέπει να κάνετε λίγο πίσω και να εξετάσετε τι λειτουργεί σε συνδυασμό και τι όχι. Τα στοιχεία που δεν ταιριάζουν μπορούν είτε να τροποποιηθούν είτε να αφαιρεθούν εντελώς. Γίνεται κλισέ για ένα σχεδιαστή ειδικά, να κολλήσει το έργο του design του επάνω στον τοίχο και να αρχίσει να ξύνει το πηγούνι του, αλλά πραγματικά λειτουργεί. Απλά μην φωτογραφίζετε ότι συμβαίνει.

 

06. Περιορίστε τον εαυτό σας

 

Μου αρέσει να ξέρω ποια είναι τα όρια. “Τι δεν μπορούμε να κάνουμε;” είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσω. Ένας “περιορισμός” σας δίνει ένα πλαίσιο για να εργαστείτε μέσα και, περιστασιακά, ένα εμπόδιο για να σπάσει.

 

07. Κάνετε ερωτήσεις

 

Μπορεί να ακούγεται ανόητο αλλά συνεντεύομαι τον εαυτό μου για τις ιδέες μου. Έχω μια λίστα με περίπου 50 ερωτήσεις που κυμαίνονται από το “Πώς ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες του πελάτη;” στο “Έχω δει αυτό που έγινε πριν;” Δεν με ενοχλεί μόνο αυτά στα κεφάλια μου. Γράφω τις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Εάν υπάρχει μια απάντηση που δεν μου αρέσει, επιστρέφω στην ιδέα μου και τη δουλεύω παραπάνω. Είναι λίγο Jekyll & Hyde αλλά βοηθά πραγματικά.