Skip to main content

Το ποδόσφαιρο δεν είναι αρκετό για να ξεχάσουν οι Έλληνες έστω και για λίγο τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε με δηλώσεις του ο Ερίκ Καντονά.

Δείτε επίσης: Με εντολή FIFA επιστρεφει στην ομάδα ο Κάτσε!

Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου με αφορμή το ντοκιμαντέρ που κάνει για τα ντέρμπι και συγκεκριμένα για το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός,  βρέθηκε στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες και είδε την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας πως η οικονομική κρίση επισκίασε τα πάντα, ακόμα και το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Καντονά: 

-Πέρασες για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ πολλές μέρες στην Αθήνα. Διαπίστωσες την κρίση στην Ελλάδα; 

«Φυσικά. Όταν διαβάζεις ότι ένας 74χρονος άνδρας αυτοκτόνησε επειδή δεν είχε να ταΐσει τα παιδιά του, προφανώς και αυτό σχετίζεται με την κρίση. Σκοπός αυτού του ντοκιμαντέρ είναι να πει την ιστορία της διαμάχης μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αλλά όχι μόνο αυτό. Η ιστορία αυτών των ομάδων σχετίζεται με τη χώρα και την κοινωνία γενικότερα. Το ποδόσφαιρο πάντα ήταν στην ιστορία, από τη δικτατορία μέχρι και σήμερα στην οικονομική κρίση. Ιστορικά το ποδόσφαιρο πάντα ήταν ένα εργαλείο προπαγάνδας. Είναι τόσο δημοφιλές γιατί απελευθερώνει τα πάθη και δυστυχώς πάντα θα είναι το όπιο των λαών». 

-Σε εξέπληξε η εικόνα της Αθήνας; 

«Ειλικρινά, δεν πίστευα ότι θα είναι έτσι. Δεν περίμενα να διανύουμε έναν κεντρικό δρόμο στην Αθήνα και να βλέπω το 70% των καταστημάτων κλειστά. Κι όμως, αυτό συμβαίνει. Φυσικά και γνωρίζουμε τις δυσκολίες, φυσικά κι έχουμε πληροφόρηση, αλλά είναι διαφορετικό να το βλέπεις από κοντά». 

-Τι σημαίνει για τους Έλληνες αυτό; 

«Κάποιοι είναι σοκαρισμένοι. Στο ντοκιμαντέρ συναντώ κάποιους μεγάλους κύριους σε ένα μπαρ. Και μου λένε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο. Όπως το να βρεις φαγητό για τα παιδιά σου, για παράδειγμα. Αυτή είναι και η άποψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Το ποδόσφαιρο δεν τους επιτρέπει να ξεχνούν την κατάσταση αυτή». 

-Πώς είναι ένα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού; 

«Είναι καυτή, πολύ καυτή. Αν και προσωπικά, έχω δει πιο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα σε ντέρμπι ανάμεσα σε Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς στο Μπουένος Άιρες». 

-Σαν παίκτης θα ήθελες να έχεις παίξει στην Ελλάδα; 

«Πάντα μου άρεσε περισσότερο το αγγλικό ή το γερμανικό στυλ από το μεσογειακό. Στην καριέρα μου πάντα προσπαθούσα να πηγαίνω εκεί που το ποδόσφαιρο με έκανε να ονειρεύομαι. Αλλιώς δεν έβρισκα ενδιαφέρον. Το πάθος για το παιχνίδι αποτελούσε κίνητρο για μένα κι αυτό επιζητούσα». 

-Ποιες είναι οι σκέψεις σου για όσα αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ; 

«Δεν μου αρέσουν αυτές οι κραυγές γύρω από το ποδόσφαιρο. Είτε κερδίζεις είτε χάνεις. Όταν κερδίζεις, ζεις. Όταν χάνεις, πεθαίνεις». 

-Παρακολουθείς ακόμη παιχνίδια; 

«Κάποιες φορές. Δεν με συναρπάζει πλέον πολύ. Έχω αλλάξει ρότα. Δεν ήμουν όπως ήμουν. Ίσως επειδή γνώρισα το ποδόσφαιρο από μέσα. Εξακολουθώ να προσπαθώ να δω παιχνίδια και επιλέξω ποιες ομάδες θα δω. Μου αρέσει να βλέπω την Μπαρτσελόνα και τη Μαν. Γιουνάιτεντ, τη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς, μου αρέσει να πηγαίνω στην Αθήνα. Έχω πάθος για το παιχνίδι. Όμως με αυτή τη σειρά των ντοκιμαντέρ θέλω να μιλήσω για το ποδόσφαιρο από μία άλλη οπτική. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό που διαβάζουμε στην ‘Equipe’».