Τα ταξίδια είναι ωραία! Γεμίζετε εικόνες και εμπειρίες. Εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους όμως που αν τους έχετε στο μυαλό μας δεν θα πέσετε ποτέ σε “παγίδες”.
Και αυτό επειδή το ταξίδι, εκτός των άλλων, σημαίνει απομάκρυνση από το γνωστό και οικείο περιβάλλον. Μακριά από την εύκολη και άμεση λύση των όποιων προβλημάτων προκύψουν. Συχνά αγχωνόμαστε για το αν έχουμε ξεχάσει κάτι ή τι θα γίνει αν μας συμβεί κάτι, όπως μια κλοπή ας πούμε.
Σας δίνουμε λοιπόν 8 συμβουλές με τις οποίες θα νιώσετε περισσότερο ασφαλής στο ταξίδι σας:
Ασπροπόταμος Τρικάλων: Όταν η φύση συναντάει την ιστορία και την παράδοση
1. Τα ταξί του αεροδρομίου: Μας πετυχαίνουν στην ευάλωτη στιγμή που μετά το αεροπορικό ταξίδι θέλουμε να φτάσουμε επειγόντως στο δωμάτιό μας και μας εκμεταλλεύονται με εξωφρενικές… ταρίφες που ντρεπόμαστε να αποκαλύψουμε ακόμη και στους φίλους μας. Μην εμπιστευτείτε ποτέ, κανένα ταξί που δεν βρίσκεται σε επίσημη πιάτσα
Οι ντόπιοι που θέλουν να σας πουλήσουν πράγματα: Συνήθως πρόκειται για χαλιά, κοσμήματα ή τέχνη και η απάτη ξεκινάει με κάποιο φιλικό ντόπιο που σας πιάνει την κουβέντα και τελικά καταλήγετε σε κάποια αποθήκη, μόνοι σας, όπου η πίεση να αγοράσετε είναι μεγάλη και τελικά ενδίδετε. Αρνηθείτε από την αρχή να πάτε οπουδήποτε με οποιονδήποτε.
Το κόλπο της μουστάρδας: Ένας φαινομενικά αθώος περαστικός σας γεμίζει κατά λάθος με κέτσαπ, μουστάρδα κ.ο.κ. και όσο προσπαθεί να σας βοηθήσει να καθαριστείτε, ο συνέταιρος του… σας κλέβει. Συμβαίνει συνήθως σε πολυσύχναστους δρόμους και σε εστιατόρια, γι’ αυτό, προσοχή!
Κλειστά αξιοθέατα: Κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες, είναι να σας παρασύρει κάποιος που μοιάζει με ξεναγό σε τουριστική ατραξιόν παρόμοια με αυτή που θέλατε να δείτε, αλλά μόλις έκλεισε. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως συνεργάζονται με τους «ανταγωνιστές», ενώ συχνά θα τους βρείτε και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το κακό είναι ότι εσείς καταλήγετε να πληρώνετε πολύ περισσότερα στην «εναλλακτική» που σας προσέφεραν, χωρίς τελικά να βλέπετε αυτό που θέλατε.
Ψεύτικη αστυνομία: Άνθρωποι ντυμένοι αστυνομικοί σας ζητούν τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα και για να σας τα επιστρέψουν ζητούν χρήματα. Αν σας συμβεί ποτέ, ζητήστε από τον αστυνομικό να σας πάει στο πλησιέστερο τμήμα έτσι ώστε να του δείξετε εκεί τα χαρτιά σας, σε επίσημο περιβάλλον.
Προσοχή στις τραπεζικές κάρτες: Μην τις κρατάτε όλες μαζί, διότι σε περίπτωση κλοπής…που θα βρείτε τα χρήματα για το υπόλοιπο ταξίδι ή την επιστροφή;
Πότε μην βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας: Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κλαπεί χωρίς να το πάρετε χαμπάρι παρά μόνον όταν θα είναι πολύ αργά.
Για να ασφαλίσετε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα σκανάρετε και να τα στείλετε με email…στον εαυτό σας!
Εάν είναι εφικτό εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια: Αν – ο μη γένοιτο – σας συμβεί κάτι και δεν έχετε ασφάλεια, θα…εύχεστε απλά να είχατε!
Μην φοράτε πολλά και ακριβά κοσμήματα ούτε έχετε σε κοινή θέα και συνεχώς όλον τον τεχνολογικό σας εξοπλισμό (φωτογραφική, βιντεοκάμερα, τάμπλετ κ.α.). Όσο λιγότερο προκαλείτε τόσο το καλύτερο.
Έχετε μαζί σας ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών εξοπλισμένο με: γάζες, εντομοαπωθητικά και αντισταμινικά, οξυζενέ, αντισηπτικά σπρέι, αναλγητικά, και έναν φακό τσέπης
Έχετε μαζί σας φωτογραφίες δικές σας και των συνταξιδιωτών σας, που θα χρειαστούν σε περίπτωση που κάποιος από την παρέα σας χαθεί.