Η δύναμη της φιλίας γίνεται ισχυρότερη με το πέρασμα του χρόνου και είναι πολύ πιθανόν να είναι πιο σημαντική από τις οικογενειακές σχέσεις, υποδεικνύει μια νέα έρευνα από έναν μελετητή του Πανεπιστημίου του Michigan.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Personal Relations που συμπεριέλαβε περίπου 280.000 ανθρώπους, ο William Chopik διαπίστωσε ότι οι φιλίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την ευτυχία και την υγεία του ατόμου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όχι μόνο αυτό, αλλά στους ηλικιωμένους, οι φιλίες είναι στην πραγματικότητα ένας ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την υγεία και την ευτυχία από τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας.
«Οι φιλίες γίνονται ακόμα πιο σημαντικές καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Chopik, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας. “Η διατήρηση μερικών πραγματικά καλών φίλων μπορεί να κάνει έναν κόσμο διαφοράς για την υγεία και την ευημερία μας. Έτσι είναι έξυπνο να επενδύσετε στις φιλίες που σας κάνουν πιο ευτυχισμένους ».
Για την πρώτη μελέτη, ο Chopik ανέλυσε πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις και την αυτο- αξιολόγηση της υγείας και της ευτυχίας από 271.053 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών από περίπου 100 χώρες. Η δεύτερη μελέτη εξέτασε στοιχεία από μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με τη στήριξη / στέλεχος και τις χρόνιες ασθένειες από 7.481 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, τόσο οι οικογενειακές όσο και οι φιλικές σχέσεις συνδέονταν με την καλύτερη υγεία και ευτυχία συνολικά, αλλά μόνο οι φιλίες έγιναν ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες της υγείας και της ευτυχίας σε προχωρημένες ηλικίες.
Η δεύτερη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι φιλίες είχαν μεγάλη επιρροή – όταν οι φίλοι ήταν πηγή πίεσης και άγχους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν όιτι αντιμετώπιζαν πιο χρόνιες ασθένειες. ενώ όταν οι φίλοι ήταν πηγή υποστήριξης, οι συμμετέχοντες ήταν πιο ευτυχισμένοι.
Ο Chopik είπε ότι μπορεί να οφείλεται στην προαιρετική φύση των σχέσεων – ότι με την πάροδο του χρόνου διατηρούμε τους φίλους που μας αρέσουν και μας κάνουν να νιώθουμε καλά και να απορρίψουμε τα υπόλοιπα. Οι φίλοι μπορούν επίσης να παρέχουν πηγή υποστήριξης σε άτομα που δεν έχουν συζύγους ή για εκείνους που δεν στηρίζονται στην οικογένεια σε περιόδους ανάγκης. Οι φίλοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή της μοναξιάς σε ηλικιωμένους ενήλικες που μπορεί να βιώσουν πένθος και συχνά ξαναβρίσκουν την κοινωνική τους ζωή μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Οι οικογενειακές σχέσεις είναι συχνά ευχάριστες, είπε ο Chopik, αλλά μερικές φορές συνεπάγονται σοβαρές, αρνητικές και μονότονες αλληλεπιδράσεις.
“Υπάρχουν τώρα μερικές μελέτες που αρχίζουν να δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες για τους ηλικιωμένους. Οι περιλήψεις αυτών των μελετών δείχνουν ότι οι φιλίες προβλέπουν την καθημερινή ευτυχία περισσότερο και τελικά πόσο καιρό θα ζήσουμε, περισσότερο από τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις », είπε.
Οι φιλίες συχνά παίρνουν ένα “πίσω κάθισμα” στην έρευνα των σχέσεων, πρόσθεσε ο Chopik, κάτι που είναι περίεργο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιρροή για την ευτυχία και την υγεία μας από άλλες σχέσεις.
“Οι φιλίες μας βοηθούν να αποφύγουμε τη μοναξιά αλλά είναι συχνά πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής“, δήλωσε. “Εάν μια φιλία έχει επιζήσει από τη δοκιμασία του χρόνου, ξέρετε ότι πρέπει να είναι καλή – ένα άτομο στο οποίο απευθύνεστε για βοήθεια και συμβουλές συχνά είναι και το άτομο που θέλετε να έχετε στη ζωή σας”.