Είναι κάτι ερωτήσεις που σε κάνουν να σκεφτείς τα σημαίνοντα και αληθινά της ζωής. Όπως αυτή η τετριμμένη με το “αν ναυαγούσες σε ένα ερημονήσι τι θα ήθελες να έχεις μαζί σου;”. Οι περισσότεροι βιάζονται να μιλήσουν για … τεχνολογία: κινητά, υπολογιστές, ipad, φωτογραφικές μηχανές και διαδίκτυο. Άλλοι βαθιά επηρεασμένοι από το life style επιμένουν σε καθημερινά χρειαζούμενα που φροντίζουν την εμφάνισή τους. Αγνοούν μάλλον πως η ζωή στη φύση έχει άλλες …ανάγκες.
Το μυστήριο με τη … χαμένη Ατλαντίδα και η ιδέα της αναβίωσής της (βίντεο)
Άνθρωποι που πραγματικά χρειάστηκε να μείνουν για κάποιο διάστημα σε ερημονήσια, συνειδητοποίησαν πως η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στις ώρες της μοναξιάς ήταν τα βιβλία και ίσως κι ένα ποτήρι αλκοόλ. Πράγματα που για καλή του τύχη επέλεξε και ο … πρώτος διδάξας: ο Ροβινσώνας Κρούσος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξάντερ Σέλκιρκ και ήταν πλοηγός σε σκωτσέζικη κορβέτα. Η οδύσσειά του ξεκίνησε το 1704, όταν το πλοίο του έφτασε στο Αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες και αγκυροβόλησε σε ένα νησάκι κοντά στις ακτές της Χιλής. Τότε ο Σέλκιρκ διαφώνησε με τον καπετάνιο για το αξιόπλοο του σκάφους και είπε ευθαρσώς πως πίστευε ότι το πλοίο θα βυθιστεί στην πρώτη κακοκαιρία.
Brain Drain: Το μεγάλο “κόλπο” της Αμερικής που καθηλώνει τεχνολογικά την Ευρώπη
Ο καπετάνιος, θυμωμένος από τη δήλωσή του κι έχοντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το τρομαγμένο του πλήρωμα, τον άφησε στην ατόλη ολομόναχο. Πριν τον ρώτησε τι ήθελε να κρατήσει μαζί του για να επιβιώσει. Ο Αλεξάντερ διάλεξε λίγα όπλα, τρόφιμα, καπνό και ρούμι και τα αγαπημένα του βιβλία. 52 δραματικούς μήνες επιβίωσε με αυτά τα εφόδια. Διασώθηκε το 1707 από ένα πλοίο πειρατών που είχαν προσβληθεί από σκορβούτο. Τους φρόντισε με σωστή τροφή και τους συνέφερε και σ’ αντάλλαγμα του ανέθεσαν τη διοίκηση του πλοίου.
Τι τρέχει με το κλίμα; Πόσο μετατοπίστηκαν οι άξονες της Γης; (video)
Όταν τον ρώτησαν πως επέζησε και κυρίως πως δεν τρελάθηκε από τη μοναξιά στο ερημονήσι, ο Ροβινσώνας Κρούσος απάντησε μονολεκτικά: Διαβάζοντας!!!