Skip to main content

Μπορεί το 1960 να φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά η δεκαετία των λουλουδιών ήταν μια κομβική δεκαετία για τα ήθη μας. Ο Χιου Χέφνερ βρέθηκε στη δίνη μιας επανάστασης, μια προσπάθεια για την οριστική μας απελευθέρωση από τα ταμπού της σάρκας και ηγήθηκε από τη θέση του εκδότη.

 

Με αρκετή εμπειρία από το Esquire και τα σχολικά του χρόνια, ο Χέφνερ ξεκίνησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία με δανεικά από συγγενείς και φίλους. Το 1953 έβγαλε το πρώτο τεύχος του Playboy με περίπου 8000 ευρώ δανεικά  και μια γυμνή φωτογραφία της Μέριλιν Μονρόε. Η αρχή είχε γίνει. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Η φωτογραφία ήταν γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά κανείς δεν τολμούσε να την δημοσιεύσει. Ο Χέφνερ πήρε το ρίσκο.

 

Ο Daniel Craig μισεί τον James Bond

Η Eva Green (δεν) έχει μαγικές δυνάμεις

Από τη δική του πλευρά, το Playboy ήταν ένας αγώνας υπέρ των ατομικών ελευθεριών. Ο Χιου Χέφνερ δεν έκανε μόνο «κουνελάκια», ήταν κι ένας διανοούμενος. Το περιοδικό του έγινε πολλές φορές το βήμα για να παρουσιάσει τα επιχειρήματα του κατά της λογοκρισίας  και άλλων περιορισμών στην έκφραση και τον τρόπο ζωής. Κάποιος είπε ότι αν πρέπει να συνοψίσει κανείς την ιδέα πίσω από το Playboy, είναι ο αντιπουριτανισμός, όχι μόνο στο σεξ αλλά σε όλο το εύρος της ανδρικής δραστηριότητας και των απολαύσεων.

 

Ακόμα και στις χειρότερες περιόδους, ακόμα και όταν η ποιότητα ήταν χαμηλή στο Playboy έβλεπες εκτενή και εις βάθος ρεπορτάζ των πιο καυτών θεμάτων από τις συρράξεις στη Λατινική Αμερική μέχρι τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τα καλύτερα stories δεν ήταν απαραίτητα στα συστημικά περιοδικά.

 

Το 1960, ο Χέφνερ άνοιξε το πρώτο Playboy Club και μέσα σε 20 χρόνια είχε βάλει τη σφραγίδα του στις περισσότερες μητροπόλεις του κόσμου. Στην σκηνή των Playboy Club βρέθηκαν ξακουστοί καλλιτέχνες όπως ο Sammy Davis Jr. Και το ντουέτο της Cher με τον Sonny. Τα περισσότερα club έκλεισαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 αλλά απέδειξαν ότι ο άνδρας έχει τις δικές του απαιτήσεις σε στιλ και διασκέδαση ανεξαρτήτως της κυρίαρχης τάσης.  

 

Ούτε αυτό είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Ναι μεν ο Χέφνερ και το Playboy ήταν προϊόντα της δεκαετίας του 60 αλλά η άνοδος του Ρίγκαν και των πουριτανών τη δεκαετία του 1980 έδωσαν ένα σημαντικό χτύπημα στην αυτοκρατορία του. Μέσα σε όλα αυτά, το 1985, ο Χέφνερ υπέστη έμφραγμα κάτι που τον άφησε μερικώς παράλυτο και ανίκανο να μιλήσει. Παρά τις ιατρικές προβλέψεις για το αντίθετο, ανένηψε πλήρως.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία αυτοκρατορία χτίστηκε από την κόρη του Χέφνερ που ίδρυσε το Playboy TV και το online service. Ωστόσο, και με τη ζωή του στο Playboy Mansion ο παρέμεινε σύμβολο της ανδρικής ζωής και σεξουαλικότητας.